Relativna zračna vlaga v bivalnih prostorih pomembno vpliva na naše počutje. Optimalna je med 40 in 60 odstotkov, a se v času ogrevalne sezone lahko spusti tudi na 30 odstotkov ali celo manj. Suh zrak draži našo kožo, oči in dihala, oslabi absorpcijo in prenos kisika v ožilje. Posledice so utrujenost, izčrpanost in pomanjkanje zbranosti, zato se marsikdo odloči za nakup vlažilnika zraka.

Različne vrste

Na izbiro imamo različne vrste vlažilnikov, ki se razlikujejo po tem, na kakšen način v prostor dovajajo vlago (hlapilni, ultrazvočni, parni), po moči delovanja, zmogljivosti vlaženja, glasnosti, času delovanja z enim polnjenjem rezervoarja, dodatnih funkcijah preprostosti uporabe in vzdrževanja. Za preproste različice bomo odšteli okrog 30 evrov, za tehnološko najbolj izpopolnjene pa tudi več kot 250 evrov.

Ustrezna zmogljivost

Glede na velikost prostora, ki ga boste vlažili, izberite ustrezno zmogljiv vlažilnik. Pri tem ni pomembna samo velikost posode za vode, kajti nekateri modeli s 4,5-litrskim rezervoarjem lahko ustrezno navlažijo 25 kvadratnih metrov velik prostor, drugi s 3,5-litrskim pa še enkrat večjega.

Preprosta uporaba

Izberite model, ki ga je po potrebi preprosto premikati iz prostora v prostor, ne da bi se pri tem bali, da bo odpadel kak del. Če niste vešči upravljanja LED-zaslona na dotik, izberite model z enim ali dvema funkcijskima gumboma. V obeh primerih je priporočljivo izbrati vlažilnik, ki omogoča jasno viden prikaz stopnje vlažnosti in uporabniku prijazno upravljanje.

Vgrajen higrostat

Boljši vlažilniki imajo vgrajen higrostat, ki izključi delovanje, ko je dosežena nastavljena stopnja vlažnosti. Pri modelih brez higrostata obstaja nevarnost, da se bo prostor preveč navlažil, to pa prinaša nove nevšečnosti, tudi nastanek plesni v stanovanju. Če vlažilnik tega nima, si priskrbite higrometer, s katerim boste spremljali vlažnost zraka.

Preprosto čiščenje

Redno čiščenje in vzdrževanje je ključ do pravilno delujočega vlažilnika in kakovostnega zraka v prostoru. Skrbno preberite navodila za uporabo in vzdrževanje naprave. Po navodilih proizvajalca redno čistite posodo za vodo, elektrode, na katerih se je nabral vodni kamen, menjavajte filtre in podobno. Proizvajalci sicer zatrjujejo, da v vlagi, ki jo oddajajo vlažilniki, ni bakterij in mikroorganizmov, ki bi lahko škodili zdravju, a to velja le, če napravo redno čistimo. To med drugim pomeni, da posodo za vodo vsak dan oziroma pred vsako polnitvijo sperete in temeljito osušite, enkrat na teden pa jo razkužite s priporočenim sredstvom, lahko tudi s kisom. Vse našteto je treba storiti tudi po koncu ogrevalne sezone, preden napravo pospravite.

Tiho delovanje

Ljudje smo različno občutljivi na hrup, vlažilniki pa so med delovanjem različno glasni – večina jih deluje v območju med 25 in 46 decibelov.

Vlažilnik glede na vaše potrebe

Na trgu lahko izbirate med hlapilnimi, ultrazvočnimi in parnimi vlažilniki. Hlapilni vlažilniki so z načinom vlaženja, ki izkorišča naravno danost zraka, da se samodejno ovlaži, najpreprostejši in najuporabnejši. Suh zrak prehaja skozi hlapilno kaseto, kjer se navlaži, nekoliko očisti in se vrne v prostor, pri tem pa za postopek vlaženja izkorišča toploto zraka. Najpogostejši in najcenejši so parni vlažilniki, ki vodo pretvarjajo v vročo vodno paro. Njihova pomanjkljivost je, da porabijo veliko elektrike in da je treba nenehno »ročno« spremljati vlago s higrometrom. Ultrazvočni vlažilniki uporabljajo za proizvodnjo vlage visokofrekvenčne membrane, ki z ultrazvokom spreminjajo vodo v meglo in jo z vgrajenim ventilatorjem raznašajo v prostor. Odlikujejo se z majhno porabo energije in vgrajenimi higrostati, njihova pomanjkljivost pa je velika občutljivost membrane na vodni kamen, zato je priporočljivo uporabljati prekuhano oziroma destilirano vodo.

Vir: www.zps.si