Selektor nogometne reprezentance Srečko Katanec se približuje peti obletnici delovanja na slovenski klopi. V treh kvalifikacijskih ciklusih je zavozil najobetavnejšo generacijo nogometašev, zato Sloveniji tik pred koncem njegovega drugega mandata grozi, da se niti v četrtem poskusu zapovrstjo ne bo uvrstila na veliko tekmovanje. To bi bil najdaljši niz neuspehov članske nogometne selekcije v zgodovini samostojne države.

Nestrokoven in zagrenjen

Katanec je imel ob imenovanju za selektorja ob koncu leta 2012 polno zaupanje domače javnosti. Na slovensko klop se je vrnil kot veliki rešitelj, potem ko je na prelomu tisočletja nastal mit o slavnem selektorju, ki je reprezentanco nepričakovano popeljal tako na evropsko kot svetovno prvenstvo. Po slabih petih letih vodenja izbrane vrste je izgubil podporo plebiscitarne večine. Najbolj je razočaral zaradi izrazite nestrokovnosti in načina komunikacije z javnostjo, saj je postal zagrenjen, ciničen in neprijazen. V zasebnem življenju se je posvetil energijskim prijemom vzporedne medicine in tudi v reprezentančnih oblačilih zaupal moči bajalice.

Katanec si je za največje sovražnike izbral novinarje in strokovne kolege, ki jih neprestano zaničuje. V javnih nastopih se zapleta v izrazita protislovja in ponudi premalo vsebine, da bi upravičil sloves vodilnega nogometnega strokovnjaka v državi. Pikro zna udariti tudi po navijačih, blati pa celo lastne igralce, ki jih je v reprezentanco večkrat vabil na podlagi spornih kriterijev, da je zasmrdelo po menedžerskih povezavah. Potem ko se je v trenerski karieri odmevno sprl z Zlatkom Zahovićem in Goranom Pandevom, je nazadnje zaškripalo tudi v njegovem odnosu s Kevinom Kamplom, o katerem je javnost doslej izvedela le selektivno resnico, saj bo na igralčev odziv očitno treba še počakati.

Razvrednotil funkcijo selektorja

Srečko Katanec je v drugem mandatu razvrednotil funkcijo selektorja reprezentance. Šel je tako daleč, da je zdravilcem neuradne medicine naročil energijsko čiščenje stadiona v Stožicah. Pred tekmami dobi vpogled v elektromagnetna polja igralcev, kar mu pomaga pri izboru udarne enajsterice. Njegova nestrokovnost se najbolj opazi v neprepoznavni igri slovenske reprezentance, ki na ključnih tekmah ob neusklajeni postavitvi brez taktike vselej zamoči. Katanec v petih letih ob kopici plehkih izgovorov ni našel načina, ki bi Slovenijo približal svetovnemu vrhu. Samo v tem koledarskem letu je njegovo moštvo doživelo polomijo brez igre in izstreljenega naboja tako na Škotskem kot na Slovaškem, kar je izbrani vrsti tri kroge pred koncem kvalifikacij za svetovno prvenstvo skoraj dokončno zaprlo vrata raja.

Katanec se po bolečih porazih obnaša flegmatično, kar kaže na njegov podcenjujoč in aroganten odnos do javnosti. Večkrat se je odkrito norčeval iz nogometa, ki mu zagotavlja udobno življenje z dobrimi 20.000 evri zaslužka na mesec, kar je rekordni znesek v primerjavi z vsemi njegovimi predhodniki. Katanec neuspešno prepričuje javnost, da ima vse pod nadzorom, saj je igrišče edino merilo njegove zapuščine. Ker je zaradi vraževernosti in potencialnega širjenja negativne energije iz novinarskih vrst zaprl vse treninge, javnost nima več nadzora nad delom reprezentance. Tekme z enakovrednimi nasprotniki so med drugim pokazale, da mu ne zaupajo niti igralci, vse več slabe volje je tudi med osebjem na klopi.

Vztrajal bo do bridkega konca

Nergaški Srečko Katanec iz kljubovanja ne bo odstopil, ampak bo vztrajal do bridkega konca. Pred dobrim letom dni je napovedal slovo v primeru izvolitve Aleksandra Čeferina na vrh Uefe, a je pozneje pojasnil, da je bil znova le – ciničen. Ker nogometna zveza odlaša z njegovo zamenjavo, se bo očitno poslovil šele prihodnji mesec, saj se na čudežno uvrstitev v Rusijo ne gre zanašati.

Slovenija si bo ob zamenjavi na selektorski klopi močno oddahnila. Doslej še nihče ni tako vznemirjal in razdvajal domače športne javnosti kot ravno Katanec.