Več kot uro je trajalo včerajšnje prvo srečanje novega direktorja NK Olimpija Ranka Stojića s predstavniki slovenskih medijev. Nekdanji vratar Partizana, zagrebškega Dinama, petih belgijskih klubov, jugoslovanski reprezentant, nato pa menedžer s svojo agencijo, ki je sodeloval pri prestopih 140 nogometašev (Saha, Cisse, Pršo...) v 11 državah, direktor v beograjskemu klubu Rad, v katerega je vložil svoj denar, je ob predstavitvi pustil dober vtis in obljubil, da se bo do 1. septembra naučil slovenskega jezika. Upa namreč, da v Ljubljani ne bo ostal le tri leta, za kolikor je podpisal pogodbo, ampak precej dlje.

»Vem, kakšna je pot do uspeha. To je pozitivno razmišljanje, veliko dela in priznanje napak. Jaz sem jih veliko naredil v Radu. Vse se začne pri spoštovanju in dobrem ugledu kluba, da bo identiteta Olimpije ljubljanska in slovenska,« je poudaril 56-letni Stojić, ki je v Belgiji končal tudi trenersko šolo. Ko je imel pred petimi meseci ponudbo za delo v Partizanu, so se pojavile kombinacije, da Milan Mandarić prevzame Olimpijo, ki je trenutno na najnižji možni točki. »Prioritete v mojem delu so oblikovanje strokovnega štaba, kakovostna članska ekipa, dobra igra, vrhunska mladinska šola in infrastruktura s centrom za trening, v katerem bo šest do sedem igrišč. Olimpija ima stadion, nima pa centra za trening,« je izpostavil Stojić.

Članska ekipa bo priprave začela 10. junija, trenutno pa ima največ dela z iskanjem trenerjev, ki morajo biti mladi, ambiciozni in pripravljeni delati ves dan. »Strategija kluba bo, da bodo vse selekcije igrale po enakem sistemu, s katerim bo prepoznaven tako, kot je s svojo šolo Ajax. Velik poudarek bo na individualnem delu z mladimi igralci, kar pomeni, da bodo delali trikrat več kot doslej. To pomeni, da bo imel Šporar dodaten strelski trening, na katerem bo proti golu ustrelil med 60 in 100 žog. Za takšen način dela mora klub imeti tri trenerje za igro, po enega za vratarje in kondicijo,« je razkril Stojić, ki je v časovni stiski, ko oblikuje strokovni štab in igralsko zasedbo. Želi si, da bi bil glavni trener Slovenec, vendar to ne bo nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović. »Ko je bil Stojanović kandidat za trenerja Crvene zvezde, ga je glavni človek kluba poslal k meni domov, da skozi pogovor preverim, ali je prava izbira. Po pogovoru sem jim sporočil, da je primeren trener glede na situacijo v klubu. Od takrat sva se srečala enkrat na kosilu in na poroki Milivojevića, ki je igral v Anderlechtu. Nikoli mu nisem obljubil, da bo prvi trener. Potem ko sem bil v stiku z njegovim pomočnikom Milošem Kostićem kot kandidatom za trenerja, je bil Stojanović užaljen, ker ni bil prva izbira. Slaviša je dober človek, vendar ni profil trenerja, ki ga trenutno potrebuje Olimpija. Mora biti mlad, poln energije, da komaj čaka, da se uči, dela deset ur na dan in je sposoben prenašati pritisk,« je bil neposreden Stojić. Ko v Sloveniji potrebuje nasvet, se pogovori s Srečkom Katancem. Napovedal je, da bo eden izmed pomočnikov trener, ki je vodil vrhunski evropski klub.

Proračun kluba še ni oblikovan, vendar bo veliko večji, kot je bil doslej. Mandarić bo vložil toliko denarja, kot je potrebno za profile igralcev, ki jih klub potrebuje za sestavo kakovostne zasedbe. »V ekipi je pet, šest mest, na katerih potrebujemo okrepitve, ki bodo od 30 do 50 odstotkov boljše od dosedanjih igralcev. Okrepitve bodo iz Slovenije, Francije, Španije, najpomembnejša pa naj bi bil defenzivni vezist iz Argentine. Pred njim bosta igrala Kapun in Zajc. Šporar ne gre nikamor, saj ima potencial, da njegova cena naraste na dva, tri milijone evrov. Želimo klasičnega vezista, kot je bil nekoč Mlinarić. V Srbiji trenutno ni igralca, ki bi bil okrepitev za Olimpijo. Dve mesti za tujce, ki so lahko trije, sta že zasedeni z napadalcem Hentyjem in argentinskim vezistom,« je bil iskren Stojić, ki bo generalni in športni direktor. V novi ekipi naj bi bil na željo Mandarića tudi Mladen Rudonja, ki pa ni bil zadovoljen s funkcijo, saj je želel postati športni direktor. »Konflikta interesov ne bo, ker v ponedeljek izstopam iz svoje menedžerske agencije,« je končal Stojić in napovedal, da bodo premije le za uvrstitev na prva tri mesta.