Današnji uvod v planiški finale svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici po pričakovanju ni bil tako evforičen in spektakularen kot lani. 15.000 gledalcev, ki jih je na začetku pral dež, ob koncu triurnega sporeda pa pogrelo tudi nekaj sončnih žarkov, ni videlo ekstremno dolgih poletov. Le dva sta bila čez 240 metrov, Norvežan Johann Andre Forfang je pristal pri 241,5 metra, Nemec Andreas Wellinger pa pri 240,5 metra. Ob najdaljših poletih so bili najbolj razposajeni norveški navijači, ki so v bundah, na katerih imajo že izpisan nov svetovni rekord 253,5 metra, kar poplesavali. Medtem so dekleta med občinstvom, kjer je bilo največ otrok, najbolj vreščala, ko je mino njih šel Norvežan Daniel Andre Tande ter jim namenil pogled z lepimi očmi ali nasmeh.

Slovenski izkupiček z zgolj šestimi tekmovalci (brata Domen in Peter Prevc, Tepeš, Semenič, Damjan, Bartol) na današnji tekmi, ki se bo začela ob 15. uri, je manjši od pričakovanj, saj je imela domača reprezentanca na startni klopi kar 13 skakalcev. Kvalifikacije so bile izjemno zahtevne in stresne, saj je bilo treba za uvrstitev na tekmo premagati kar 35 skakalcev. Še najbolj nasmejan je bil 23-letni Anže Semenič, ki je imel z 238 metri prvo daljavo prve serije za trening, v kvalifikacijah pa je bil z osmim mestom tudi najboljši Slovenec. »Vsi trije poleti so bili zelo dobri. V kvalifikacijah sem malo zamudil odriv, a sem v tako dobri formi, da me je vseeno neslo daleč. Po sezoni z veliko nihanji tukaj končno uživam,« je bil jedrnat Anže Semenič. Jernej Damjan (10. mesto) se je boril sam s seboj, saj je nastopil bolan s povišano temperaturo, glavobolom, bolečim grlom, teklo mu je iz nosa, zato je bil zelo vesel, da bo tekma šele jutri popoldne. Tilen Bartol (22. mesto), ki je lani na preizkusu letalnice poletel 252 metrov in padel, je bil edini iz šestčlanskega nacionalnega paketa, ki se je prebil skozi kvalifikacije.

Jurij Tepeš ter brata Peter in Domen Prevc so le trenirali, saj so imeli nastop zagotovljen kot člani elitne deseterice v skupnem točkovanju poletov. Z daljavo 238 metrov se je najbolj izkazal Jurij Tepeš, potem ko je bil po dveh skokih za trening (192 m – 28., 223,5 m – 9.) jezen sam nase, ker so se mu v poleta prikradle napake, ki jih v Vikersundu ni delal. »Po prvih dveh poletih se je že prikradel strah, da enostavno ne bo šlo, zato se mi je po kvalifikacijskem poletu odvalil velik kamen od srca. Očitno je treba v Planici vse narediti super že na odskočni mizi in se ne preveč zanašali na fazo leta,« je razmišljal Jurij Tepeš, najbolj drzen skakalec v karavani. Peter Prevc (210 m, 225,5 m, 231 m) je napredoval iz poleta v polet. »Do tekme je treba odpraviti le še malenkosti. Želim si popolnost v skoku in užitek v zraku. Vremenskih napovedi ne spremljam, ker to počne Jernej Damjan. Zjutraj je pogledal vse možne spletne strani, kako je možno, da dežuje le v Planici,« je razlagal Peter Prevc, trener Jani Grilc pa ga je podučil, da ima v zadnji tretjini leta od 10 do 15 metrov rezerve.

Na treningu je najboljšo formo pokazal Nemec Andreas Wellinger, ki je imel s poletoma 228,5 in 240,5 metra najboljša dosežka treninga. V kvalifikacijah tako kot še kar šest članov elitne deseterice ni skočil. V dvoboju za veliki globus je Avstrijec Stefan Kraft s poletoma 209 (4.) in 234,5 metra (2.) nakazal boljšo formo od Poljaka Kamila Stocha, ki je pristal pri 202,5 (18.) in 231,5 metra (3.). Oba sta bila zadovoljna s prikazanim in priznala, da sta malo živčna pred zadnjima tekmama sezone.