S četrto zmago sezone, ki jo je dosegla na smuku v Val d'Iseru, in sedmim mestom na superveleslalomu se je Ilka Štuhec izstrelila na visoka mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala. Po dvanajstih tekmah sezone, med katerimi je Mariborčanka tekmovala le na šestih in dosegla štiri zmage, peto in sedmo mesto, diha za ovratnik Mikaeli Shiffrin in Lari Gut. Slednja je prepričljivo dobila današnjo preizkušnjo, a na drugih dveh v Savojskih Alpah ostala brez uvrstitve, kar je slovenska alpska smučarska junakinja odlično izkoristila in se z dvema zmagama izstrelila celo med kandidatke za veliki kristalni globus. Američanka minuli konec tedna v Franciji ni tekmovala, se bo pa priključila karavani pojutrišnjem, ko bo v Courchevelu veleslalom, na katerem bo prvič v tej sezoni tekmovala tudi Ilka Štuhec.

Štuhčeva je v soboto drugič v dveh tednih dobilo drugo preizkušnjo v dveh dneh, potem ko je četrto zmago svetovnega pokala dosegla v manj kot 24 urah po uspehu na alpski kombinaciji. Postala je glavna junakinja belega cirkusa, saj je na evropskem snegu dokazala, da dve smukaški zmagi v Kanadi nista bili naključni. »Občutki na smuku so bili mešani. Bolj slabi kot dobri. V cilju sem bila presenečena, da sem bila dovolj hitra za zmago. A očitno sem držala hitrost in napadala, kot se je dalo,« je priznala Ilka Štuhec. »Uspehe pripisujem samozavesti. Ker sem v dobri formi, se znam izvleči iz vseh položajev. Zaupam si v vsaki situaciji, kar je ključnega pomena. Poleg tega tudi uživam na smučeh,« je ponosna Štajerka. 26-letna alpska smučarka se zaradi uspehov sooča s številnimi novimi obveznostmi, kakršnih si ni predstavljala, dokler ni postala najbolj vroče ime v svetovnem pokalu. Te izkušnje so za Ilko Štuhec nove, vzamejo pa ji ogromno dodatne energije, zato se težje optimalno pripravi na naslednje preizkušnje. »Imam res veliko novih obveznosti. Težko si izborim čas za trening in regeneracijo. Na superveleslalomu sem začela dobro, v vmesnem delu pa sem premalo dirkala. Nekaterih ključnih točk bi se morala lotiti bolj napadalno. S sedmim mestom sem zelo zadovoljna, saj mi je uspel nov odličen rezultat,« se je sedmega mesta veselila Ilka Štuhec, prepričljivo vodilna v skupnem smukaškem seštevku svetovnega pokala, medtem ko je v superveleslalomski razvrstitvi tretja.

Naporne, a najlepše trenutke trenerske poti doživlja Grega Koštomaj. »Kako bi jih opisal? Vse skupaj je čarobno in težko opisljivo. Ilka uživa kot majhen otrok, ki dobi igračo. Iz vsake situacije se izvleče in je res neverjetna. Hoče dirkati in biti najboljša. Čudovit občutek je biti trener tako uspešni športnici,« priznava trener Ilke Štuhec. »Po dveh zmagah se je Ilki poznala utrujenost. Obveznosti so ji vzele veliko energije. Nekaj zavojev je 'pogoljufala', a vseeno dosegla nov vrhunski rezultat, s katerim smo zelo zadovoljni in se pod njega z veseljem podpišemo. Veseli smo, da se lahko Ilka uvrsti tako visoko s smučanjem, ki se ji ni najbolje posrečilo. Z dvignjeno glavo gremo novim izzivom naproti,« pravi Koštomaj.