Kontroverzni srbski nogometni funkcionar Ranko Stojić je znova dobil službo v Olimpiji, kjer je prevzel doslej prazen podpredsedniški položaj. Odmeven kadrovski premik odpira številna vprašanja v povezavi z nadaljnjim poslovanjem Olimpije in njenega prvega operativca Milana Mandarića.

Stojić kmalu predsednik kluba?

Mandarić je lansko poletje ob prevzemu kluba za generalnega direktorja ustoličil ravno Stojića, ki je imel polna pooblastila in neomejen vpliv na delovanje ljubljanskega kolektiva. Znano je, da se je z vdori v garderobo vmešaval v delo uspešnega trenerja Marijana Pušnika, za prvega skavta je določil svojega sina Ivana, ki je posloval prek družinske agencije, največ prahu pa so dvignile medijske objave o njegovi kočljivi poslovni preteklosti iz časov, ko je vrsto let deloval v srbskem nogometu. V spomladanskem delu prvenstva se je Mandarićevo zaupanje do Stojića začelo krhati, številna nesoglasja med vodilnima funkcionarjema v klubu pa so v končnici minule sezone privedla do Stojićeve razrešitve. »Med nama so obstajale napetosti. Razočaran sem, da se s Stojićem nisva dobro razumela. Če bi vse potekalo po načrtih, ga ne bi zamenjal. Bilo je preveč različnih pogledov na vodenje kluba, ki se mora držati začrtane poti,« je pred pol leta pojasnjeval Milan Mandarić, ki je s takratno razrešitvijo Stojića poskrbel za očiščenje kluba.

Le dan po bledem remiju v Velenju, ko je Olimpija izgubila vodstvo v prvenstvu, je Mandarić znova angažiral Stojića in ga skozi glavna vrata vrnil v ljubljanski kolektiv. Po imenovanju na mesto podpredsednika je Stojić le še korak oddaljen od najvišjega položaja v klubu, kar med drugim odpira možnost za njegov prevzem Olimpije ob morebitnem slovesu Milana Mandarića, ki je v zadnjih javnih nastopih že razlagal, da ga zapušča entuziazem. Ves ustroj kluba se je razen skope izjave za javnost zavil v medijski molk, kar se v zadnjem letu dni in pol še ni zgodilo. Mandarić je zgolj na kratko pojasnil, da so v klubu sprejeli pogumno odločitev, saj je v zadnjem obdobju dobil občutek, da Olimpija ne gre v pravo smer, Stojić pa je dodal, da je presrečen ob vrnitvi v Stožice. »Sem motiviran in poln energije, zato komaj čakam, da zaviham rokave,« je pristavil Ranko Stojić.

Vprašljiva usoda Elsnerja in Protege

Ob Stojićevi nagli vrnitvi v Olimpijo se vrstijo vprašanja o nadaljnji vodstveni hierarhiji v klubu. Še vedno ni natančno znano, kakšne pristojnosti in zadolžitve bo sploh imel Ranko Stojić, prav tako pa ni jasno, kakšna bo usoda športnega direktorja Nenada Protege, saj se vse od poraza na derbiju z Mariborom šušlja o njegovem odhodu. Glede na široko mrežo Stojićevih povezav v mednarodnem nogometu in njegovih visokih ambicij po vplivu na športno politiko bi se lahko Protega kmalu znašel na stranskem tiru, kar morda pojasnjuje Mandarićev nenaden zasuk stališč, da je v klub povabil človeka, s katerim je imel še pred nekaj meseci »težave v medsebojnih odnosih«.

Olimpija se ob tem ubada tudi s težavami znotraj članskega moštva, ki je izgubilo lakoto po zmagovanju. Mladi trener Luka Elsner ima zaradi pomanjkanja izkušenj preglavice pri iskanju poti iz krize, zato ne preseneča niti pobalinsko obnašanje napadalca Leona Benka ob zamenjavi na nedeljskem gostovanju v Velenju. Glede na to, kako hitro se Milan Mandarić odloča za kadrovske rokade, nima niti Luka Elsner povsem mirnega spanca. Po sredini pokalni tekmi v Kidričevem, kjer bo Olimpija za napredovanje v polfinale branila zadetek prednosti iz Stožic, ga čakajo tri zahtevne preizkušnje v prvenstvu. V soboto se bodo prvaki doma pomerili s prerojenimi Domžalami, nato pa sledita gostovanji v Kopru in Novi Gorici.