Šesterica slovenskih smučarjev skakalcev, brata Peter in Domen Prevc, Jurij Tepeš, Anže Lanišek, Jaka Hvala in Nejc Dežman, je včeraj v Kranju opravila še zadnji trening na skakalnici z ledeno zaletno smučino in doskočiščem iz plastike. Po današnjem kondicijskem treningu bo jutri odpotovala v Kuusamo na severu Finske, kjer se bo v četrtek z uradnim treningom in kvalifikacijami začela nova sezona svetovnega pokala. Vseh šest reprezentantov je očitno zajela nervoza v pričakovanju, kako hitro se bodo prilagodili na sneg na severu Finske, potem ko je večina najhujših tekmecev sklepne priprave že opravila na snegu na Finskem in Norveškem.

»Želeli smo si snega v Planici, a glede na temperature ga verjetno še nekaj časa ne bo. Odhod na trening na snegu v Skandinavijo bi pobral preveč energije in časa, pa tudi glave morajo biti prazne in lačne skokov. Tudi v Kranju smo imeli odlične pogoje, ledena smučina je enaka kot bo v Kuusamu, razlika bo le doskok v sneg. Pripravljenost ekipe v primerjavi z lansko sezono je nekoliko boljša. Najbolj si želimo, da bi z dobro predstavo dobili potrditev, da naš način dela deluje. Razen enega skupnega treninga s Poljaki v Oberstdorfu, kjer je bil Stoch precej boljši od skupnega zmagovalca poletne velike nagrade Kota, primerjave s konkurenco nismo imeli. Na treningu v Oberstdorfu, kjer so fantje zaradi okvare dvigala na zaletišče štiri dni hodili peš, sta najboljše skoke pokazala Peter Prevc in Jurij Tepeš, v Kranju pa Peter in Domen Prevc,« je izpostavil glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus. »Ne gledam, kako skačejo drugi, oceno prepuščam trenerjem,« je na vprašanje o bratskem dvoboju odvrnil Domen Prevc.

Za sezono 2016/17 je Janus postavil visoke cilje. Za skupni seštevek svetovnega pokala en tekmovalec do tretjega in dva do petnajstega mesta ter v pokalu narodov do petega mesta. Na novoletni turneji eden do tretjega in eden do petnajstega mesta, na svetovnem prvenstvu v Lahtiju pa je glavni cilj kolajna. Poškodba Roberta Kranjca, ki po operaciji križne vezi v kolenu že normalno hodi ter dela vaje tudi po šest, sedem ur na dan, je bila šok tudi za strokovni štab. Leteči Kranjčan je bil v zelo dobri formi, vrnitev načrtuje v olimpijski sezoni. Šok za Janusa je bil tudi padec Anžeta Laniška na treningu v Oberstdorfu, kjer je v zraku naredil salto. Ker je poleti pridno treniral akrobatiko, se je končalo brez poškodb. Takoj se je vrnil na zaletišče za nov skok, v katerem je pokazal obilo poguma.

Vse oči svetovne javnosti so uprte v vladarja minule zime Petra Prevca, ki v obrambi lovorik ničesar ne prepušča naključju. Včeraj zjutraj je bil že ob sedmih v šivalnici dresov, kjer so morali narediti popravke, saj se je material nenadejano skrčil. »Ker že dolgo nisem imel stika s konkurenco, že en teden nestrpno čakam začetek, da vidimo, ali smo dobri ali zanič. Komaj čakam, da bomo začeli skakati na snegu, da gremo stran od treninga v Kranju, da se glava odklopi in se spočiješ. Za nami je dolgočasno obdobje treningov. Dosegel sem določeno raven skokov. Ker je bilo veliko ponovitev, je bilo vse enako, zato se je pojavila takšna zasičenost, da sem imel že vsega polno glavo in bi najraje pregriznil skakalnico,« je priznal Peter Prevc.

Meni, da branjenje lovorike skupnega zmagovalca svetovnega pokala zanj ni breme. Kako je Primož Peterka ubranil veliki kristalni globus, se ne spomni, saj ima v spominu šele njegovo zadnjo zmago v karieri v Garmischu leta 2003 na novoletni turneji. »Razen golmanov, ki v ekipnih športih branijo vrata, se v športu nobene stvari ne brani, ampak je treba le napadati, saj želiš doseči še več. Ko nekaj braniš, si že v podrejenem položaju. Brez tveganja v skokih ni uspeha. Trenutno sploh nimam tekmovalnih izzivov, ampak je največji, da se vse skupaj čim prej začne ter tako pridem v ritem in vidim, kje sem. Nato se bodo izzivi začeli pojavljati sami,« je poudaril Prevc, ki doslej ni imel težav s prilagajanjem na sneg. Zadnja skoka na včerajšnjem treningu v Kranju sta ga navdala z optimizmom. Na vprašanje, kakšno oceno bi si dal za ta dva skoka, je med smehom odvrnil: »8,63«.