Polni optimizma so se predstavili vodilni možje organizacijskega odbora pokala Vitranc, ki se bo prihodnji konec tedna predstavil že v 55. izvedbi. Največja slovenska alpska smučarska prireditev bo letos obogatena z dodatnim veleslalomom, ki bo v petek, 4. marca, dan in dva kasneje pa bosta v Podkorenu še klasični preizkušnji – veleslalom in slalom. Proračun tridnevne prireditve, na kateri bodo Gorenjci zaradi dodatnega dneva pregovorno varčevali, bo znašal okrog 1,6 milijona evrov.

Organizatorji so se včeraj veselili podpisa pogodbe s Petrolom, ki bo ostal partner pokala Vitranc najmanj do leta 2020. Predstavili so zanimiv kratki film, v katerem je igral glavno vlogo vodja tekmovanja Aleš Vidic. Predstavil je tekmovalno progo, najbolj zanimivo pa je bilo spremljati težo kubičnega metra snega na tekmovalnem poligonu, ki mora za moške znašati 700 kilogramov ali več. Za primerjavo je generalni sekretar pokala Vitranc Srečko Medven postregel s podatkom, da znaša teža kubičnega metra zelo mokrega snega 350 kilogramov.

Medven negiral Berganta

Večjih sprememb v 55. izvedbi največje slovenske alpske smučarske prireditve ne bo, za glavno zabavo pa bodo v petek zvečer skrbeli Dan D, Mi2, DJ Pero ter muzikal Mamma Mia, ki ga je predstavil producent Jure Franko. Najbolj so bili kranjskogorski organizatorji v zadnjih dneh užaljeni nad izjavo Klemna Berganta, glavnega trenerja za tehnične discipline v slovenski moški reprezentanci. Bergant je namreč pred dnevi dejal, da slovenski alpski smučarji ne bodo imeli nobene prednosti na domači tekmi, ker v času šolskih počitnic niso smeli trenirati na tekmovalnem poligonu, medtem ko so v vsej sezoni na njem vadili le dvakrat.

Srečko Medven je najprej osvežil kratko zgodovino dveh kranjskogorskih poligonov, ki sta na razpolago sedem dni v tednu, od zgodnjega jutra do večera. Dejal je, da februarja letos ni bilo niti enega dneva, v katerem bi bile temperature čez dan pod ničlo, segle pa so vse do 17 stopinj Celzija. »V takšnem primeru je naša glavna skrb izpeljava tekmovanja. Želimo si, da bi bili slovenski tekmovalci uspešnejši kot v preteklosti, saj bi bilo v tem primeru precej več gledalcev. Letos je slovenska moška reprezentanca od 8. januarja do danes trenirala v Kranjski Gori 27-krat, in sicer 16-krat pod vodstvom Klemna Berganta, desetkrat pod vodstvom Mihe Verdnika in enkrat pod vodstvom Petra Pena. Od tega so opravili osem treningov na tekmovalni progi svetovnega pokala,« je pojasnil Medven ter dodal, da bi bila v težkih časih namesto kritike precej boljša konstruktivna debata.

Kranjec dober ob pravem času

Nov žarek upanja je za slovensko alpsko smučanje zasijal včeraj, ko je Žan Kranjec na sedmem veleslalomu sezone v Hinterstodeju s 13. mestom dosegel svojo drugo najboljšo uvrstitev v sezoni in karieri ter se osmič v karieri veselil točk svetovnega pokala. Najboljši slovenski veleslalomist je bil po prvi progi 28., v drugi pa je odlično napadel ter pridobil 15 mest. Uspeh je Kranjec dosegel ob pravem času, saj ga nova preizkušnja na razgibanem avstrijskem terenu čaka že jutri, pred vrati pa sta tudi dva kranjskogorska veleslaloma. Drugi veleslalom zapored je dobil Alexis Pinturault, ki je po 47 letih postal prvi Francoz z dvema zaporednima veleslalomskima zmagama svetovnega pokala. Marcel Hirscher je z drugim mestom povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala in veleslalomski razvrstitvi, medtem ko je bil njegov največji tekmec Henrik Kristoffersen četrti.

Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo danes nadaljeval s superveleslaloma. Ženske se bodo ob 10.30 merile v Pirenejih, v Andori pa bodo od Slovenk nastopile Ilka Štuhec, Maruša Ferk in Vanja Brodnik. Moški se bodo v Hinterstoderju pomerili opoldne, v slovenski reprezentanci pa bodo nastopili Boštjan Kline, Klemen Kosi, Martin Čater ter Tilen Debelak ali Mišel Žerak. V nedeljo bo v Andori alpska kombinacija (superveleslalom ob 10.30, slalom ob 13.30), v Hinterstoderju pa veleslalom (prva proga ob 9.30, druga tri ure kasneje).