Maribor je v silovitem naletu na štirinajsto državno zvezdico in s pridom izkorišča spodrsljaje Olimpije, ki se bo morala očitno osredotočiti na pokalno tekmovanje, saj dvanajst krogov pred koncem prvenstva zaostaja že za devet točk. Ljubljančani niso zmagali že na štirih tekmah zapovrstjo, črni niz pa bodo skušali prekiniti na jutrišnji tekmi s Koprom, ki bi lahko bila odločilna za zamenjavo športnega direktorja Ranka Stojića. Navijači in mediji so si enotni, da se je Stojićev čas v Stožicah iztekel, zato je pred Milanom Mandarićem pravzaprav enostavna odločitev. Na tekmi proti Kopru ne bo šlo zgolj za tri točke, ampak tudi za funkcionarski prestiž, saj Mandarić meni, da so ga v času njegovega delovanja na Bonifiki opeharili.

GORICA – DOMŽALE danes ob 16. uri, sodnik: Vinčić

V minulih sezonah so Goričani redno oddajali točke Domžalčanom, v letošnji pa so v domačem Športnem parku spet zmagali po kar petih letih. Avgustovskih 3:1 so Domžale novembra doma maščevale s 5:0, kar je tudi najvišji goriški poraz na medsebojnih tekmah. Uvod v spomladanski del sezone je bolje uspel Novogoričanom, ki so vseh šest točk prinesli z gostovanj in bili na edini domači tekmi poraženi z Mariborom.

Domžalčani so nepričakovano pustili dve točki v Velenju in vse tri poklonili Kopru, a marsikaj nadoknadili z odmevno zmago proti Olimpiji. Prav tu se poraja vprašanje, ki smo ga zastavili že prejšnji teden, ko so Goričani odpotovali k velikemu zmagovalcu iz Stožic Rudarju: ob goriških 3:1 so se odgovori bolj nagibali k ugotovitvam, da je bila za velenjsko pot od bleščeče zmage do hudega domačega poraza kriva tudi razglašena Olimpija, ki je Velenjčane očitno visoko ponesla in se niso dovolj zgodaj spustili na realna tla. Bi lahko bila še ena goriška pot proti morebitni zmagi tlakovana na podoben način, tokrat s pretirano Domžalsko evforijo po uspehu na prestižu Ljubljanske kotline? Simon Rožman po derbiju z Olimpijo obljublja vrnitev h klasični napadalni igri, Miran Srebrnič bo taktiko postavil tudi s spominom na novembrskih 5:0 v Domžalah.

Verjetni postavi – Gorica: Sorčan, Škarabot, Kavčič, Jogan, Gregorič, Kolenc, Osuji, Žigon, Grudina, Burgić, Filipović.

Domžale: Milić, Širok, Halilović, Blažič, Balkovec, Repas, Ožbolt, Majer, Žinko, Husmani, Firer. Naš namig: 2.

RADOMLJE – KRŠKO danes ob 18. uri, sodnik: Borošak

Poleg Olimpije so le že zdavnaj odpisani Radomljani brez spomladanskih točk. Za novega drugoligaša v prihodnji sezoni bo preostalih dvanajst tekem pomenilo le nabiranje izkušenj. Krško se bo ob Kamniški Bistrici predstavilo z novim trenerjem Rokom Zorkom, ki je doslej bedel nad nogometno šolo v Posavju.

Zdi se, da so se v Krškem zaleteli z zamenjavo obetavnega Tomaža Petroviča, ki je v minuli sezoni pripravil presenečenje in postal hit spomladanskega dela lige. Petrovič je moral oditi zaradi različnih interesov švicarskih vlagateljev. Vodstvo kluba mu je v zimskem prestopnem roku močno prevetrilo moštvo in ga postavilo v zapleten položaj, pozneje pa je ugašala tudi komunikacija med klopjo in pisarno kluba. Petrovič je delal pošteno, kar ga je stalo položaj, saj je skušal v začetni enajsterici ponuditi priložnost čim več mladim igralcem s slovenskim potnim listom. Že na današnji tekmi z Radomljami bo jasno, kakšno pot bo ubral njegov naslednik.

Verjetni postavi – Radomlje: Ivačič, Kramarič, Ejup, Karamatić, Marinšek, Janković, Balić, Jugovar, Cerar, Predragović, Nunić.

Krško: Zalokar, Gorenc, Drnovšek, Pušaver, Šturm, Kramarić, Dušak, Mujan, Gatarić, Arafat, Mensah, Uduč. Naš namig: 2.

CELJE – MARIBOR danes ob 20.15, sodnik: Skomina

Že res, da selektor Srečko Katanec v reprezentanco ni vpoklical Luke Zahovića, toda prvi (so)strelec lige lahko v Celju ujame rekorderja Štefana Škaperja in Nusmirja Fajića. Za to mora zabiti še na svoji osmi zaporedni tekmi. In Zahović ni edini, ki bi vse po starem. »Moja naloga je opozarjati, da ostanemo pri svojem delu takšni kot doslej. Teh devet osvojenih točk je seveda prineslo samozavest, hkrati pa tudi zavedanje moštva, da mora svoje naloge na igrišču opraviti optimalno,« v svojo strategijo verjame Darko Milanič, čeprav ne bo mogel računati na Marwana Kabho, ki bo zaradi poškodbe stegenske mišice odsoten šest tednov, na njegovo mesto pa je že proti Aluminiju kakovostno vskočil Blaž Vrhovec.

Celjani, ki Mariboru pod Milaničevim (drugim) vodstvom še niso zabili zadetka, se vse bolj legitimno bojujejo za četrto mesto, ki zanima zlasti nove lastnike. Trener Igor Jovičević je čez zimo dvignil predvsem samozavest moštva, ki spomladi še ni izgubilo. Po remiju v Kopru in minimalni zmagi nad Radomljami in Krškim bodo zdaj spoznali, kako »evropski« so. Toda danes brez izkušenega Jureta Travnerja in kreatorja Amarja Rahmanovića, se pa vrača Rudi Požeg Vancaš, ki bo skušal gotovo najti Daliborja Volaša, enega od številnih dobrih znancev Maribora.

Verjetni postavi – Maribor: Handanović, Viler, Šuler, Defendi, Palčič, Bohar, Vrhovec, Pihler, Vršič, Novaković, Zahović.

Celje: Kotnik, Barišić, Džinić, Hadžić, Vidmajer, Pišek, Cvek, Belić, Požeg Vancaš, Cvijanović, Volaš. Naš namig: 2.

ALUMINIJ – RUDAR jutri ob 15. uri, sodnik: Obrenović

Rudar je bil po zmagi v Stožicah v devetih nebesih, a je že čez teden dni padel na realna tla, ko je doma izgubil z Gorico, kar kaže na velika nihanja. Očitno Velenjčani boljše igrajo v gosteh, saj so na domačem igrišču v tej sezoni slavili le dvakrat. Njihov napadalec Dominik Glavina se je spustil v napeto tekmo za prvega strelca lige in je s štirinajstimi doseženimi goli trenutno na vodilnem mestu skupaj z Luko Zahovićem. Če bo Damjan Trifković jutri igral vsaj 63 minut, bo postal nogometaš z največ odigranimi minutami v dresu Rudarja.

Aluminij je na odrešilnem osmem mestu na lestvici skorajda že ujel Krško, zaradi zmešnjave v posavskem prvoligašu pa je v naslednjih krogih pričakovati, da ga bo tudi prehitel. Kidričani so v minulem krogu resda visoko izgubili v Mariboru in prejeli kar štiri zadetke, vendar so gostje igrali boljše, kot kaže končni izid. Napadalec Lovro Bizjak je ujel dobro formo, a proti Rudarju zaradi rumenih kartonov ne bo igral.

Verjetni postavi – Aluminij: Janžeković, Kocić, Zeba, Turkalj, Vezjak, Mensah, Muminović, Rebernik, Vrbanec, Tahiraj, Škoflek.

Rudar: Radan, Mužek, Kašnik, Zec, Iharoš, Vručina, Babić, Bolha, Trifković, Mary, Glavina. Naš namig: 0.

OLIMPIJA – KOPER jutri ob 16.55, sodnik: Jug

Olimpiji ne povzročajo glavobola le trije zaporedni porazi, po katerih se je umaknila od boja za naslov. Kriza je zajela ves ustroj kluba, ki ga financira oboleli Milan Mandarić. Način dela, ki ga je po vrnitvi v pisarno kluba znova uvedel športni direktor Ranko Stojić, je očitno tako sporen, da se je Olimpija zamerila tudi športnim bogovom, saj sta se šesterici poškodovanih igralcev s tekme proti Domžalam (Oduwa, Novak, Abass, Avramovski, Miškić, Alves) pridružila še Rok Kronaveter in Nik Kapun. Andraž Kirm je kaznovan, zato bo tekmo spremljal s tribune.

Prvi cilj trenerja Marijana Pušnika ni osvojitev prvaka, ki ga zahteva vodstvo kluba, pač pa le tri točke, po katerih bi se vsaj malce polegel vihar okoli Olimpije. Javna podoba kluba je padla na najnižjo točko, odkar je upravljanje kluba prevzel Mandarić, ki je naposled podvomil o metodah dela najtesnejšega sodelavca Stojića, zato se v ljubljanskem prvoligašu znova obetajo odpuščanja. Le vprašanje časa je, koliko časa bo Mandarić še imel potrpljenje s Stojićem, ki se je znašel na udaru medijev in navijačev. Olimpija bo z brezplačnim vstopom na stadion poskušala oprati sramoto proti Rudarju, trener Marijan Pušnik pa je po vrnitvi v Stožice uvedel strog nadzor nad igralci in jim odsvetoval branje časopisov: »Moramo spustiti nosove. Reši nas le trdo delo.«

Verjetni postavi – Olimpija: Vidmar, Klinar, Mitrović, Bajrić, Štiglec, Cretu, Ilić, Boateng, Tijanić, Jurčević, Eleke.

Koper: Antolović, Paljk, Datković, Gregov, Andrejašič, Hodžić, Teijo, Pučko, Pranjić, Pekuson, Ibričić. Naš namig: 1.