Pokal Vitranc, že 55. po vrsti, je pred vrati. Organizatorji so imeli v zadnjem tednu povečan obseg dela zaradi toplega vremena in novozapadlega snega, a so vrhunski posel izpeljali že prej. Najboljše alpske smučarje na svetu že jutri čaka odpadli veleslalom iz Garmisch-Partenkirchna (prva proga ob 10. uri, druga ob 13. uri), v soboto in nedeljo pa klasični podkorenski preizkušnji. Vrhunec nočnega življenja bo v soboto, ko bo tradicionalna zabava Q Max v središču Kranjske Gore, medtem ko bo jutri za večerni uvod v največjo slovensko alpsko smučarsko prireditev poskrbel muzikal Mamma Mia, katerega producent je Jure Franko.

Neizpolnjena vsakoletna želja organizatorjev pokala Vitranc je, da bi bili presrečni, če bi imelo slovensko alpsko smučanje v reprezentanci zvezdnika, kakršni so bili v prejšnjem stoletju Bojan Križaj, Rok Petrovič in Jure Košir. Nagrado za organizacijski trud bi imeli poplačano v obliki prodanih vstopnic, kot se je dogajajo v zlatih časih slovenskega alpskega smučanja in kot se bo dober teden kasneje v le streljaj oddaljeni Planici.

Nekoč se je smučarski svet navduševal nad Ingemarjem Stenmarkom, Bojanom Križajem in Rokom Petrovičem, danes pa njihove podobe nosijo Marcel Hirscher, Alexis Pinturault in Henrik Kristoffersen. Mojstri, zaradi katerih bo konec tedna prišel v Podkoren marsikateri gledalec, ne pa tisoče njih.

Serijski zmagovalec v Kranjski Gori na domačem terenu

Alexis Pinturault je trenutno najbolj vroče veleslalomsko ime. Francoz se je razvil v serijskega veleslalomskega zmagovalca, saj je dobil zadnje tri preizkušnje – v Naebi na Japonskem ter dve v Hinterstoderju. Skupni imenovalec zadnjih dveh je bil, da je tekmece ugnal z veliko prednostjo ter se pred tekmami v Kranjski Gori postavil v vlogo prvega favorita na obeh preizkušnjah.

Štiriindvajsetletni Francoz iz Courchevela se v Sloveniji odlično počuti. Zgodovina njegovih najboljših uvrstitev kaže, da se je v Kranjski Gori že petkrat uvrstil na zmagovalni oder, od tega sploh prvič 5. marca 2011, ko je še kot najstnik na veleslalomu za dve stotinki zaostal za Švicarjem Carlom Janko. Leto kasneje je drugo mesto na veleslalomu nadgradil s tretjim mestom v slalomu, leta 2013 je bil na veleslalomu tretji, lani pa je končno dosegel prvo zmago, ko je s skoraj sekundno prednostjo ugnal Hirscherja. Spomini na naslednje prizorišče svetovnega pokala so za vrstnika Boštjana Klineta izvrstni.

Marcel Hircher na štirih tekmah osvojil kar 320 točk

Tudi prvi slalomski zvezdnik sezone Henrik Kristoffersen ima na Kranjsko Goro nepozabne spomine. Junak letošnje zime s šestimi zmagami na devetih preizkušnjah bo namreč na Gorenjskem branil lansko zmago. Norvežan sicer na zadnjih dveh slalomih ni blestel, a je imel nekaj objektivnih izgovorov. Na Japonskem je imel med svojim smučanjem daleč najslabše razmere, v katerih mu ni pomagalo niti vrhunsko slalomsko znanje. Na zadnji tekmi na paralelnem slalomu pa je v Stockholmu senzacionalno izpadel v prvem krogu proti norveškemu rojaku Kjetilu Jansrudu.

Glavni zvezdnik tridnevnega dogajanja v Kranjski Gori pa bo nedvomno Marcel Hirscher. Avstrijski šampion ima lepo priložnost, da si pred finalom svetovnega pokala zagotovi mirnejši spanec. Hirscher je na odlični poti, da že petič v karieri osvoji veliki kristalni globus. Avstrijec je izvrstno pripravljen, saj je na zadnjih štirih tekmah svetovnega pokala z zmago, dvema drugima in tretjim mestom zbral kar 320 točk.

Slovenska reprezentanca za 55. pokal Vitranc se bo na prizorišču predstavila danes. V njej ne bo mladinskih reprezentantov, ki tekmujejo na svetovnem prvenstvu v Sočiju, ter ta čas najboljšega slovenskega smučarja in specialista za hitre discipline Boštjana Klineta.