Da bo podjetnik Robert Žagar iz Kranja ob odprtju smučarske sezone s postavitvijo lunaparka na novi lokaciji dvignil na noge skoraj vso Kranjsko Goro, si ni mislil. Ko so mu soglasje za postavitev pisanih zabavnih atrakcij odrekli na prejšnji lokaciji za enim od hotelov v središču Kranjske Gore, je bil po dveh letih delovanja v tem kraju prisiljen poiskati novo.

Ogorčeno županovo pismo v vsak kranjskogorski dom

Z zasebnikom, lastnikom zemljišča ob vstopu v Kranjsko Goro za hotelom Kompas, sta kmalu našla skupni jezik in podpisala petletno pogodbo. Tudi upravna enota Jesenice je podjetju Lunapark Müller, potem ko je Žagar dokazal, da ima izpolnjene vse pogoje za postavitev lunaparka, izdala dovoljenje. Zabavišče, ki ga nameravajo odpreti še ta teden, sme na tej lokaciji delovati do konca marca prihodnje leto.

Ko je Žagar s sodelavci ocenil, da je travnik, na katerem bo po novem stal lunapark, dovolj pomrznjen, je začel postavljati naprave, kar pa je domačine močno razburilo. Prejeli smo kar nekaj njihovih jeznih klicev, med najglasnejšimi nasprotniki stare pridobitve na novi lokaciji pa je župan Janez Hrovat. Sprva se je z jezno objavo oglasil na družbenem omrežju, v njej okrcal sokrajanko, zaposleno na jeseniški upravni enoti, in se ironično zahvalil krivcem za nastalo situacijo. Objavo je kmalu izbrisal, svoje ogorčenje pa je izlil na papir, ki so ga kot prilogo občinskemu časopisu prejela vsa gospodinjstva v občini Kranjska Gora.

»S celotno občinsko ekipo in ekipo Turizma Kranjska Gora se trudimo, da je Kranjska Gora urejena vse od Mojstrane do Planice. Zdi se, da se je v sekundi uničil ves naš trud s tem, ko so pričeli postavljati lunapark na elitni lokaciji za hotelom Kompas, mimo katere se vsak dan v času sezone pelje ogromno ljudi,« je zapisal župan. »Za postavitev lunaparka sam nisem vedel, niti o tem nisem bil obveščen, kaj šele, da bi to dovolil,« je ogorčen. »Obljubljam vam, da se bom še naprej boril za urejanje naše lepe vasice, kamor spada tudi ta vstopna točka, in da bom to skušal preprečiti, saj si Kranjska Gora zagotovo zasluži bolj elitni turizem, kot je postavitev lunaparka,« je miril jezne občane.

Uničen razgled na alpsko idilo

Žagarja je takšen odnos župana presenetil. »Vsak ima pravico do svojega mnenja,« je prepričan, ne pa do hujskanja sokrajanov, dodaja. »Takšnih težav s postavitvijo lunaparka nisem imel v nobenem drugem turističnem kraju ne v Sloveniji ne v sosednjih Italiji, Avstriji in Hrvaški,« pravi. »Spoštujem vso zakonodajo, izpolnjujem vse pogoje za izvajanje dejavnosti, ki je že več desetletij družinska tradicija, zato od upravnih enot dobim vsa potrebna dovoljenja. S pravnega vidika je vse urejeno, kar zadeva vsebino, pa menim, da dodatna možnost za zabavo kraju ne bo škodila.«

»Kranjska Gora veliko da na zabavo. Ima igralnice, poletno sankališče in veliko podobne ponudbe. Ne vem, kaj bi bilo spornega pri zabaviščnem parku,« je ob tem začuden Žagar. Ne gre za vsebino, poglavitna je lokacija, ki je sporna, pojasnjuje direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber. »Lunapark postavljajo na vstopni točki za teke na smučeh, ki je strateška, tam imamo vse skupinske starte, poligon za učenje, tekaški vrtec. Vse to bo na tej lokaciji še vedno možno, vendar v precej manjši meri,« je prepričan. Nenavadno se mu zdi, da pri izdaji dovoljenja lokalna skupnost ni stranka v postopku, ki bi jo upravna enota vprašala za soglasje.

»Tudi v turistični strategiji občine imamo zapisano, da je Kranjska Gora idilični alpski kraj, zaradi česar smo v zadnjih letih poskrbeli za enotno podobo. Imamo enotno urejene vstopne točke, celo novoletno okrasitev imamo v vsej občini enotno. Vhodi v turistične kraje morajo biti urejeni v skladu s podobo, ki jo želimo tržiti, to je kot idilično alpsko vas. Postavitev za hotelom Kompas pa kvari veduto,« je prepričan Veber.

Po Žagarjevih besedah so se na občini sicer ob njegovo namero obregnili takoj, ko so zanjo izvedeli, in mu neuspešno skušali najti enakovredno drugo lokacijo. Veber pa je prepričan, da bodo imeli zadnjo besedo vendarle obiskovalci, ki bodo z odločitvijo o obisku lunaparka odločili, ali ta sodi v ta kraj ali ne.