Francesco Totti je v dresu Rome debitiral leta 1993 in je s 307 goli in 783 uradnimi nastopi rekorder kluba v obeh kategorijah. Z rimskim moštvom je osvojil naslov italijanskega prvaka leta 2001 ter po dva pokalna in superpokalna naslova. Z italijansko reprezentanco je leta 2006 slavil tudi naslov svetovnega prvaka.

»Dogovorili smo se, da bo to njegova zadnja sezona in da bo potem delal kot direktor v klubu. Želim si ga ob sebi, saj me bo naučil, kdo in kaj Roma sploh je,« je dejal Monchi (Ramón Rodríguez Verdejo), ki se je italijanskemu prvoligašu pridružil prejšnji mesec. Pred tem je uspešno deloval v Sevilli.

Najmlajši kapetan Serie A

Štiridesetletnega kralja Rima si bodo navijači in nogometaši zapomnili po izjemnih napadalnih sposobnostih. Kot ofenzivni vezist se je pogosto odločal za strele z razdalje, bil nevaren iz prostih strelov, hkrati pa znal presekati obrambo, bodisi s podajami (s peto) bodisi s kreativnimi prodori.

Nekoliko manj je navduševal zgolj v obrambnih nalogah, toda njegove vrednosti na igrišču se ne da izraziti zgolj s statistiko zadetkov. Odhaja kot veliki vodja, ki je znal zadeti ob pomembnih trenutkih, nenazadnje pa ni naključje, da so mu pri Rimljanih kot najmlajšemu igralcu v Serie A zaupali kapetanski trak.