Poklapana in z vseh strani odpisana Olimpija je z vztrajnim pristopom in zmago v zadnjih minutah uvodne tekme polfinala slovenskega pokala prestrašila favorizirani Maribor. Ljubljančani bodo pod Pohorjem branili prednost z 2:1, kar napoveduje spektakel pred polnimi tribunami Ljudskega vrta.

Hadžić govoril v preprostem jeziku

Po mučnem obdobju je nad Stožicami spet posijalo sonce, predsednik Milan Mandarić pa je s častne tribune videl sploh prvo domače zmagoslavje Olimpije nad Mariborom. Tehnico na ljubljansko stran je prevesila večja želja po zmagi (sploh prvi v letu 2017), ki jo je Olimpija dosegla po kadrovskem viharju, saj je Mandarić samo v zadnjem mesecu dni odslovil dva trenerja in enega športnega direktorja. Safet Hadžić je igralcem na preprost način razložil nogometno filozofijo, da so se po seriji porazov lahko sprostili in našli dovolj energije za zmagovit juriš proti mariborskemu golu v zadnjih desetih minutah. Čeprav so bile Stožice le tretjinsko zasedene, so navijači v ključnih trenutkih ponesli Olimpijo na prag pokalnega finala.

Maribor je igral pragmatično, evropsko, a se je zakockal. Vijolični tovrstnih tekem običajno ne izgubljajo, zato je poraz v Stožicah prav gotovo vnesel nekaj nemira v Ljudski vrt, saj niti trener Darko Milanič petnajst minut po tekmi ni poznal razlogov za strm padec v igri njegovega moštva. Maribor si je spomladi resda zagotovil trinajst točk naskoka pred Olimpijo, vendar mu je tako občutno prednost zaradi porazne forme zagotovil prav največji tekmec. Mariborski kolektiv še vedno ni tako šampionski, kot kaže njegov položaj na lestvici. Na zadnjih štirih tekmah se mu je vedno izjalovilo, ko je iskal drugi zadetek.

Galić: Dobra tekma z dovolj ritma

»Olimpija je presenetila z dobro igro. Njena zmaga je zaslužena in pravična. Maribor zaradi prepoznavnega sistema igre pod trenerjem Milaničem vedno igra na podoben način, da prepušča pobudo nasprotnikom in stavi na protinapade. Verjetno se je mariborskim nogometašem v podzavest prikradel trenutni položaj Olimpije, da so v tekmo krenili z mislijo, da ne morejo izgubiti. Nogomet je ravno zaradi tovrstnih tekem najlepša igra na svetu,« razmišlja nekdanji reprezentančni branilec Marinko Galić, ki je v Stožicah videl dobro tekmo z dovolj ritma in uspešnimi akcijami. Opozoril je na individualno kakovost Dareta Vršiča, edinega štajerskega strelca v Ljubljani, ki da je »vlečni konj mariborske zasedbe, ki z igro ne blesti«.

Nekdanji vratar Mladen Dabanović je pri Olimpiji opazil več želje in vztrajnosti. Ljubljančani ga po seriji slabih tekem niso presenetili, saj pravi, da so derbiji vedno nepredvidljivi. »Maribor je nelogično nehal igrati in prepustil pobudo Olimpiji. V Stožicah je bilo vidno, zakaj niti v prvenstvu ne blesti, čeprav ima zajetno zalogo točk pred zasledovalci,« je dejal Mladen Dabanović, ki zagovarja tezo, da Olimpija nima tako slabega moštva, kot kažejo njeni spomladanski dosežki. »Verjetno je več razlogov, zakaj igralci Olimpije doslej niso pokazali vsega, kar znajo. Opazimo lahko, da niso ravno optimalno pripravljeni, pred povratno tekmo v Ljudskem vrtu pa jih čaka še gostovanje v Celju. Vsi vemo, kaj v tednu dni pomenijo tri zahtevne tekme.«

Mariboru bi napredovanje v finale pokala zagotovila že zmaga z 1:0 na povratni tekmi. »Ravno zaradi tega ne moremo pričakovati, da bo Maribor pritiskal na ljubljanski gol že od prve minute. Veseli me, da je Olimpija zmagala na prvi tekmi, saj se nam v Ljudskem vrtu znova obeta pravi derbi,« je prepričan Dabanović. Marinko Galić je spregovoril še o absurdnih zamenjavah v ljubljanskem prvoligašu, ki so zaustavile zmagoviti pohod Olimpije. »Dogodki v Stožicah prav gotovo mečejo slabo luč na slovenski nogomet. Nemogoče je pričakovati, da bi Olimpija postala državni prvak, če je pozimi zamenjala polovico moštva. V nogometu se nič ne da narediti čez noč,« je komentiral.