Kako ste doživeli prve tri polete v karieri na planiški letalnici?

Bolj mi je všeč Vikersund. Morda tudi zato, ker tukaj nisem naredil še nobenega resnično dobrega poleta. Znova nisem našel pravega položaja v počepu, zato se bomo usedli s trenerji, da bo na tekmi vse delovalo tako, kot mora biti. Vsak dela napake, a ni razlogov za paniko.

Vas je že zagrabila evforija, da je Planica nekaj posebnega?

Ne še. Marsikomu je Planica posebna, zame je le še eno prizorišče, na katerem je zadnja tekma zime. Ne vem, zakaj bi bilo tukaj drugače kot na drugih prizoriščih. Mora biti le še bolj normalno, saj v Planici med sezono na treningih preživimo veliko časa. Vesel sem, da skačem in nisem le gledalec kot lani, ko so me veliko vodili po šotorih. Ko sem na zaletni klopi, sem tako osredotočen na svoj nastop in zastavo trenerja, da sploh ne vidim, koliko je gledalcev v dolini. Niti jih ne slišim. Imam občutek, da se okoli mene naredi vakuum.

S svojim slogom, ko imate glavo nižje od konic smuči, ste prava atrakcija.

Po pravici povedano mi sploh ni všeč, da imam smuči za ušesi. Če bi jih imel normalno spodaj, bi imel v zraku veliko večjo hitrost in posledično skočil dlje. Za nameček me po zraku še premetava, ker položaj rok ob mojem telesu ni takšen, kot bi moral biti. Če bi roke držal pravilno, bi bilo vse precej lažje, skoki pa daljši.

Menda ste imeli takšen slog že kot otrok?

Ne vem. Nisem gledal fotografij. Vsako leto je prišlo do spremembe in sem skakal malo drugače.

Koliko ste se obremenjevali, ko vam sredi sezone ni šlo več tako dobro kot v prvem delu zime, ko ste nosili rumeno majico?

Ne bom lagal, ampak bom iskreno priznal, da sem se vsaj malo

obremenjeval. Odločil sem se, da grem le od tekme do tekme.

Po čem si boste najbolj zapomnili letošnjo sezono?

Prvi skok za trening v Lillehammerju, ko sem pristal pri 144 metrih. Prvi polet v karieri na letalnici v Oberstdorfu, ko sem za pet metrov preskočil 200 metrov. Osebni rekord 243,5 metra v Vikersundu. Upam, da bom kaj dodal še v Planici.

Kakšno oceno bi si dali za letošnjo sezono?

Štiri. Edina napaka v sezoni je bila, da sem šel na azijsko turnejo v Saporo in Pjongčang. To je bila tudi moja osebna želja, nihče ni vedel, da se ne bo dobro izteklo. Čeprav rezultatsko ni bilo uspešno, je bila to naložba in šola za naslednje leto, saj sem spoznal obe olimpijski skakalnici. Točno vem, kaj vse me čaka v Južni Koreji. Vse drugo je bilo dobro, nekatere stvari tudi odlične.

Boste v prihodnji sezoni izpuščali tekme, če se bo pojavila utrujenost?

Nedvomno. Če se bodo pojavile težave, da se v nekaj skokih za trening ne bom vrnil na želeno raven, bom izpustil kakšno tekmo.

Vaš pogled na dvoboj za veliki kristalni globus med Stefanom Kraftom in Kamilom Stochom?

Stavim na Krafta, čeprav na norveški turneji vsi njegovi skoki niso bili popolni. Trenutno je boljši skakalec od Stocha.

Se boste že v ponedeljek vrnili v šolske klopi tretjega letnika kranjske gimnazije?

Ne še, ker me ves naslednji teden čakajo še številne obveznosti glede sprejemov, sponzorjev in medijev. Nato se bom na polno vrnil v šolske klopi.