Domen Prevc je tudi na tekmah v Engelbergu potrdil sloves dominatorja svetovnega pokala v smučarskih skokih. Potem ko je v soboto z napadom z osmega mesta po prvi seriji zaostal le za Avstrijcem Michaelom Hayböckom, je danes pometel s tekmeci. V obeh serijah je bil najboljši in postavil še nov rekord skakalnice s 144 metri. Njegov najhujši tekmec, Norvežan Daniel Andre Tande (četrti v soboto, enajsti v nedeljo), je danes v finalu skočil še pol metra dlje, a po doskoku padel, potem ko je moral med poletom zavirati, sicer bi se raztreščil v ravnini. Najmlajši izmed treh bratov Prevc si je priskakal lepo popotnico za novoletno turnejo, na kateri se bo moral spopasti z bremenom prvega favorita.

»Finalni skok v soboto je bil eden najboljših v sezoni. V vsakem skoku napadem na vso moč, kako sem uspešen, pa je odvisno od tehnične izvedbe. Če je skok dobro izveden, me bo odneslo daleč tudi ob vetru v hrbet,« je po sobotnem drugem mestu pripovedoval Domen Prevc, potem ko je skakalcem v Engelbergu vse dni veter pihal v zadnjico. Včerajšnja tekma je bila tudi psihološka igra. V prvi seriji je norveški selektor, Avstrijec Alexander Stöckl, znižal zaletno mesto za Tandeja. »Nisem razmišljal o znižanju zaletišča. Videl sem, da je iztek dobro urejen, tudi Domen si je želel poleteti do rekorda. V finalu, ko je Tande padel, bi pa jaz znižal zaletišče, če tega ne bi naredila žirija,« je pojasnil slovenski selektor Goran Janus.

Kakšna je bila danes premoč Domna Prevca, dokazuje prednost 12,1 točke pred drugouvrščenim Poljakom Kamilom Stochom. »Včeraj je bil prvi skok odličen, ob boljših razmerah je možno skočiti še dlje kot 144 metrov. Ko sem doskočil, nisem vedel, da sem pristal pri rekordu skakalnice. V drugem nastopu odskok ni bil popoln, a sem imel tako dobre razmere v zraku, da se to ni poznalo pri dolžini,« je dodal Domen Prevc, ki ga poleg treningov v naslednjih dneh čakajo tudi šolske obveznosti. »Ne čutim pritiska favorita za turnejo. Ob meni je odlična ekipa, ki mi daje vso potrebno oporo. Nizanje zmag zame ni novost, ker sem to videl že pri bratu,« je dodal Domen. »Nisem samo zadovoljen, ampak sem zelo užival. Želja je bila, da bi Domen popravil rekord skakalnice,« je bil zadovoljen Janus, ki za Domna ne načrtuje nobenih posebnih priprav za novoletno turnejo, ampak bo delal v enakem ritmu kot doslej.

Čeprav so v prvem zgodovinskem nastopu na tekmi svetovnega pokala vsi trije bratje Prevc osvojili točke svetovnega pokala, je bil poleg Domna zadovoljen le še srednji brat Cene, ki je v soboto osvojil točko za 30. mesto in danes dve za 29. mesto. »Verjel sem v svoje sposobnosti in pokazal tisto, kar sem že na celinskem pokalu v Vikersundu,« je bil vidno zadovoljen Cene Prevc.

Peter Prevc je v soboto po doskoku padel že drugič v letošnji sezoni, a precej manj boleče kot na prvi tekmi sezone v Kuusamu. »Skoki so boljši, a če ne znaš pristati, to nič ne pomaga. Še dobro, da imamo Domna, da rešuje slovensko čast,« je bil jedrnat Peter Prevc. Včeraj je vladar minule zime ostal celo brez finala. To se je zgodilo prvič po 7. marcu 2014, ko je v Trondheimu osvojil 45. mesto. »Ni bil pravi dan. Mora se spočiti in gremo naprej. Sem miren, težav ne vidim,« je Janus ocenil dogajanje okrog Petra Prevca, za katerega bo dobrodošel desetdnevni premor.

Jurij Tepeš še nikoli v prvem delu sezone ni osvojil točk na vseh tekmah. Letos je točke na vseh sedmih tekmah osvojilo 16 skakalcev. »Izpolnil sem cilj, da sem konstanten. Ni še vrhunskih uvrstitev, a bodo prišle,« je optimist najstarejši reprezentant Jurij Tepeš, ki je bil v Engelbergu 25. in 27.