Eden najkontroverznejših nogometnih agentov v regiji Ranko Stojić je v letu dni še drugič izgubil službo v Olimpiji. Predsednik kluba Milan Mandarić mu je jeseni zaupal neomejena pooblastila, a je na položaju športnega direktorja zdržal vsega pet mesecev. Stojićevo slovo je nečastno – odnesli so ga zgrešena kadrovska politika, poseganje v avtonomijo trenerjev in sporno poslovanje, saj je neprestano deloval v navzkrižju interesov. Zdaj ni nobenega dvoma več, da je Ranko Stojić postal največja poslovna napaka Milana Mandarića.

Ljubljana si je močno oddahnila

Ranko Stojić je v poslovilnem nagovoru razložil, da odhaja zaradi negativnega ozračja in povečanega pritiska javnosti, a je pri tem pozabil omeniti, da je bil glavni ustvarjalec napetih razmer v klubu. Ljubljana si je po njegovem odhodu močno oddahnila. Ranko Stojić je v Stožicah pustil pravo razdejanje, zato se je Olimpija že po štirih spomladanskih krogih umaknila od tekme za naslov državnega prvaka. Stojić je pozimi poskrbel za remont igralskega kadra, kakršnega v slovenskem nogometu še ni bilo. Prek svoje menedžerske agencije je znova novačil igralce vprašljivega slovesa, se neprestano vmešaval v delo zdaj že odpuščenega trenerja Luke Elsnerja in z Mandarićevim dovoljenjem razdrl šampionsko moštvo, ki je Olimpiji v minuli sezoni po 21 letih prineslo naslov slovenskega prvaka.

Po letu dni in pol Mandarićeve vladavine je javna podoba Olimpije ravno zaradi številnih zgrešenih potez v zadnjih mesecih padla na najnižjo točko. Mandarić je z novo zamenjavo v funkcionarskih vrstah znova dokazal, da Olimpija pod njegovim vodstvom še vedno ni postala urejen klub z visokim mednarodnim ugledom. V telefonskem pogovoru nam je povedal, da je lansko jesen iskreno verjel, da je ravno Stojićeva vrnitev najboljša izbira za klub, vendar se je znova uštel. »Če bi šlo vse po načrtih, ga ne bi zamenjal, vendar v nogometu se zadeve hitro spreminjajo,« je povedal Mandarić, ki bo moral Stojića tako kot njegovega predhodnika Nenada Protego zaradi prekinitve veljavne pogodbe izplačati, a višine zneska ni razkril: »Naj stane, kolikor hoče. Pomembno je le, da bo imela Olimpija mir. Vso energijo moramo usmeriti v zaključek prvenstva, saj dosedanji rezultati niso bili najboljši.«

Stojićev duh bo ostal v Stožicah

Olimpija bo s Stojićem kljub prekinitvi pogodbe še naprej poslovno sodelovala, saj ima njegova beograjska agencija pod okriljem vsaj dva od devetih novincev, ki so državne prvake okrepili med zimskim prestopnim rokom. Srbski mediji že poročajo, da se bo Stojić po koncu ljubljanske avanture vrnil v menedžerske vode, kar pomeni, da bo njegov duh v Stožicah ostal. »Nisva sovražnika. Če bomo potrebovali njegovo pomoč, se bomo obrnili nanj,« je povedal Mandarić in dodal, da se v Ljubljani vsake toliko počuti kot Cervantesov knjižni junak Don Kihot, ki se bori z mlini na veter.

Mandarić je nedavno prekinil poslovno razmerje tudi z znanim odvetnikom Francijem Matozom, ki je bil reden gost nogometnih tekem Olimpije. Matoz poslovnih odločitev ne komentira, Mandarić pa je pojasnil, da obstaja tehten razlog za razhod, vendar potrebuje še nekaj dni časa, da bo javnosti podrobno predstavil svojo odločitev.