O primeru Ahmada Šamieha je danes spregovoril zunanji minister Karl Erjavec. Ta je, kot smo poročali, na četrtkovi seji vlade najbolj odločno nasprotoval, da bi Šamiehu zaradi interesa države izdali dovoljenje za začasno bivanje. Erjavec je zanikal, da bi na seji grozil, da bo v primeru sprejema rešitve po 51. členu zakona o tujcih DeSUS zapustil koalicijo. Hkrati je priznal, da je ministre opozoril na možnost padca vlade. »Povedal sem, da lahko pade vlada, saj bi predsednik vlade predlagal rešitev, ki ne bi bila zakonita.« Na vprašanje, ali bi se padec vlade lahko zgodil, če tega ne bi podprla stranka upokojencev, pa je odgovoril: »Ne gre za DeSUS. Gre za to, da bi se vlada znašla v nemogoči situaciji. Že zdaj je ta situacija nemogoča.« To sedanjo nemogočo situacijo je ponazoril z navzočnostjo velikega števila novinarjev na današnji tiskovni konferenci, ki jo je zunanje ministrstvo sklicalo na temo Ahmad Šamieh. »Če bi jo sklicali, ker Angela Merkel ni mogla sestaviti nemške vlade, bi prišla zgolj en ali dva novinarja.«

Erjavčeva ocena, da bi lahko zaradi dodelitve dovoljenja za začasno bivanje Ahmadu Šamiehu padla vlada, temelji – kot je dejal – tako na njegovem poznavanju prava kot na njegovi politični kilometrini. Verjame, da je do spoznanja o spornosti takšne rešitve prišel tudi doktor prava Miro Cerar. »Morda si je za soglasni sprejem odločitve vlade vseskozi prizadeval zato, ker bi to pomenilo tudi solidarnost pri odgovornosti. Jaz pa te solidarnosti nisem mogel prevzeti.«

Se bosta za pospešitev postopka dogovarjala Cerar in Plenković?

Po Erjavčevem prepričanju je treba najti pot, ki bo Šamiehu omogočila najlažjo pridobitev ustreznega statusa. Ta pa bi po njegovem videnju bila, da bi čim prej šel na Hrvaško in si tam uredil bodisi status begunca bodisi položaj tujca. Potem pa bi se lahko vrnil v Slovenijo. Zunanji minister verjame, da bi bilo iz humanitarnih razlogov in zaradi slabega zdravja mogoče urejanje Šamiehovega položaja na Hrvaškem pospešiti. Morda bi se o tem lahko dogovorila kar slovenski premier Miro Cerar in hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković. »Ne vem, zakaj Šamieh ne želi tega statusa urediti na Hrvaškem. Gre za članico EU, ki naj bi spoštovala človekove pravice. Ne nazadnje gre vsako leto milijon Slovencev na Hrvaško,« je dodal Erjavec.

Tovrstne izjave podpredsedniku SMC Milanu Brglezu niso blizu. »Obnašati se moramo odgovorno in se ne igrati z usodo človeka,« je poudaril. V današnji izjavi za medije je Šamiehu zaželel čim hitrejše okrevanje. »Glede na spremenjene okoliščine upam in verjamem, da se bo zanj našla ustrezna rešitev,« je dejal Brglez. O primeru sirskega begunca naj bi spregovoril tudi izvršni odbor SMC. Te točke na dnevnem redu današnje seje ni bilo, saj je bil ta dogovorjen že pred tednom dni, so pa nekateri člani napovedovali, da bodo to vprašanje sprožili pod točko razno. Ali je do tega tudi res prišlo in kako se je razprava končala, do konca redakcije še ni bilo jasno, saj je seja še potekala.

Nad notranjo ministrico so bolj navdušeni v SDS kot v SMC

V SMC je v zadnjem času mogoče slišati vse več kritičnih besed na račun notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar. Več naših sogovornikov je prepričanih, da bi si lahko Šamieh še vedno uredil status po diskrecijski klavzuli iz dublinske pogodbe, če ne bi temu odločno nasprotovala notranja ministrica. Ta je na četrtkovi seji vlade tudi odločno zagovarjala Erjavčeva stališča, da Šamiehu ni mogoče dodeliti dovoljenja za začasno bivanja; nekateri naši sogovorniki so celo prepričani, da mu jih je prav ona svetovala. Čeprav je obstajal tihi dogovor, da se Györkös-Žnidarjeva v zadevi Šamieh ne bo oglašala, je v petek spet stopila pred kamere in javnosti sporočila, da je slovenski politični prostor izgubil kompas in da celo del vlade poziva k nespoštovanju avtoritete sodišč. Zato si tudi v delu SMC zastavljajo vprašanje, zakaj predsednik vlade tolerira njene napade na ministrske kolege, na vlado, ki jo vodi, in torej tudi na njega samega.

Nasprotno pa v SDS navdušenja nad Györkös-Žnidarjevo ne skrivajo. »Zagovarjal sem interpelacijo zoper njo, ker si je to zaslužila, danes podpiram njena dejanja, ker si to zasluži. Levičarji iz SMC, SD in Levice pa jo napadajo, ker zagovarja vladavino prava,« je v nedeljo tvitnil poslanec SDS Vinko Gorenak.