Domen Prevc, s 17 leti najmlajši slovenski reprezentant, je bil s šestim mestom najboljši Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na začetku sezone je letel na valu petih zmag, ki jih je nanizal do novoletne turneje, nato so se začela nihanja. »Vseeno grem domov z nasmeškom. Rajši bi bil z enakimi dosežki drugi najboljši Slovenec, ker bi to pomenilo, da je imel Peter še eno fantastično sezono,« je ostal skromen Domen Prevc, ki se je spoprijateljil z letalnicama v Oberstdorfu in Vikersundu, ne pa še povsem s Planico, a je napredoval iz dneva v dan.

Čeprav je po dosežkih številka ena v sezoni, bo tudi v olimpijski treniral z mladinsko reprezentanco pod vodstvom Gorazda Bertonclja. »Tega sploh nisem vedel, dokler mi niste povedali vi. Odlično. Popolnoma se strinjam. Z Bertijem se ujameva zelo dobro. Je odličen trener. Vzame si čas, da preuči vsakega posebej. Vsa opažanja si tudi zapiše. Ob takšnem programu lažje izpolnjujem šolske obveznosti,« je dodal dijak tretjega letnika kranjske gimnazije. Zdaj se vrača v šolske klopi, saj mu manjka kar 22 ocen. Glede na to, da hitro osvaja nova znanja, bo šolsko leto sklenil do 25. junija. »Edini problem je samodisciplina, da se usedem in začnem učiti. Ko to naredim, gre brez težav,« je razpredal Domen.

Čeprav je pred njim olimpijska sezona, bo poleti s sošolci odšel na maturantski izlet v Španijo. »Veliko je primerov, ko so fantje začeli veliko bolje skakati po maturantskem izletu. Za teden dni odklopiš glavo. Skoki so šport, v katerem se ne smeš preveč siliti, ampak gre veliko lažje, ko se sprostiš,« je končal prijeten klepet med dežnimi kapljami.

Gledalčev poljub za Petra

Peter Prevc je bil najbolj v šoku v soboto. Ni vedel, kaj naj sploh naredi, ko je dolenjski šaljivec Žiga Papež preskočil ogrado in ga poljubil. »Zmrznil sem. Upam, da ne bom tako reagiral, če me bo napadel medved,« se je pošalil 24-letni Peter Prevc. Ko se je včeraj zaradi prekinitve finalne serije vračal z žičnico v dolino, je hitro analiziral zimo. Ugotovil je, da je osvojil skoraj trikrat manj točk kot lani, imel štirinajst zmag manj in enajstkrat manj stopničk. »To pomeni, da nekaj ni delovalo. Ni veliko razlogov za vriskanje. Morda je bila težava v tem, da je bilo preveč obveznosti. V glavi ni bilo odklopa s skokov na prosti čas, zato se ni spočila dovolj. Očitno je tudi v glavi lanska zima pustila prevelik pečat,« je na hitro analiziral sezono in že skoval načrt za olimpijsko zimo. »Pri treningih več analitičnosti že med sezono. Prav ničesar ne smemo prepuščati naključju. Očitno smo padali v rutino, ko smo bili vsako leto boljši in si s tem naredili medvedjo uslugo.«

Posebej je izpostavil, da še naprej zaupa sedanji strokovni ekipi. »Za zdaj jim še zaupam. S to ekipo sem pripravljen delati naprej, saj me vsi poznajo. Vemo, kaj moramo izboljšati,« je dodal Peter in pokazal spoštovanje do junaka zime Stefana Krafta tudi tako, da je kar sredi stavka prekinil pogovor, snel kapo in mirno stal med igranjem avstrijske himne. »Privoščim mu, obenem sem tudi nevoščljiv, ker vem, kakšne občutke doživlja. Neverjetno, kakšno sezono je sestavil. Tudi zadnji dan je imel ekstremno dolg polet – 250 metrov. Ne vem, kaj bi bilo, če bi bila še ena serija,« je končal vladar lanske zime.

Janus: Revolucije ne bo

Ker Slovenci letos niso izpolnili pričakovanj, so se pojavila ugibanja o morebitni zamenjavi selektorja Gorana Janusa. »Ni me strah zamenjave. Lahko ropotajo, a tega sem že vajen. Sem miren, saj sem naredil vse, kar je bilo treba in znam. To je bila tudi zame sezona učenja. Le v redkih zimah sem dobil toliko novega znanja,« je po sobotni tekmi v kratkem klepetu za Dnevnik zatrdil Goran Janus, medtem ko je šel peš s trenerske tribune v dolino, da si je ogledal, kje so pristali novi rekorderji planiške letalnice.

»Ocena letošnje sezone je dobro. Po uspešnosti je peta v zgodovini slovenskih skokov. Ni bilo presežkov, razen tega, da so skupaj nastopali trije bratje in skupaj osvajali točke. Pohvale vsemu trenerskemu štabu, saj ni bilo lahko po lanski sanjski sezoni. Sestavili smo načrt za naprej. Revolucije ne bo. Zame je vsaka uvrstitev med deseterico vrhunska. Ekipo bomo zmanjšali na šest, sedem reprezentantov A, da bo ostalo več časa in energije za najboljše. Naredili bomo korekture za treninge motorike. Okrepili bomo strokovni štab, vendar to zanesljivo ne bo psiholog,« je izpostavil Janus, ki danes praznuje 47. rojstni dan.