Predsednik nogometašev Olimpije Milan Mandarić je v tem tednu po trenerju Marku Nikoliću odpustil tudi športnega direktorja Ranka Stojića, ki na položaju ni zdržal niti leto dni. Stojić je že ob prihodu v Ljubljano predvsem zaradi kočljive preteklosti dvigoval največ prahu, njegovo razrešitev z mesta športnega direktorja pa gre razumeti tudi kot očiščenje kluba.

Milan Mandarić o napetih odnosih

Znano je, da sta bila Milan Mandarić in Ranko Stojić pogosto na nasprotnih bregovih, vendar o tem nista želela govoriti v javnosti. Včeraj je Mandarić naposled pojasnil, da so bile prepreke med vodilnima funkcionarjema kluba previsoke, da bi lahko nadaljevala skupno pot. Mandarić ni želel natančno razložiti, kaj je sodu izbilo dno, neuradno pa se je Stojić v zadnjih dneh zavzeto ponujal za trenerja članskega moštva, čemur je Mandarić nasprotoval. Nad Stojićevo idejo menda niso bili navdušeni niti igralci. »Bile so napetosti, a o podrobnostih ne bom govoril. Ni mi lahko. Razočaran sem, da se s Stojićem nisva dobro razumela. Če bi vse potekalo po načrtih, ga ne bi zamenjal. Bilo je preveč različnih pogledov na vodenje kluba, ki se mora držati začrtane poti,« je govoril Milan Mandarić, ki se je diplomatsko izognil vprašanju, ali ga je Stojić razočaral kot človek.

Po Stojiću je Ljubljano zapustil tudi Danko Lazović, ki ga je klub predstavil kot največjo okrepitev, a zaradi znanih birokratskih zapletov ni imel pravice nastopa. Lazović je izrazil željo po odhodu v Beograd, v Olimpijo pa se ne namerava vrniti. Mandarić še nima odgovora na vprašanje, kdo bo novi športni direktor, je pa poudaril, da klub potrebuje tudi glavnega trenerja in poslovnega direktorja. Prvi kandidat za trenersko klop je Italijan Rodolfo Vanoli, ki je aprila lani prevzel Koper in ga popeljal do naslova pokalnega in superpokalnega prvaka. Mandarić je imel sinoči ob kozarcu dobrega vina že sestanek z Vanolijem. Govorila sta o viziji, kako Olimpijo šest krogov pred koncem pripeljati do državne krone. Sobotno tekmo s Krškim bo najverjetneje še zadnjič vodil dosedanji pomočnik Radoje Smiljanić.

Kdo je Ranko Stojić

Mandat Ranka Stojića v Olimpiji so zaznamovala številna ugibanja o resničnih interesih tega srbskega funkcionarja. Po dveh mesecih dela je v intervjuju za Dnevnik priznal, da sploh še ni podpisal pogodbe, zaradi česar se je Olimpija znašla v preiskavi inšpektorata za delo, saj je obstajal sum, da je v klubu zaposlen na črno. Stojić se je kasneje nespretno izmikal odgovornosti in celo zatrdil, da smo ga narobe razumeli, čeprav posnetek pogovora ne pušča nobenega dvoma. Ob koncu jesenskega dela prvenstva se je tudi z vdori v slačilnico začel vmešavati v delo trenerja Marijana Pušnika, ki je moral oditi kljub osvojenemu prvemu mestu po jesenskem delu prvenstva. S tem je Stojić pripravil teren za ustoličenje starega znanca Marka Nikolića, ki je padel zaradi rasizma. Vmes je Ranko Stojić v Olimpijo pripeljal igralce dvomljivega slovesa, za vodilnega skavta pa določil svojega sina Ivana, ki je posloval prek družinske agencije.

Še bolj vprašljivo je bilo Stojićevo delo v Srbiji, kjer je enajst let vodil beograjski klub Rad in ga zapustil zaradi nesoglasja z navijači, ki so zažgali klubske prostore. Naši srbski viri zatrjujejo, da Stojić zaradi spornih poslov iz preteklosti ni več zaželen v srbskem nogometu. Pred leti se je v domovini znašel celo v primežu organov pregona, ko so ga preiskovali v odmevnem primeru Dragan Đajić. Pri Stojiću niso našli nepravilnosti, a hobotnica povezav kaže na njegov močan vpliv, saj se je očitno omrežil z vrhovi srbske družbe. Beograjska televizija B92 je Stojića omenjala celo v zloglasni dokumentarni oddaji Insajder. Žarko Nikolić, nekdaj tesni sodelavec predsednika nogometnega kluba Obilić in vojnega zločinca Željka Ražnatovića Arkana, je omenil, da mu je Stojić v Düsseldorfu na roke izplačal 4,5 milijona takratnih nemških mark, nekdanji srbski reprezentant Nenad Jestrović pa je Stojića označil za »prevaranta in lažnivca«.