Olimpija je le teden dni uživala v navideznem miru. Po zmagi v Domžalah je prvake streznil Koper, ki je v Ljubljani slavil prvič po štirih letih. Primorci so v novi sezoni dosegli sploh prvo zmago v gosteh in zabili prvi gol. V Stožicah je za koprsko zmago zadostoval zadetek Rubna Belime.

Vanoli spet pri izhodnih vratih

O šampionski Olimpiji ni bilo ne duha ne sluha. Prvaki so igrali v podobno brezidejnem slogu kot na večini tekem pod vodstvom trenerja Rodolfa Vanolija. Italijan je pred tednom dni v Domžalah pogumno obračunal s kritiki, a je tekma s Koprom potrdila ugibanja, da je Olimpija ob Kamniški Bistrici briljirala predvsem zaradi neprepoznavnih Domžalčanov, ki so po koncu mednarodne poti izgubili zalet z začetka sezone. »Proti Kopru je bila igra na zadovoljivi ravni, le sreče nismo imeli,« je, kot da bi ocenjeval neko drugo tekmo, izjavil Rodolfo Vanoli, ki se je znova znašel pri izhodnih vratih kluba. Glede na nezadovoljstvo predsednika kluba Milana Mandarića ne bi bilo nikakršno presenečenje, če bi med reprezentančnim premorom naposled izgubil službo v Olimpiji.

Mandarić je z Vanolijem bolj potrpežljiv, kot je bil s predhodnikoma Marijanom Pušnikom in Markom Nikolićem. »Ker je v minuli sezoni osvojil naslov prvaka, me je na neki način zadolžil, da smo podaljšali sodelovanje,« nam je po prespani noči včeraj povedal Milan Mandarić, ki vnovič ni skrival zaskrbljenosti nad porazno igro Olimpije. »Resda je sezona dolga, a ne smemo zaspati. Če ne bomo popravili igre, se bojim, da nam ne bo lahko pri ubranitvi naslova državnega prvaka. Prvo mesto je naš cilj, do katerega moramo priti,« je jasen.

Mandarić si bo, kot je dejal, vzel še kakšen dan za razmislek, kako naprej. Povedal je, da Olimpija potrebuje terapijo, kar bi lahko pomenilo, da bo v tem tednu zamenjal Vanolija. »Te možnosti ne izključujem. Naredil bom vse, da bo moja odločitev koristila klubu,« je bil odkrit Mandarić. Vanoli je tudi po porazu s Koprom zatrdil, da »še vedno brezmejno zaupa moštvu«, a večje vprašanje je, ali tudi igralci zaupajo njemu. Na zbadljivko iz novinarskih vrst, ali se boji za službo pri Olimpiji, se je Vanoli le nasmehnil.

Gorica postala hit poletja

Neprepričljive predstave tako Olimpije kot Maribora na začetku sezone je izkoristila Gorica, ki je po petkovem zmagoslavju proti Domžalam (3:1) skočila na prvo mesto. Goričani so s petnajstimi osvojenimi točkami na sedmih tekmah postali hit poletja, v svojih vrstah imajo tudi najboljšega strelca lige. Sandi Arčon je dosegel že pet golov, zadnja dva sta bila odločilna za zmago proti Domžalam. »Začetek sezone je sanjski. Nismo pričakovali, da bomo osvojili toliko točk, a vseeno smo zasluženo na vrhu. Ne zmagujemo zaradi spleta srečnih naključij,« je dejal Sandi Arčon. Domžalski padec je po koncu evropske sezone ter odhodu Kenana Horića in Matica Črnica globok, kar jezi trenerja Luko Elsnerja. »Dobivamo preveč poceni zadetkov. Primanjkuje nam odgovornosti in discipline, zato nas tekmeci kaznujejo,« je kritičen Elsner.