Predsednik Olimpije Milan Mandarić slovi po naglih zamenjavah trenerjev, zato pričakovano ni imel potrpljenja niti z Luko Elsnerjem. Kot smo na teh straneh napovedali že danes, ga je odpustil po vsega dveh porazih na uvodu spomladanskega dela prvenstva in za naslednika imenoval Marijana Pušnika, s katerim je sodeloval že na začetku svoje vladavine pri Olimpiji.

Elsner je z državnimi prvaki minulo poletje podpisal triletno pogodbo, a je že po dobrih šestih mesecih ostal brez službe. Njegov naslednik Pušnik je že peti trener Olimpije, odkar je Mandarić pred letom dni in pol prevzel vajeti v ljubljanskem prvoligašu, ki ima zaradi številnih zamenjav trenutno na plačilni listi kar tri trenerje. Ob vrnitvi na vedno tresoči stolček se je Pušnik znašel pred izzivom kariere, saj je Olimpija pozimi povsem prevetrila moštvo, ki še vedno ni uigrano. Trinajst krogov pred koncem prvenstva je Maribor pobegnil večnemu tekmecu za šest točk, Pušnik pa v dosedanji trenerski karieri ni osvojil še nobene lovorike. Zaradi presenetljivega izpada iz hrvaškega pokala so ga nazadnje odpustili v splitskem Hajduku, decembra 2015 pa je Stožice zapustil kot jesenski prvak, a z grenkim priokusom, saj se je v njegovo delo z vdori v garderobo vmešaval športni direktor Ranko Stojić, s katerim bosta zdaj vnovič sodelovala.

»V nogometu ni prostora za zamere. Dobil sem zagotovilo, da bom pri svojem delu samostojen. Ko ne bom imel več avtonomije, bom odšel,« je na uradni predstavitvi dejal 56-letni Marijan Pušnik, ki bo prenovljeno Olimpijo premierno vodil na nedeljski tekmi v Domžalah. Ob Kamniški Bistrici bo na razvpitem primeru Roka Kronavetra postalo jasno, koliko avtonomije so zaupali novemu trenerju, saj ne gre pozabiti, da je Kronaveter oblekel zeleni dres ravno zaradi Pušnikovega vztrajanja v njegovem prvem mandatu na klopi Olimpije. V Stožice se vrača zaradi izziva, saj raje trenira državnega prvaka kot doma igra šah. Ko ga je Mandarić v sredo prvič poklical, se ni javil, ker je bil na smučanju, zato sta se o uvodnih podrobnostih novega sodelovanja pogovarjala šele proti večeru.

Pušnik je v minuli sezoni silovito krenil z Olimpijo in postavil temelje za osvojitev prve ljubljanske državne krone po več kot dveh desetletjih. Prekinitev pogodbe je v javnosti odmevala kot presenečenje, zato je njegova vrnitev vzbudila toliko večje začudenje. »V klubu ni nobenega kaosa. Ni me sram priznati, da je bila menjava Pušnika moja napaka, zato jo zdaj popravljam. Po dveh zaporednih porazih smo morali poiskati dežurnega krivca. V nogometu je to običajno trener, zato smo se razšli z Elsnerjem. Če bo treba, bom zamenjal še pet ali deset trenerjev, vendar moram priznati, da sem zelo zadovoljen s Pušnikovo vrnitvijo. Upam, da bo odslej manj stresa v Olimpiji. Pričakujem všečno in organizirano igro, saj je bila naša zadnja predstava proti Rudarju sramotna. V tem trenutku je Marijan Pušnik naša najboljša izbira,« je govoril Milan Mandarić, ki ne spreminja zastavljenih ciljev. Z Olimpijo želi osvojiti drugi naslov prvaka in jo postaviti na evropski zemljevid, pri čemer skeptiki dvigujejo obrvi in pravijo, da je Mandarić z vsemi potezami v zadnjem obdobju zašel z začrtane poti, vendar ameriški poslovnež srbskih korenin tovrstna namigovanja zavrača.

Čeprav sta za polomijo na začetku spomladanskega dela prvenstva najodgovornejša prav Mandarić in Stojić, je žrtveno jagnje postal Elsner, ki je imel najmanj vpliva pri remontu moštva. Njegovo avtoriteto je pred dnevi zbil ravno Stojić, ko se je preselil na trenersko klop, vendar športni direktor Olimpije zdaj pravi, da si bo tekme znova ogledoval s tribune. »Luki bi se zahvalil za predanost in korekten odnos. Imel je veliko podporo kluba, vendar vsi vemo, kdo je v nogometu kriv za neuigranost moštva. Vesel sem Pušnikove vrnitve, saj v najinem odnosu nikdar ni bilo večjih napetosti. V javnosti so se pojavljale lažne informacije. Zagotavljam vam, da smo skupaj z Mandarićem in Pušnikom veliki zmagovalci, zato sem prepričan, da smo našli izvrstno kombinacijo. Morda je usoda hotela, da smo se znova znašli na isti poti,« je vzneseno govoril arhitekt ljubljanske zasedbe Ranko Stojić in se zavezal javnosti, da se ne bo vmešaval v trenerjeve pristojnosti.