Zelenih zaplat na kranjskogorskih smučiščih je iz ure v uro manj, saj so nizke temperature kot naročene za zasneževanje. Že jutri bodo po besedah Klavdije Gomboc iz RTC Žičnic Kranjska Gora zagnali vlečnico Velika Mojca, v naslednjih dneh pa bodo postopoma zabrnele še druge smučarske naprave. »Zelo pomembno je, da smučarsko sezono začnemo že v začetku decembra, saj je od tega odvisno polnjenje turističnih zmogljivosti. Lani smo zabeležili kar 123 obratovalnih dni in upamo, da bo letos podobno,« dodaja Gombočeva.

Smučarje v Kranjski Gori čakata dve manjši novosti. Prva bodo bolje poteptane proge, saj so kupili nov kakovostnejši teptalnik. Druga pa je neovirana smuka na tako imenovanem poligonu v Podkorenu. Kot je povedal kranjskogorski župan Janez Hrovat, so za treninge tekmovalcev uredili dva kilometra dolgo progo, po dosedanji pa bodo lahko neovirano smučali rekreativci.

Na Rogli se bo dalo smučati v soboto, ko bodo zagnali vlečnico Uniorček 1 in štirisedežnico Planja, preostale naprave pa bodo zagnali postopoma, odvisno od vremenskih razmer. Novost, ki se je bodo razveselili predvsem otroci, je pohorska vasica v snežnem parku, kjer jih bodo po napornem smučanju pričakali konji.

Na Krvavec »mimo vrste«, v Cerkno na sneg in v terme

Prihodnjo sredo nameravajo naprave zagnati tudi na Krvavcu, napoveduje strokovni sodelavec RTC Krvavec za marketing in komercialo Luka Vrančič. Smučarjem po novem ne bo treba več čakati v vrsti na blagajni. »Delovati je začel prenovljen sistem spletnega nakupa smučarskih vozovnic, ki med drugim omogoča nakup vozovnic in vstop na smučišče brez obiska blagajne,« pravi Vrančič.

»Vnaprej si je treba zagotoviti medij oziroma čip, imenovan keycard, za katerega zaračunavamo dva evra kavcije. Nanj si lahko prek novega sistema spletne prodaje vnaprej naložimo veljavno smučarsko vozovnico in se tako izognemo transakciji na blagajni ob prihodu na smučišče.« Posodobili pa so tudi del sistema za izdajo in nadzor smučarskih vozovnic ter blagajniški sistem in čitalnike smučarskih vozovnic na vstopih nekaterih žičniških naprav.

Posodobljen sistem prodaje in uporabe vozovnic bo letos razveselil smučarje tudi v Cerknem, kjer pred odprtjem, ki ga še niso natančneje napovedali, pobočja intenzivno zasnežujejo. Pričakujejo pa, da se smučarjem po novem ne bo mudilo domov, saj čez dva tedna v hotelu Cerkno odpirajo nove terme.

Na Kanin, Vogel in Stari vrh še pred božičnimi prazniki

Mnogi ljubitelji belih strmin po treh letih premora težko pričakujejo ponovno odprtje smučišča Kanin. Po italijanski strani se bo mogoče spuščati že prihodnji teden, po slovenski pa predvidoma sredi meseca ali vsaj pred prazniki, napoveduje vršilec dolžnosti direktorja Sončnega Kanina Marijan Skornišek. Te dni poteka registracija podjetja, ki upravlja naprave, in zaposlovanje ekipe. Tehnične preglede naprav so že opravili, zdaj čakajo le še vsa dovoljenja. »Drugih novosti kot to, da bo Kanin ponovno deloval, pa letos še ne bo,« pravi Skornišek.

Veliko dela z intenzivnim zasneževanjem imajo tudi na smučišču Stari vrh nad Škofjo Loko, kjer začetek zimske sezone napovedujejo kmalu po Miklavžu. Dogajanje je podobno tudi na Voglu, kjer hitijo z zasneževanjem na otroškem parku in Brunarici. »Nameravamo zasnežiti tudi ožji del proge Storeč in upamo, da nam bo narava pri tem kaj pomagala,« pravi Mojca Šiljar, ki skrbi za marketing. Jutri pa se predvidoma s servisa v Franciji pod Vogel vrnejo tudi »vitalni deli nihalke«, ki jih bodo namestili na svoje mesto. Z njo se bo na Vogel možno pripeljati predvidoma v soboto, prihodnji petek pa bodo zagnali še druge naprave, katerih proge jim bo uspelo zasnežiti.

Na Mariborskem Pohorju so sezono že začeli – in začasno končali

Prvi letošnji sneg so upravljalci smučišč na Mariborskem Pohorju in Arehu že novembra odmevno izkoristili za slikovito promocijo prihajajoče zimske sezone. Le nekaj dni zatem pa je naravno snežno podlago odnesla odjuga. »O tem, kdaj bodo začele žičniške naprave redno delovati, bodo odločale vremenske razmere,« pravijo v javnem podjetju Marprom. Ta čas zasnežujejo smučišče Cojzerica na Arehu, na Mariborskem Pohorju pa progo od Bellevueja do Trikotne jase. Zasnežujejo tudi iztek snežnega stadiona, kjer nameravajo urediti sankališče za otroke.

Javno prevozniško podjetje Marprom, ki mu mariborska občina namerava podelili 15-letno koncesijo za upravljanje Pohorske vzpenjače in žičniških naprav, bo po 20. decembru objavilo več javnih pozivov, s katerimi bodo iskali zasebne naložbenike, ki naj bi čim bolj popestrili ponudbo na hribu in pod njim.

Njihovi učinki bodo opazni šele v prihodnjem letu. Že v tej sezoni pa predvidevajo postavitev poligona za deskanje na Arehu, otroško progo na Bellevueju bodo posodobili s tekočim trakom in po njej omogočili brezplačno smučanje za otroke enkrat na teden za dve uri. Prav tako želijo urediti sankališče pri spodnji postaji gondole. Kot je razvidno iz promocijskih materialov, naj bi tudi koroško smučišče Kope odprli predvidoma čez dober teden.

Cene smučarskih vozovnic 2016/17

ceniki smučišč in smučarskih centrov

PODATKI

CENA DNEVNE VOZOVNICE

ZA ODRASLE (V €)

CENA NEPRENOSLJIVE

SEZONSKE VOZOVNICE (V €)

SMUČIŠČE

460

32

Krvavec, Rogla

499

32,5

Kranjska Gora

449

30

Vogel

435

Cerkno

29

**

Kanin

29

35*

Stari vrh

431

27

Mariborsko Pohorje

450

31

Kope

249

ni podatka

*povezava s smučiščem Sella Nevea

**na voljo predvidoma prihodnji teden