V kakšnem stanju je slovenska zračna eskadrilja pred zadnjim dejanjem sezone?

Če sklepamo po poletih v Vikersundu, je v zelo dobrem. Pričakujem, da bo v kvalifikacijah uspešnih sedem, osem fantov. Tekmovalni cilj je izboljšati rezultate iz Vikersunda. Upam na več sreče z vetrom kot na Norveškem.

Zakaj so Slovenci letos pogosto prikazali boljše skoke na treningih, v kvalifikacijah in poskusnih serijah kot na tekmah?

To je zelo zanimivo. Do tega je prišlo, ker nekatere stvari v mozaiku niso delovale. Ne glede na uspehe v minulih sezonah bo tudi letošnja dobra.

Odkar ste selektor, ste pred finalom v Planici vselej napovedali vsaj eno slovensko zmago. Ali si tudi v šesti sezoni upate ponoviti napoved?

Ne, ker nimamo tako dobrega izhodišča. Napadli bomo uvrstitev na stopničke.

Kakšno oceno bi si dali za letošnjo sezono?

Zame je bila to ena najbolj mirnih sezon. Selektor sem šest sezon, po dosežkih bo letošnja na petem mestu uspešnosti. Vsi so od Petra Prevca pričakovali nadgradnjo lanske zime. Potem ko je doslej vsako leto napredoval, je zaradi uspehov prišel do točke, ko je imel zlasti poleti preveč vseh mogočih obveznosti. Zmanjkalo mu je časa za regeneracijo. Potrebuje mir, da se normalno pripravi.

Je bilo dobro, da se je zdrs zgodil v predolimpijski sezoni?

Če je do tega moralo priti, je dobro, da odpravimo vse pomanjkljivosti. V strokovnem moštvu smo že zasnovali strategijo za naslednjo sezono.

Koliko se je poznala odsotnost kapetana Roberta Kranjca?

Dokler se nekaj takega ne zgodi, niti ne veš, kaj pomeni. Njegove točke manjkajo, na ekipnih tekmah je bil zelo močan člen. Z njim bi bila podoba Slovenije verjetno veliko boljša.

Kako je bilo voditi fante v sezoni, ko se je v ekipo naselila nervoza?

Imamo jedro ekipe s Petrom Prevcem in Jurijem Tepešem, Domna Prevca pa pustimo ob strani, saj je star šele 17 let. Jernej Damjan je glede na to, da je imel pred sezono kar dve operaciji, močno napredoval. Preostali so enostavno pokazali premalo.

Ali bi kaj naredili drugače, če bi lahko?

Trenirali smo dobro, a nas je presenetila konkurenca. Zlasti Poljaki, Avstrijci in Nemci so bili zelo močni. Najbolj so nas prehiteli pri opremi, pri tem gre predvsem za material in kroje pri dresih. Odkar sem trener, še nisem doživel, da bi bile tekme s tako nizkih naletnih mest. To je potrditev razvoja skokov na področju opreme. Ni razlogov za črnogledost. Sem optimist.

Kaj boste naredili drugače v naslednji sezoni?

Obveznosti bo nedvomno manj. Če si uspešen, si namreč povsod, tudi tam, kjer ne bi smel biti. Malo bomo prilagodili trening, bolje bomo poskrbeli za opremo, predvsem pa se pripravili po najboljših močeh.

Kakšen je vaš pogled na bitko za veliki kristalni globus med Kraftom in Stochom?

Upam, da jima bomo v Planici mešali štrene tako, da se bomo borili vrh. Glede na napredek si globus zaslužil Kraft. A tudi Stoch je vrhunski športnik.