Čeprav je bila slovenska reprezentanca v smučarskih skokih edina med velesilami, ki je šele v Kuusamu na severu Finske opravila prve letošnje skoke na snegu, je to ni oviralo, da ne bi 38. sezone svetovnega pokala začela tako zmagovito, kot je sklenila minulo na nepozabnem finalu v Planici. Vladar minule sezon Peter Prevc je pravi ritem ujel že po treh skokih na treningu in bil na suvereni poti do 22. zmage v karieri, saj je po prvi seriji vodil s prednostjo osmih točk. Tudi v finalu je imel najdaljši skok serije (140,5 m), a je po doskoku prekrižal repa smuči in padel. Kljub padcu je osvojil tretje mesto, kar mu je povrnilo nasmeh na obraz. S padcem je odprl pot do zmage bratu Domnu, ki je v finalu napadel s četrtega mesta.

Predstava najmlajšega od treh bratov Prevc je bila v zanj značilnem slogu z veliko tveganja. A prav s takšnim pristopom je izkoristil vse adute, saj mu je skakalnica glede na velikost in profil pisana na kožno glede na njegov slog skakanja. Padec brata Petra je pospremil z zaskrbljenostjo na obrazu, zato naprej tudi ni kazal pretiranega veselja ob premierni zmagi.

Domen Prevc sploh ni pogledal uvrstitve po prvi seriji

»Veselje ob takšni zmagi ne more biti popolno, saj je brat padel, potem ko je odlično skočil. Ko je bil v zraku, sem si rekel, da bom drugi. Po padcu me je najbolj skrbelo za morebitno poškodbo. Ko sem videl, da je vse v najlepšem redu, sem bil zadovoljen tudi jaz in prve zmage sem seveda vesel,« je bila prva izjava Domna Prevca, ki je sploh prvič v karieri tekmoval v Kuusamu. Na današnji drugi tekmi, ki se bo začela ob 16. uri, bo nosil rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pričakuje, da bo pokazal še boljše skoke, predvsem pa si želi uživati v dolgih skokih. Gimnazijec Domen poleti sploh ni treniral s člansko reprezentanco A, ampak z vrstniki v mladinski vrsti pod vodstvom trenerja Gorazda Bertonclja. Takšen je bil dogovor strokovnega štaba, saj glavni trener mladinske vrste Bertoncelj bolje pozna Domna kot članski selektor Janus.

»Skušam uživati. Prepuščam se toku dogodkov. Po prvi seriji sploh nisem pogledal rezultatov, zato nisem niti vedel, na katero mesto sem uvrščen. Na zaletišču sem pogledal startni seznam le toliko, da se vedel, kdaj sem na vrsti. Nisem veliko razmišljal, ampak se le osredotočil na naloge, ki mi jih je dal trener. Skoki so še daleč od popolnosti. Ko bom ujel tekmovalni ritem, bodo lahko vrhunski,« je bil zgovoren Domen. Posebej je pohvalil trenerje in druge, ki so v Kranju odlično pripravili skakalnico za trening z ledeno smučino, čeprav je bila temperatura deset stopinj Celzija, zraven pa še dež in vlaga.

V prostem času počne enake stvari kot vrstniki. »Mami ne bo vesela, a bom povedal po pravici, da si pogledam veliko videoposnetkov na youtubu, vedno pa si najdem tudi čas za šolo,« je iskreno priznal eden najpopularnejših slovenskih najstnikov in vzhajajoči zvezdnik smučarskih skokov.

Peter Prevc kljub padcu prekinil urok Finske

Med brata Prevc se je vrnil Nemec Severin Freund, ki šele lovi formo po operaciji kolka in je izpustil večji del poletne sezone. Čeprav je Peter Prevc s padcem zapravil zmago, je bil vseeno zadovoljen. V osmi sezoni svetovnega pokala je bil sploh prvič na tekmah na Finskem na stopničkah, ki so bile obenem tudi jubilejne 50. v njegovi karieri. »Ker je telo še ogreto in polno adrenalina, se kljub padcu počutim dobro. Glede na to, da lahko hodim in govorim, padec ne bi smel pustiti posledic. Ker sem šele v četrtek naredil prve tri skoke v sezoni na snegu, sem se moral hitro prilagoditi na razmere in skakalnico. Prehod je bil zahteven, saj skoraj mesec dni nismo skakali na 120-metrski skakalnici. Po analizi s trenerji smo naredili nekaj popravkov v počepu in očitno je delovalo zelo dobro. Glede na to, kako je Domen skakal na zadnjih treningih, njegov uspeh ni presenečenje. Zelo sem vesel, da je skoke s treningov prenesel na tekmo,« je povedal Peter Prevc.

Selektor Goran Janus se je še enkrat izkazal, da sprejema pametne odločitve, ko je ekipa namesto na snegu trenirala doma na ledeni zaletni smučini v Kranju. Ko so prišli na sneg, so naredili nekaj popravkov. »Sem več kot zadovoljen. To je bila odlična predstava Domna in Petra. Čestitke Domnu za prvo zmago v svetovnem pokalu in obenem trenerju Gorazdu Bertonclju, s katerim je delal vse poletje. Domen je v prvi seriji naredil napako, da je doma pred televizorjem marsikomu zastal dih, a ni bilo nič nevarnega, ker je takšen njegov slog skakanja. Njegova izvedba finalnega skoka je bila odlična. Škoda padca Petra, vendar stopničke so stopničke. Skakalnica v Kuusamu je velika in je pisana na kožo skakalcem z ekstremnim slogom, ki znajo leteti, med katerimi sta tudi brata Prevc. Tudi Jurij Tepeš (23. mesto, op. p.) je v finalu naredil dober skok, na katerem lahko gradi naprej. Preostali trije Dežman, Lanišek in Hvala, bodo morali skoke dvigniti na višjo raven,« je bil očitno zadovoljen glavni trener Goran Janus po tekmi, ki je minila v idealnih vremenskih razmerah. V Kuusamu je doslej tekme krojil veter. Letos so prireditelji postavili zaščitno mrežo pred vetrom.