Med stvarmi, ki nam pomenijo največ, je zagotovo čist zrak. Na srečo živimo v deželi, kjer še vedno lahko dihamo in se razvajamo s svežim zrakom, še posebno če gremo v bližino gora. V mestih pa je kakovost zraka odvisna od mnogih dejavnikov. »V Sloveniji in tudi na drugih območjih po svetu je kakovost zunanjega zraka močno odvisna od geografskih značilnosti, razgibanosti terena (ozke doline in kotline), virov onesnaževanja (točkovni viri - industrija, linijski viri - promet, razpršeni viri, kot so individualna kurišča) ter meteoroloških pogojev (temperaturne inverzije, globalno sončno obsevanje ...),« je razložila doc. dr. Andreja Kukec s Katedre za javno zdravje. Po podatkih Agencije RS za okolje so v Sloveniji z vidika onesnaženosti zunanjega zraka problematične čezmerne ravni trdnih delcev PM10 v zimskem obdobju in ozona v poletnem obdobju.

Nevarne zdravstvene posledice vdihovanja onesnaženega zraka

Onesnažen zrak z vidika učinkov na zdravje vpliva na bolezni dihal, bolezni srca in ožilja, bolezni živčevja ter metabolne bolezni. »Delci vstopajo v telo skozi dihala, kjer sprožijo oksidativni stres in vnetje ter zato večjo odzivnost dihal, ki se odraža v pogostejšemu kašlju in oteženemu dihanju,« je povedala doc. dr. Andreja Kukec. Zaradi draženja delci v dihalih povzročajo vnetje respiratorne sluznice, posledice tega vnetja pa so brazgotinjenje, fibroza pljuč, sčasoma zmanjšanje pljučne funkcije, propadanje pljučnega tkiva, astma, poslabšanje astme, poslabšanje kroničnih obstruktivnih pljučnih bolezni in ne nazadnje rak. »Raziskave so pokazale, da je velikost delcev neposredno povezana z vplivi na zdravje. Delci, večji od PM10, se zadržijo v zgornjih dihalnih poteh, PM10 dosežejo spodnje dihalne poti, PM2,5 pa prodrejo tudi v pljučne mešičke. Tudi ultrafini delci lahko iz pljučnih mešičkov vstopajo v krvni obtok in preko nosno-žrelnega prostora, preko vohalnega živca v možgane,« je še razložila doc. dr. Kukec. Zdrava odrasla oseba, odvisno od konstitucije in telesne aktivnosti, sicer vdihne od 10 do 20 kubičnih metrov zraka na dan.

V zaprtih prostorih preživimo tudi do 90 odstotkov časa

V razvitih družbah v zaprtih prostorih preživimo tudi do 90 odstotkov časa, kjer se srečujemo z zelo nezdravim in pogosto presuhim zrakom, ki draži naša dihala in povzroča razne nevšečnosti. »V notranjem zraku so prisotni različni viri onesnaževanja, kot so na primer gradbeni materiali, pohištvo, cigaretni dim, čistilna sredstva. Kakovost zunanjega zraka vpliva tudi na notranji zrak, če na primer odpiramo okna, ko so koncentracije v zunanjem zraku visoke,« je povedala doc. dr. Andreja Kukec. Posledice na zdravje so sicer odvisne od časa izpostavljenosti ter vrednosti onesnaževala v zunanjem zraku. Med najbolj ogrožene populacijske skupine uvrščamo otroke, starejše ter kronične bolnike.

Tudi preveč suh in preveč vlažen zrak sta nevarna za dihala

Primerna vlažnost prostora je med 45 in 55 odstotkov, temperatura zraka v prostoru pa med 22 in 24 stopinj Celzija. »Posledice suhega zraka so izsušene sluznice, ustnice, koža in lasišče, povečanje infekcij in bolezni dihalnega sistema ter oslabljen imunski sistem,« navaja doc. dr. Andreja Kukec in dodaja, da je problem suhega zraka izrazit predvsem v času ogrevalne sezone. Preveč vlažen zrak, v katerem je relativna vlaga višja od 60 odstotkov, pa najpogosteje povzroča razrast plesni. Te so človeku nevarne, ker izločajo številne strupe, ki so dražljivi, rakotvorni, lahko pa povzročajo tudi alergijo in astmo. »Zagotoviti moramo ustrezno razmerje med temperaturo in vlago v prostoru. Čim nižja je temperatura v prostoru, tem nižja mora biti zračna vlažnost, da ne pride do kondenzacije in rasti plesni,« je povedala doc. dr. Kukec.

Stadler Form prinaša v prostore svež in čist zrak ter lep dizajn

Ker se vse bolj zavedamo zdravstvenih posledic slabega zraka, tudi vse pogosteje iščemo izdelke, ki bi nam zagotovili zdrav zrak. Pomembno nam je tudi, kako so izdelki videti in da so tihi, saj si želimo, da v prostoru ne bi bili moteči. V švicarskem podjetju Stadler Form so poskušali združiti vse to, torej kakovostne osvežilnike, čistilnike in vlažilnike zraka z lepim, oblikovalskim videzom. Lastnik podjetja Martin Stadler je temeljni kamen znamke postavil pred 19. leti. »Želel sem kupiti vrhunski vlažilnik zraka, ki bi bil hkrati lep, saj sva imela z ženo res lepo stanovanje, a ga nisem mogel najti. Zato sem se odločil, da ga ustvarim. In tako sem v garaži ustvaril prototip,« je na predstavitvi v Ljubljani povedal Martin Stadler. Devetnajst let kasneje so vrhunski oblikovalski izdelki Stadler Form priljubljeni po vsem svetu, pri oblikovanju videza prav vseh sodelujejo priznani švicarski oblikovalci.

Čistilnik zraka Roger ustvarja čisto in zdravo ozračje

Martin Stadler je v Ljubljani podrobneje predstavil dva novejša inovativna izdelka - Rogerja in Oskarja. Čistilnika zraka Roger in Roger little sta nova člana družine Stadler Form. Zagotavljata čisto in zdravo okolje, združeno s sodobnim oblikovanjem. Neprijetne vonjave, gnijoči organski odpadki, fin prah, cvetni prah, virusi in bakterije lahko poslabšajo kakovost našega zraka. Roger in Roger little imata vgrajene senzorje, ki nenehno merijo kakovost zraka v prostoru in nemudoma zaznajo kakršno koli poslabšanje. Ko se kakovost zraka poslabša, indikator kakovosti zraka spremeni barvo. Posebej razvit Dual Filter združuje filter HEPA s filtrom iz aktivnega oglja. Filter HEPA je zelo učinkovit pri odstranjevanju onesnaževalcev iz zraka, medtem ko filter iz aktivnega oglja spretno odstrani slabe vonjave. Roger in Roger little v samodejnem načinu lahko kar sama opravljata svoje delo, pri čemer zmogljivost čiščenja prilagajata potrebam.

Vlažilnik Oskar uspešen v boju proti prenizki zračni vlagi

Vlažilnik zraka Oskar pa je Stadler Form razvil skupaj z oblikovalcem Mattijem Walkerjem, in ni dvoma, da bo kmalu dosegel kultni status, ravno tako kot njegov starejši brat Fred! Kompaktna, stilsko dodelana kocka, ki je na voljo v običajni beli, elegantni črni in trendnih sezonskih barvah, bo polepšala vsak prostor. Oskar je tudi varčen, saj porabi le 6 do 18 vatov za vlaženje prostorov do 50 kvadratnih metrov. Poleg tega samodejni izklop preprečuje nepotrebno porabo energije, ko je vodni rezervoar prazen ali ko doseže želeno vlažnost. Oskar se ponaša tudi z vgrajenim vlagometrom za doseganje maksimalne energijske učinkovitosti in omogoča zdravo, sproščeno spanje tudi pri vključenem ogrevanju. V spalnicah deluje skoraj neopazno, saj je mogoče v nočnem načinu zmanjšati svetilnost nadzornih lučk, medtem ko razpršilnik vonjav zagotavlja optimalno počutje.