Koliko Kranjska Gora pomeni slovenskemu zimskemu športu, se v vsej veličini kaže v tej sezoni. V teh dneh na smučarskem poligonu potekajo boji za pokal Loka, v zadnjih tednih pa so v Kranjski Gori izpeljali številne odpadle tekme z drugih prizorišč v različnih kategorijah. Včeraj se je ožji organizacijski odbor pokala Vitranc odločil, da bo prve marčevske dni organiziral dodatno tekmo svetovnega pokala v alpskem smučanju, ki je konec prejšnjega meseca odpadla v Garmisch-Partenkirchnu. Tradicionalnemu veleslalomu in slalomu 5. in 6. marca za 55. pokal Vitranc bo delal družbo dodaten veleslalom, ki bo na sporedu 4. marca (prva proga ob 9.30, druga ob 12.30).

Kakšen je postopek organizacije odpadle tekme svetovnega pokala? Ko prireditev na določenem prizorišču odpade, postane lastnik Mednarodna smučarska zveza (FIS). Ta si prizadeva, da bi odpadlo preizkušnjo čim prej nadomestila, zato intenzivno išče nove organizatorje. Bolj ko gre sezona svetovnega pokala proti koncu, bolj ji teče voda v grlo. Januarja sta v moškem delu svetovnega pokala odpadla kar dva veleslaloma. Adelbodenskega je vzel pod svoje okrilje Hinterstoder, kjer bosta konec tega meseca na sporedu superveleslalom in dva veleslaloma. Odpadlo preizkušnjo z Bavarske pa je po besedah generalnega sekretarja pokala Vitranc Srečka Medvena FIS najprej ponudil Naebi. Ker se Japonci za izvedbo tekme niso odločili, je FIS potrkal na kranjskogorska vrata.

Preden so organizatorji pokala Vitranc včeraj dali pozitiven odgovor, je pet dni potekal pingpong, v katerem je šlo vse po načrtih in zmaga je ostala doma. Mednarodna smučarska organizacija je najprej vprašala lastnika televizijskih pravic (Infront), ali je pripravljen izpeljati prireditev. Ko je Infront dobil zeleno luč pri RTV Slovenija, ki je ocenil, da je marketinško sposoben izpeljati finančno zahtevno prireditev, je bila na vrsti Kranjska Gora. Ta je sprejela odločitev v sodelovanju s Smučarsko zvezo Slovenije.

»Največji problem je zagotovitev minimalnega denarnega sklada, ki znaša 110.000 švicarskih frankov. Preden smo se odločili, da bomo izpeljali odpadli veleslalom iz Garmisch-Partenkirchna, smo v organizacijskem odboru sprejeli še nekaj sklepov. Nekatere stroške bomo namreč zmanjšali na minimum. Poleg tega pa moram poudariti, da so nam šli na roko Infront ter slovenska in mednarodna smučarska zveza,« pojasnjuje Srečko Medven, ki ni pozabil omeniti neba. Vremenska napoved za prihodnje tedne je namreč za izvedbo slovenskega alpskosmučarskega spektakla ugodna.