Rudar je na lokalnem derbiju ostal zvest letošnji tradiciji razprodaje točk na domačem igrišču. Velenjčani so doživeli tretji zaporedni poraz, potem ko je Celje zmagoviti gol doseglo v 89. minuti. Tudi Domžale so odpor Aluminija strle šele v finišu tekme, ko je Balkovec v 88. minuti zadel iz prostega strela skozi živi zid. Največje presenečenje je pripravilo Krško z zmago v Kopru. Potem ko je bil vratar Kopra Marijan Antolović v prejšnjem krogu v Stožicah junak tekme ob remiju z Olimpijo, je tokrat na Bonifiki slabo posredoval ob obeh zadetkih 21-letnega napadalca iz Srbije Miljana Škrbića.

Kapić osmešil obrambo Olimpije

Novosti v pisarnah in ob igrišču niso prinesle preporoda v igri Olimpije. Po odhodu Ranka Stojića sta na tribuni VIP ob nezadovoljnem Milanu Mandariću sedela Mladen Rudonja, ki je v klubu skavt, in nekdanji hrvaški reprezentant Boško Balaban, ki je sedaj menedžer. V klub se vrača nekdanji generalni sekretar Denis Šarić, ki je odšel kmalu potem, ko je Stojić v prvem mandatu začel lomastiti po klubu. V upanju, da bo izzval srečo, se je trener Marijan Pušnik z rezervisti preselil na klop na desni strani igrišča, robustnega Kenana Bajrića pa z mesta štoperja preselil na položaj defenzivnega vezista. V igri Olimpije ni bilo nobenega napredka v primerjavi s prejšnjimi tekmami. Ko je Wobay, ki ima pogosto potezo preveč, ob koncu prvega polčasa prišel do velike priložnosti, se je vrtel okrog svoje osi. Ker ne zna igrati nogometa z desnico, je žogo prestavljal na levico in s tem spravil v bes gledalce.

Ko je Olimpija v drugem polčasu zaigrala bolj pogumno, je Gorica, ki je imela red ter igrala hitro in kombinatorno, prišla do vodstva po klasičnem protinapadu. Bošnjak Rifet Kapić je demonstriral vse svoje odlike s hitrostjo, preigravanjem in natančnim strelom tik ob vratnici ter obenem razgalil vse slabosti domačih branilcev, ki se odmikajo od napadalcev tekmeca. Medtem ko je bila Gorica bližje drugemu golu, je Olimpija vendarle izenačila. Eleke je prekinil strelski post, ki je trajal več kot pol leta, vse od tekme z Aluminijem v Kidričevem sredi septembra lani. To je bil sploh edini strel Olimpije na tekmi v okvir gola. Ko je vse kazalo na remi, je rezervist Žigon v sodnikovem dodatku dosegel zmagovati gol in nogometaši Olimpije so morali po tekmi med žvižgi poslušati predavanje navijaške skupine Green Dragons.

Trener Gorice Miran Srebrnič je bil vidno zadovoljen: »Igrali smo dobro, kar nas krasi že pet tekem. Prvi polčas je bil odličen. Ko smo dali gol, bi morali povečati vodstvo. Gol je dvignil Olimpijo, nato pa smo trpeli in na koncu srečni zadeli. Nič nismo ukradli.« »Lepa tekma z goriške strani, z naše pa katastrofalna. Izgubljali smo dvoboje. Burgić je dobil vse skoke. Žoge smo tekmecu podajali v noge, premalo je bilo gibanja. To je dokaz, da je problem v glavah. Ne spoštujejo dogovora, ni sodelovanja in komunikacije, vsak bezlja po svoje. Preveč se ukvarjajo z drugimi stvarmi. Ni mi žal, da sem prišel v Olimpijo,« je povedal po tekmi trener Olimpije Marijan Pušnik, ki ga je s tribune VIP pozorno opazoval nekdanji selektor Slaviša Stojanović.

Ljudski vrt: dovolj je bil en gol

Pristop je bil pravi, Maribor je nadziral obračun z Radomljami in ga tudi dobil s hitrim zadetkom Dareta Vršiča, kreatorja letošnje uspešne mariborske sezone. En predložek, en gol z glavo je bil dovolj za zmago. Toda mlinarji so vijoličaste tudi spomnili na remi v Celju, ko Mariborčani prav tako niso zabili drugega gola, a tokrat to ni imelo posledic.

»Ko smo po lepi akciji zadeli, smo želeli doseči še en gol, a je bilo izredno težko proti tako zaprti postavitvi,« se z Adnanom Zildžovićem o tem, da Radomljani niso igrali bunkerja, ni strinjal Darko Milanič, ki je bil prisiljen v menjave ob izostankih (Kabha, Bohar, Pihler), tako sta na sredini dobila in izkoristila priložnost Sandi Ogrinec (sploh drugič igral v tej sezoni) in Dino Hotić (prvič od prve minute po 5. novembru).

Začetek je bil po željah domačih, skoraj repriza tekme v Celju: zgodnja sedma minuta, hitro vodstvo, le strelec je bil tokrat Dare Vršič, z glavo je preusmeril podajo razpoloženega Hotića. Vijoličasti so ohranili željo in pristop, toda do polčasa nikakor niso našli prave rešitve ali načina, da bi zadeli še drugič. Enako je bilo v nadaljevanju: Ljudski vrt je upal in čakal na še en gol, napade sta vodila Hotić in Vršič, vstopila sta še Sintayehu Sallalich in Marcos Tavares, ampak Zildžović je vseeno lahko zaključil: »Nismo igrali bojazljivo, nismo se osramotili.«