Norvežan Johansson je svoji ekipi s skokoma 246 in 246,5 metra izdatno pomagal k osvojitvi prvega mesta. Njegov rekord iz poskusne serije je sicer padel, a s tremi odličnimi skoki je bil prvo ime dneva. »Danes je za meno zelo lep dan. Uspešno sem začel, ko sem poletel 250 m že v poskusni seriji. Tudi ostali so ta del opravili zelo dobro. Potem je celotna ekipa uspešno nadaljevala pred odlično publiko, ki se je v velikem številu zbrala ob letalnici. Prikazali smo najboljše polete, ki jih znamo. Tudi sam sem lahko ponosen na svoje skoke,« je ocenil Johansson.

Njegov rojak Johann Andre Forfang je k temu pristavil odlična skoka prek 230 metrov; v prvi seriji je pristal pri 237 metrih. Ob prvem skoku dneva ga je pri Norvežanih polomil zgolj zadnji Andreas Stjernen (216,5 m), a v drugo napake ni ponovil. Nemci so s pomočjo Andreasa Wellingerja ponujeno takrat nemudoma izkoristili in z dvema okroglima točkama prednosti zasedli prvo mesto.

Nemci, ki so Norveški vseskozi dihali za ovratnik, so na koncu zaostali izdatno; za skoraj 50 točk. Boj za zadnje mesto na stopničkah je v razburljivem spopadu vodilnih skakalcev v svetovnem pokalu pripadel Poljakom, prinesel pa ga je prav novi rekorder Kamil Stoch. Pred njegovim skokom so celo znižali naletišče. Manjše presenečenje so pripravili smučarski skakalci ekipe iz ZDA, saj so se veselili skupnega sedmega mesta.

Slovencem so se nasmihale stopničke

Anže Semenič, ki je na ekipni tekmi dobil prednost pred Jernejem Damjanom, je zaupanje z 236 metri v prvi seriji tudi upravičil, nato pa bil z 209 metri bistveno krajši, kar je pomenilo, da je Slovenija po petih skokih padla na peto mesto. Domen Prevc je za njim poletel do 223,5 metra, dvakratni zmagovalec Planice Jurij Tepeš, ki je ob prvem skoku ponovil daljavo Domna Prevca, pa je nato razočarano dosegel oznako 215,5 metra. Kot četrti slovenski skakalec je v prvi seriji Peter Prevc poskrbel za okroglih 20 točk naskoka na tretjem mestu, a ob njegovem drugem skoku je bilo nato že bolj ali manj jasno, da so stopničke nedosegljive. Z 226 metri je le potrdil peto mesto.

»Če bi po prvi seriji prekinili tekmo, bi bil razplet za nas dober. Prva serija je bila uspešna, v drugi pa smo delali napake. Te so v prvi seriji delali tudi drugi, najboljši pa v finalu ne več. Našim fantom bi sicer čestital, ni bilo grobih napad, toda uspelo nam ni zaradi manjših. Razmere so bile dobre, lahko bi bile še boljše za nas, toda ta trenutek je peto mesto tisto, kar smo zmožni. Toda tudi v nedeljo se bomo borili in skušali doseči kar največ od tega, kar smo trenutno zmožni. Bomo pa nastopili s peterico,« je pojasnil slovenski trener Goran Janus.

»Boril sem se, boj ni uspel, ponos je ranjen«

»Boril sem se, boj ni uspel, ponos je ranjen. Kot včeraj, zabetoniral sem na zadnji rdeči črti. Če bi bila to 120-metrska naprava bi bilo vse skupaj super, na velikanki pa se na rdeči črti vse šele začne, zato kakšnega velikega zadovoljstva ne more biti. Mogoče bi bila edina rešitev, če bi zaletišče postavili na številko ena in to bi bilo zame lažje,« je ocenil Peter Prevc. »Sam tako daleč kot Kraft in Stoch ne bi mogel, čeprav sem lani kar iz rokava stresal dolge polete. Potem pa so se še šalili, že tako ti sezona ne gre, potem pa so ti še rekord vzeli. Jezi me, ker ne morem popraviti tega, da mi gredo med poletom smuči na rob in niso vodoravno, ker tako zmanjšujem površino smuči in krajšam let. Želim si, da bi v nedeljo prebil ta zid na 225 metrov, se bom potrudil po najboljših močeh in upam, da mi tudi uspe,« je zaključil.