»Skrbi nas za urejenost bolnikov z astmo,« opozarja nacionalna mreža nevladnih organizacij s področja javnega zdravja Mreža NVO 25 x 25, ki nasprotuje uvedbi terapevtskih skupin za astmo. Pomisleke javno izražajo tudi v Združenju pnevmologov Slovenije, predsednik Društva za srce prim. Matija Cevc pa meni, da gre za nepremišljen in škodljiv ukrep. Zato odločevalce poziva, da prisluhnejo stroki in bolnikom ter se zniževanja stroškov ne lotevajo na račun bolnikov in slabše urejenosti pogoste kronične bolezni.

Astma je namreč huda in zelo razširjena bolezen, ki v Sloveniji pesti kar 16 odstotkov odraslih v starosti 18 do 65 let, delež obolelih otrok je še večji. Tudi zdravljenje bolezni je zahtevno, uspeh pa odvisen tudi od urejenosti bolezni, pri čemer ne gre brez sodelovanja bolnikov.

Čeprav naj bi uvajanje terapevtskih skupin za astmo po zamislih predlagateljev vplivalo na znižanje cen zdravil, strokovnjaki opozarjajo na dolgoročne posledice ukrepa, ki ne bo prizadel le bolnikov, marveč tudi javnozdravstveno blagajno. Neurejena bolezen lahko namreč povzroča velike zaplete in poslabša prognozo zdravljenja, opozarjajo in pozivajo odločevalce, da v prizadevanjih za kratkoročno zmanjševanje stroškov zdravljenja astme raje poslušajo stroko in skupaj najdejo ugodnejše rešitve, ki bodo hkrati v korist bolnikom in bodo s tem tudi zniževali stroške.

Tudi raziskava Združenja pnevmologov Slovenije potrjuje, da je za uspešno zdravljenje astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) vdihovalnik enako pomemben kot aktivna substanca, ki je v njem. Zato bi morala biti zamenjava vdihovalnika, kar se bo ob menjavi zdravil pogosto dogajalo, vselej usklajena z bolnikom in zdravnikom ter bo treba bolnike vedno znova poučevati o njihovi uporabi. »Še zlasti bo to težko za otroke in starejše, ki se še težje navajajo na spremembe,« opozarja Marko Mihevc iz Društva pljučnih bolnikov, ki je zamenjavo izkusil na svoji koži. Zaradi zamenjave vpihovalnika je dobil vnetje sluznice v ustni votlini in sapniku. Kar tri tedne ga je to še dodatno sililo na kašelj in ga dušilo. Da je kriva zamenjava, je posumila šele pulmologinja. »Potem sem zamenjal še enega in šele tretji vdihovalnik mi je znova ustrezal, stanje bolezni pa se mi je medtem močno poslabšalo,« je povedal.

Zdravila za astmo in KOPB se uporabljajo večinoma v obliki inhalacij, ker se tako dosegajo največje koncentracije zdravila v dihalnih poteh in se ob tem najlažje izognemo neugodnim sistemskim učinkom, pojasnjujejo pnevmologi. av