Dolgoletni predsednik uprave Mlinotesta David Nabergoj – na tem položaju je bil vse od leta 1996 – je odstopil z vodstvene funkcije. Nadzorni svet družbe je soglasno že potrdil njegovega naslednika, dosedanjega člana uprave, inženirja kemije in tesnega Nabergojevega sodelavca Danila Kobala.

Iz družbe so sporočili, da gre za izjemnega poznavalca mlinske, pekarske in testeninarske industrije v evropskem in svetovnem merilu, ki je vso svojo poslovno kariero gradil v Mlinotestu in je odločen ter neizprosen pogajalec. Uprava Mlinotesta bo poslej zgolj dvočlanska. Poleg Kobala bo v njej še dosedanji član uprave Mitja Majcenovič.

Odstopil iz osebnih razlogov

Nabergoj je s čela uprave odstopil sam iz osebnih razlogov. Kot svoj največji uspeh v dolgem obdobju vodenja ajdovskega živilskega podjetja je spomladi ob praznovanju 150-letnice podjetja izpostavil to, da mu je uspelo skupaj s sodelavci Mlinotest obdržati v Ajdovščini. »Predsednik uprave je postal v prelomnih in za podjetje zahtevnih časih, v minulih 21 letih je bilo veliko težkih obdobij. Vsa ta leta je s sodelavci v upravi in sodelavci ter sodelavkami v podjetju opravil zahtevno delo in danes je Mlinotest uspešno in stabilno podjetje,« je njegovo delo ocenil Ivan Vodopivec, predsednik nadzornega sveta Mlinotesta. Nabergoj ostaja v podjetju kot svetovalec v skupini Mlinotest. Ta poleg podjetja na ajdovski lokaciji združuje še družbe Mlinotest Kruh Koper, novogoriško Pecivo, ljubljanski Finholding ter tri družbe na Hrvaškem in v Srbiji.

V petek bodo na skupščini delničarjev Mlinotesta odločali tudi o delitvi lanskoletnega 3,8 milijona evrov bilančnega dobička. Uprava predlaga, da se delničarjem razdeli za 585.000 evrov dividend oziroma 17 centov na delnico. Sam Mlinotest je lani ustvaril 49 milijonov evrov prihodkov, skupina pa 57,5 milijona evrov prihodkov. Čisti dobiček matičnega podjetja je lani znašal slab milijon in pol evrov. »Leto 2016 lahko ocenimo kot poslovno uspešno in predvsem kot leto, ki so ga zaznamovale nekatere pomembne in znatne investicije, saj smo v skupini investirali v osnovna sredstva pet milijonov evrov, od tega v matični družbi štiri milijone evrov,« je v poslovnem poročilu poslovanje predstavil Nabergoj.

Tržno je Mlinotest najuspešnejši na področju testenin, mlinarstva in brezglutenskega programa. Konec lanskega leta je ajdovski del zaposloval 434 delavcev, vsa skupina pa je imela 662 zaposlenih. Iz Mlinotesta so včeraj sporočili, da je njegova izpostavljenost do trgovcev (Agrokor, Konzum, Mercator in druge trgovske verige) nizka in povsem obvladljiva. Največji lastnik Mlinotesta je družba Vipa Holding v likvidaciji, sledita družbi Mlino in Fin Vita. V prvi so zbrani zaposleni v Mlinotestu, slednja pa je paket delnic Mlinotesta odkupila od Žita. Uradni lastnik Fin Vite je Miran Kovač.