Vlažnost zraka v prostoru, kjer bivamo ali delamo, je odvisna od temperature, močan vpliv pa imajo tudi predmeti, ki so v prostoru. Le-ti lahko vlago bodisi vežejo nase bodisi jo oddajajo v prostor. Čim ugodnejša je mikroklima, boljše se počutimo. Osnovni dejavniki, ki vplivajo na naše počutje, so: temperatura zraka, relativna vlaga, hitrost gibanja zraka, temperature sten in tal, ki nas obdajajo, količina svežega zraka, nečistoče v njem, vsebnost različno prijetnih ali neprijetnih vonjav ter koncentracije različnih plinov.

Popolno ugodje v prostoru

ionizator.jpg

Za popoln občutek ugodja v prostoru naj bi bila temperatura zraka v prostoru 22 do 24 stopinj Celzija, relativna vlažnost pa 40 do 55 odstotkov. Pozimi se zaradi presuhega zraka, ko je zračna vlaga v stanovanju običajno 20- do 30-odstotna, pogosteje pojavljajo obolenja, kot so alergije, občutek oteženega dihanje, prehladi. Zaradi izsuševanja zraka nastane več prahu, ta pa v stiku z ogrevanimi površinami izloča različne snovi, ki dražijo dihalne organe.

Če je vlage preveč, se začnejo rositi stekla, pojavi se plesen, na nekaterih mestih pa lahko začne odpadati omet. Če je vlage premalo, pa bomo to težje ugotovili. Pojavijo pa se lahko težave z dihanjem; posebno občutljivi so otroci, ki imajo zaradi pomanjkanja vlage izrazito suho kožo, težave z dihanjem, izpostavljeni so izsušitvi... Odrasli pa bomo kaj kmalu opazili izsušeno povrhnjico, suh kašelj ter neprijetno počutje.

V takšnih primerih pride prav vlažilnik zraka s filtri in ionizatorjem, ki bo navlažil zrak in ga hkrati izboljšal. Posebej ga priporočamo vsem, ki imajo manjše otroke. In ne pozabite, da to ni estetski element, temveč zelo uporaben in resnično dobrodošel pripomoček za stanovanje s premajhno vsebnostjo vlage.

Vlažilnik zraka in ionizator - kako delujeta?

ionizator.jpg

Vlažilnik zraka oddaja v zrak vlago, ki je lahko vir bakterij in virusov ter idealno “prevozno sredstvo” zanje. Zato je v prostor z vlažilnikom nujno treba dodajati negativne ione iz pravega ionizatorja, da odstranijo umazanijo, bakterije in viruse iz zraka.

Ionizator je električni aparat, ki zaradi posebne tehnologije proizvaja visoko napetost, ki sprošča iz atomov negativno nabite delce: ione. Ti nase vežejo umazanijo, bakterije, cigaretni dim, pršice…, ki so pozitivno nabiti električni delčki, se z njimi združujejo in jih usmerjajo k tlom, od koder se ne morejo več dvigniti. Tako se čisti zrak.

Element, iz katerega izhajajo negativni ioni, mora torej biti jasno viden na površini naprave in ga morate otipati. Najboljša je ogljikova nitka, ki ne oddaja nobenega ozona. Če želimo sploh občutiti učinek, mora aparat oddajati vsaj nekaj milijonov negativnih ionov na kubični centimeter v sekundi.