Če sklepamo po včerajšnjih dveh serijah za trening in kvalifikacijah, bosta današnja tekma ob 13. uri in jutrišnja preizkušnja ob 14.45 v smučarskih skokih v Titisee-Neustadtu odlično ogrevanje za finale svetovnega pokala prihodnji teden na letalnici v Planici. Skakalnica z velikostjo pri 142 metrih je že prava mala letalnica, zato je bilo veliko dolgih skokov. Ker je pihal vzgonski veter, so skakalci kot za stavo leteli dlje od rekorda naprave 145 metrov, ki sta ga imela v lasti že upokojena asa Nemec Sven Hannawald in Poljak Adam Malysz .

V prvi seriji za trening je Peter Prevc v skoraj popolnem brezvetrju povlekel do 145,5 metra, v drugi je Avstrijec Stefan Kraft ob pomoči vzgonskega vetra več kot poldrugi meter na sekundo pristal pri 148 metrih, v kvalifikacijah je enako daljavo ponovil 16-letni Domen Prevc. Najmlajši izmed treh bratov Prevc, sicer mladinski svetovni podprvak, je v velikem slogu zmagal v kvalifikacijah pred izkušenim reprezentančnim kolegom Jurijem Tepešem, medtem ko je bil tretji mladinski svetovni prvak, Nemec David Siegel. Domen je očitno izzival starejšega brata Petra, ki je v kvalifikacijah s treh zaletnih mest nižje skočil 145,5 metra, najdlje med vnaprej uvrščenimi na tekmo. Za Domna Prevca bosta tekmi konec tedna zadnji v sezoni, saj zaradi mladosti na letalnici v Planici še ne bo nastopil, je pa že pokazal, da je po duši rojeni letalec.

Lep slovenski nastop sta dopolnila Robert Kranjec z osmim in Jaka Hvala s 27. mestom. Slovenija na predzadnji postaji svetovnega pokala nastopa le s petimi tekmovalci. Anže Lanišek je ostal na treningu v Planici, saj slovenska reprezentanca potrebuje tekmovalca v formi za ekipno tekmo v poletih. Tomaž Naglič je med tednom na treningu pokazal preslabo formo za uspešen nastop v Nemčiji.

»Po takšnem dnevu se ne morem pritoževati. Fante je bilo užitek gledati. Že dolgo časa nisem videl Domna Prevca skočiti tako dobro, saj je izvedel popoln skok. Tudi Tepeš in Kranjec sta skočila tako, da jima ni treba nič dodajati, ampak morata vse skupaj le ponoviti na tekmi. Hvala je rutinsko opravil nalogo. Peter je imel tri odlične poskuse za trening in potrdil, da je še vedno v odlični formi. Upam, da bo današnja tekma v enakovrednih pogojih, za nedeljo pa je napovedan veter z močjo do sedmih metrov na sekundo,« je po telefonu poročal slovenski selektor Goran Janus. Slovenci v Nemčiji očitno skačejo daleč tudi zato, ker že nastopajo z novo opremo za letalnico.

Izidi kvalifikacije: 1. D. Prevc 135 (148), 2. Tepeš (oba Slo) 133,6 (138,5), 3. Siegl (Nem) 126,1 (135), 8. Kranjec 121,1 (137), 27. Hvala (vsi Slo) 94,7 (117,5), vnaprej uvrščeni na tekmo: 1. P. Prevc (Slo) 145,5 m, 2. Tande (Nor) 143,5 m, 3. Koudelka (Češ) 139 m.