Občina Kranjska Gora ni kriva za to, da podjetje Ercel-inženiring iz Celja ob kranjskogorskem jezeru Jasna zaradi neurejenih razmer z vodovodom ni moglo zgraditi počitniškega naselja, ki ga je nameravalo. Tako je po končanem sojenju, v katerem je podjetje od občine zahtevalo kar 9,3 milijonov evrov odškodnine, odločilo kranjsko okrožno sodišče. Vendar pa direktorica občinske uprave občine Kranjska Gora Vesna Okršlar opozarja, da sodba še ni pravnomočna, zato Kranjskogorčani pravega razloga za veselje še nimajo. Ali se bodo v družbi Ercel-inženiting na sodbo pritožili, še ni znano.

Če bi sodišče pritrdilo tožniku, bi to delovanje občine močno ogrozilo, je med postopkom opozoril kranjskogorski župan Janez Hrovat. Zahtevana odškodnina je namreč skorajda enaka celoletnemu občinskemu proračunu. »Zagotovo bi se vsaj za pet let ustavile vse investicije,« je hipotetično razmišljal župan, ki je ves čas sojenja poudarjal, da tožba po njegovem mnenju ni utemeljena.

Kar 9,3 milijona evrov odškodnine je podjetje od občine zahtevalo zato, ker naj bi mu občina pred osmimi leti pokvarila načrte z gradnjo apartmajskega naselja ob jezeru Jasna. Podjetje iz Celja za gradnjo 20 hiš gradbenega dovoljenja ni dobilo, ker na tem območju ni urejenega vodovodnega sistema za tako veliko novo naselje. Investitor je prepričan, da bi to morala urediti občina.

V omenjenem obdobju je kranjskogorsko občino vodil Jure Žerjav. Med pričanjem na sodišču je dejal, da je bila ena od možnih rešitev ureditev vrtine, vendar pa se investitor za to možnost z občino ni dogovoril, temveč je predlagal rešitev s cisternami, ki je bila po Žerjavovih besedah dokaj naivna – zanjo so na občini izvedeli iz zavrnjenega gradbenega dovoljenja, je dodal.

Posel je bil za podjetje usoden

Vendar pa je sedanji zastopnik podjetja Matjaž Odlazek v enem od preteklih pogovorov za Dnevnik poudaril, da je bila neuresničitev kranjskogorskega projekta za podjetje usodna. To formalno še obstaja, a zaradi neizpeljanih poslov pred petimi leti v praksi ne deluje v takšni meri, kot bi po njegovem moralo. Če pa bi bila investicija uspešna, bi se Ercel-inženiring po njegovem mnenju zagotovo uvrščal med uspešnejše slovenske gradbince. Nepremičnine v Kranjski Gori so se pred osmimi leti prodajale po razmeroma visokih cenah, zato bi novogradnje takrat zlahka prodali in z njimi dobro zaslužili, je dodal.

Sicer pa je sodnica Marija Bakovnik sprva primer označila za zelo zapleten. Ko je februarja napovedala konec sojenja, pa je dejala, da končna odločitev sodišča ne bo presenečenje, saj naj bi po njenem podjetje tožbo proti občini vložilo štiri dni prepozno. Občina Kranjska Gora je bila sicer pripravljena s tožnikom skleniti poravnavo, če bi tožbo umaknil, a tega po besedah zagovornika ni sprejel.