Olimpija je v Velenju nadaljevala serijo slabih predstav. Osvojila je le točko in morala prvo mesto prepusti Mariboru, ki je trenutno v precej boljši formi. Olimpija je nekaj boljšo igro, a daleč od slovesa ekipe, ki je na prvem mestu, pokazala šele v drugem polčasu, a je ob treh priložnostih dobro posredoval vratar gostiteljev Borivoje Ristić. V igri Olimpije je bilo neverjetno veliko napačnih potez, ki so predvsem posledica očitnega pomanjkanja športne inteligence na igrišču. Ljubljančani sploh niso delovali kot moštvo, ki je željno uspeha. Obnašanje nekaterih igralcev – z brcanjem in metanjem je ob menjavi prednjačil nevidni napadalec Benko – je razkrilo, da v ekipi sploh ni hierarhije in prave sloge v slačilnici. Glede na znanje sta največja dolžnika reprezentanta Kronaveter in Zajc.

Trenerja Olimpije Luka Elsnerja že dolgo nismo videli tako živčnega, kot je bil v Velenju: »Pričakoval sem, da bomo pokazali veliko lakoto po zmagi, a v prvih 45 minutah nas na igrišču ni bilo nikjer. Šele ko smo v drugem delu zaigrali bolj resno, smo postali nevarnejši. Gola nismo zadeli, ker ni bilo prave energije že od začetka, zato si zmage tudi nismo zaslužili. Smo v zahtevnem položaju, a moramo biti odgovorni moški in iskati pot za rešitev iz problemov, da bomo prišli do zmag.« Nemoč Olimpije je s tribune opazoval tudi nekdanji športni direktor Ranko Stojić, ki je spomladi, ko mu je Milan Mandarić pokazal izhodna vrata, dejal, da se bo morda nekoč vrnil v klub. Njegov naslednik Nenad Protega je poleti kadroval slabo in v nasprotju s Stojićem tudi ni konkurenčen tekmec Zlatku Zahoviću.

Rudar je po Mariboru tako remiziral tudi z Olimpijo, najlepši priložnosti pa je zapravil Mary. »Tekme smo se lotili, kot je treba. Na igrišču smo resnično delovali kot ekipa, ker smo se le tako zoperstavili močni Olimpiji. Na trenutke je bilo težko, a točko smo osvojili povsem zasluženo,« je bil zadovoljen kapetan Rudarja David Kašnik, ki je stisnil zobe in večji del tekem odigral poškodovan.

Garanje Maribora, gol pa po kotu

Dva zicerja. Deset kotov. Petnajst strelov. Skoraj neskončno število predložkov in kombinacij. Pa je na koncu zadoščal gol Marka Šulerja. Iz kota. Pa še tam so imeli Goričani prste (na nogi) vmes, ko Gregor Sorčan edinkrat ni našel rešitve proti vijoličastim. Da, Miranu Srebrniču in njegovim vrtnicam je uspelo znova namučiti Maribor v drugem delu trilogije, ki bo epilog dobila v sredo v povratni tekmi četrtfinala pokala.

Ključni trenutek tekme se morda ni zgodil na tekmi, temveč pred njo. Brez Dareta Vršiča je ob poškodovanih Aleksu Pihlerju in Damjanu Boharju moral Darko Milanič (za)upati, da bo Dejan Mezga nadgradil predstavo v pokalu in da bo Dino Hotić izkoristil ponujeno priložnost na vrhu romba. »Kar naenkrat se je idilična situacija velikega izbora spremenila v precej manjši izbor,« je priznal Darko Milanič.

Brez Vršiča, ki je pri zadnjem strelu na ogrevanju začutil bolečino, so bili vijoličasti omejeni najprej na visoke predložke z boka in strele z razdalje. Nato pa na vztrajno garanje, ker so se Goričani tako strnjeno branili in imeli v Ljudskem vrtu tudi zelo zavidljivo posest. Nogomet, je temu lahko upravičeno rekel Srebrnič. Maribor ni zmogel surove učinkovitosti iz derbija, vrnila se je omahljiva neučinkovitost Milivoja Novakovića, povrhu pa z Marcosom Tavaresom nista zmogla sestaviti tandema, ki bi nadgradil delo gibljivega Hotića in garačev na boku. Milaniča pa je zadovoljila stabilnost v igri: »Zadnje čase se veliko pogovarjamo. Tudi ko ima tekmec navidezno iniciativo, se znamo dobro odzvati.«

Pri Goričanih je znova opozoril nase Andrej Kotnik, ki je dvakrat pošteno namučil Jasmina Handanovića, in precej verjetno je, da bo v sredo znova še Matka Obradovića, ki brani v pokalu. »Prišli smo igrat nogomet in prikazali smo dobro igro. Nekaj nam še manjka, ampak sem vseeno zadovoljen,« poraz, ki se je po njegovem zgodil zaradi nepozornosti pri treh zaporednih kotih, ni potrl Mirana Srebrniča. Nekoliko je spočil Sandija Arčona in Tilna Nagodeta, najbrž tudi zato, ker Gorica za veliki skalp, v katerega še verjame, potrebuje vsaj en gol v Ljudskem vrtu.

Poraz je za Koper nekaj normalnega

Gledalcem na Bonifiki se je predstavil tretji letošnji koprski trener Igor Pamić, ki je želel ustaviti serijo brez zmage, a je ta sedaj dolga že šest tekem. Vodilni zadetek Pekusona po minuti in petih sekundah je bil sicer obetaven, kakovostna razlika pa vendarle krepko na strani Domžal, ki jim je uspel odločen preobrat za tretjo zaporedno zmago na Bonifiki. »Odločili smo se za napadalno igro in v tem bomo vztrajali na vsaki tekmi,« je domžalski trener Simon Rožman poudaril po odmevni zmagi. Koprski trener Igor Pamić vidi največ težav v miselnosti: »Igralce bom moral pripraviti do tega, da poraz zanje ne bo nekaj normalnega, ekipo bi rad naučil zmagovati.«