44. svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v St. Moritzu se je v slovenskem taboru začelo slabše od pričakovanj. Predvsem za prve tri adute, mariborske someščane Ilko Štuhec, Boštjana Klineta in Klemna Kosija. Zmagovalka superveleslalomske generalke v Cortini d'Ampezzo Ilka Štuhec je v prvi končni disciplini prvenstva zasedla enajsto mesto, Kline in Kosi pa doslej najpomembnejše tekme sezone, superveleslaloma za naslov svetovnega prvaka, nista končala. A sta Štajerca ostala na nogah, tako da bosta imela priložnost za popravni izpit na sobotnem smuku. Najboljšo moško uvrstitev je s 17. mestom dosegel Martin Čater, medtem ko je bil Miha Hrobat 24.

Prvi trije z istim proizvajalcem

Tekma za prvo končno moško odločitev je bila spektakularna. V oblačnem vremenu, v katerem so imele startne številke od 25 naprej nekoliko boljšo vidljivost, so bili na vrhu izkušeni velemojstri. Svetovni prvak Kanadčan Erik Guay, podprvak Kjetil Jansrud in bronasti Manuel Osborne-Paradis so vsi stari čez 30 let. Najstarejši med njimi je s 35 leti Guay, ki se je drugič veselil naslova najboljšega na svetu. Smukaški prvak je postal pred šestimi leti v Garmisch-Partenkirchnu, torej mestu, kjer je na smukaški generalki pred svetovnim prvenstvom hudo padel. Prizor, kako je tik pred skokom izgubil oblast nad smučmi in z veliko hitrostjo letel več deset metrov po zraku, grdo padel in končal v zaščitnih ograjah, je zelo svež. Dvanajst dni kasneje je postal svetovni prvak.

Ob zmagi Guaya smo v športu dobili novo epsko zgodbo, ki je Kanadi prinesla prvi superveleslalomski naslov svetovnega prvaka. Da je bil danes kanadski dan, je poskrbel Osborne-Paradis, ki je s startno številko 26 »ukradel« bronasto kolajno Norvežanu Aleksandru Aamodtu Kildeju in poskrbel, da je bil 33. rojstni dan zares nekaj posebnega. Jansrudu, zmagovalcu treh superveleslalomov v tej sezoni, je gripa v zadnjih dneh pobrala preveč moči, da bi se lahko bolj približal Guayu. Mimogrede, superveleslalomski junaki imajo poleg zrelih let skupnega tudi to, da vsi trije tekmujejo s smučmi proizvajalca Head.

Soliden Hrobatov debi

Medtem ko sta Čater in Hrobat upravičila pričakovanja, je slabši slovenski dan napovedal Boštjan Kline. Mariborčan se je uštel pri ogledu in v srednjem delu hitre proge zapeljal iz idealne smeri ter odstopil. Podobno se je zgodilo Kosiju, ki je bil predlani na superveleslalomu v Beaver Creeku deseti. Kosi je na enem od skokov zgrešil vratca. Nasploh so skoki danes povzročali tekmovalcem veliko težav, saj so bili precej daljši kot na doslej edinem treningu smuka.

»Obetavno sem začel, imel sem dober občutek, malce me je le presenetila hitrost. V srednjem delu proge sem napačno ocenil enega od zavojev in plačal davek,« je svoj nastop ocenil Boštjan Kline. »Delno sem zadovoljen. Cilj je bila uvrstitev med najboljših 15 in osvojitev točk za svetovno lestvico,« je povedal Martin Čater. »Debija na svetovnem prvenstvu si bom zapomnil po napaki v srednjem delu proge, ki mi je vzela precej časa. Vseeno lahko rečem, da sem z nastopom zadovoljen,« je krst na velikem članskem tekmovanju ocenil nekdanji mladinski superveleslalomski svetovni prvak Miha Hrobat.

Presenetljiv poraz Lare Gut

Ilka Štuhec je superveleslalomsko progo napadla, kot je potrebno za najvišje uvrstitve. Mariborčanka je bila odlično na poti, v srednjem delu pa je storila večjo napako, s katero se je oddaljila od želenih mest. Da je z enajstim mestom dosegla svojo tretjo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih, je bila po nastopu jalova tolažba. »Občutki na progi so bili dobri. Napadla sem na vso moč, a se mi ni izšlo. Pričakovala sem več,« je priznala Ilka Štuhec.

Na ženskem superveleslalomu je sprva kazalo, da ima nekdanja avstrijska alpska smučarska zvezdnica Alexandra Meissnitzer vedeževalsko moč. Pred tekmo je namreč hrabro napovedala, da Lara Gut v »domači dnevni sobi« ne bo svetovna prvakinja in da jo bo prehitela Tina Weirather iz Liechtensteina. To se je tudi zgodilo, saj je bila Švicarka počasnejša za tri stotinke. Izkazalo se je, da je bil to boj za drugo mesto, saj je za veliko avstrijsko slavje poskrbela Nicole Schmidhofer. 27-letna Avstrijka se sicer v zadnjih štirih sezonah na tekmah svetovnega pokala redno uvršča med najboljšo deseterico (že 21-krat), a se je na zmagovalne stopničke povzpela le dvakrat, ko je bila pred leti druga in tretja v v Cortini d'Ampezzo. Avstrijka je poskrbela za prvovrstno presenečenje, svoj narod pa je popeljala v zimski delirij.

Ilka Štuhec spet najhitrejša

Najbolj razveseljive novice s prizorišča vrhunca sezone so za slovenski tabor prišle včeraj dopoldan. Ilka Štuhec je bila prepričljivo najhitrejša na prvem treningu smuka. Bila je edina, ki je ubranila švicarski napad treh smučark, ki so pokazale, da so v St. Moritzu veliko trenirale. Vodilni smučarki v skupnem seštevku svetovnega pokala se je najbolj približala Fabienne Suter, ki je edina zaostala za manj kot sekundo.

Žal je smukaški trening terjal visok davek. Na njem je grdo padla Mirjam Puchner. Avstrijko so s helikopterjem prepeljali v bližnjo bolnišnico, pregledi pa so pokazali, da si je zlomila golenico in mečnico ter doživela pretres možganov. Sezona je za Avstrijko končana.