Čeferin podpira predlog o spremembi datuma oziroma skrajšanju trajanja poletnega prestopnega roka. V zvezi s prestopi nogometašev pa je omenil tudi možnost uvedbe omejitve višine izplačil športnikom oziroma omejitve trošenja. Takšno omejevanje poznajo predvsem v severnoameriških poklicnih ligah, kot so NHL, NBA in NFL.

Devetinštiridesetletni odvetnik, ki je pred prevzemom funkcije predsednika najbogatejše nogometne federacije vodil slovensko nogometno zvezo, se že od začetka svojega mandata zavzema za zmanjševanje razlik med najbogatejšimi klubi in tistimi, ki si ne morejo privoščiti izplačil astronomskih odškodnin. Čeferin se sicer zaveda, da takšnih neskladij med različno premožnimi ni mogoče v celoti odpraviti, zato pa je možno s pravili in finančnimi ukrepi omejiti ekscese.

Sumljive okoliščine Neymarjevega prestopa

Trenutek preloma se je zgodil med letošnjim poletjem ob prestopu brazilskega zvezdnika Neymarja iz Barcelone v vrste Paris Saint-Germaina za bajnih 222 milijonov evrov. V krovni nogometni federaciji stare celine so sprožili preiskavo najdražjega prestopa v zgodovini nogometa, saj se je pojavil sum, da bi pri prestopih v francoski klub lahko prišlo do kršitev finančnega ferpleja.

PSG je 3. avgusta sklenil pogodbo z napadalcem Neymarjem, 31. avgusta pa še z najstniškim zvezdnikom Francozom Kylianom Mbappejem, ki je v francosko prestolnico prišel kot posojen igralec Monaca do 30. junija 2018. V skladu s tem poslom ima francoski velikan možnost, da ga odkupi v prihodnjem letu za znesek 180 milijonov evrov. Ko bo PSG izkoristil odkupno pravico, bo igralec podpisal pogodbo do 30. junija 2022. V medijih so se nemudoma sprožila ugibanja, da se je pariški klub, ki ga poganja katarski denar, z Monacom dogovoril za posojo, da bi se izognil kršenju finančnega ferpleja.

Čeferin: »Uefa se ne boji kaznovati največjih klubov«

»S finančnim ferplejem smo začeli vzpostavljati stabilnost v nogometu. Bili smo uspešni. Vendar pa se časi spreminjajo, kar pomeni, da se moramo temu tudi mi prilagajati ter začeti s prenovo pravil in vpeljavo mehanizmov za vzpostavitev ravnovesja na področju konkurence v športu,« je dejal Čeferin. Uefa se je za finančno pošteno igro odločila, da bi klube prisilila v spoštovanje pravil gospodarnosti, kar pomeni, da ni možno trošiti več, kot lahko klubi zaslužijo s trženjem in prodajo oziroma pridobijo sredstev.

Čeferin je za ARD poudaril svojo zavezo, da se Uefa ne boji sankcionirati največjih klubov, če bo to nujno. Uefa ima že sedaj nekaj vzvodov za učinkovito ukrepanje in kaznovanje. Lahko omeji število registriranih igralcev v klubu, lahko omeji zadolževanje in lahko se odloči za skrajšanje poletnega prestopnega roka, ki bi se lahko končal že konec julija in ne konec avgusta.