V rojstni Črni na Koroškem je na domačem hribu pri treh letih naredila prve zavoje, ki so bili od vsega začetka nekaj posebnega. V osnovni šoli je trenirala še odbojko in se učila igrati klavir. Gimnazijo je obiskovala v Ravnah na Koroškem, v dijaških letih pa se je uvrstila v slovensko smučarsko B-reprezentanco. Na prvi tekmi pod okriljem Mednarodne smučarske organizacije (Fis) se je s startnima številkama 125 in 121 uvrstila na prvo in drugo mesto. Z leto starejšo Janico Kostelić sta pobirali zmage na vseh strminah, poraze pa je Tina Maze že kot otrok doživljala zelo čustveno.

Zmagovalna miselnost jo je popeljala zelo visoko, na vrhuncih športne poti celo najvišje na svetu. Njena vrhunskost se je začela kazati že v najstniških letih, ko je oktobra leta 2002 v Söldnu osvojila prvo zmago svetovnega pokala. Tudi ta je bila zgodovinska. Do danes je edina, ki so si jo delile tri alpske smučarke, poleg Korošice še Norvežanka Andrine Flemmen in Avstrijka Nicole Hosp. Pred prvo zmago se je januarja istega leta prvič uvrstila na zmagovalni oder, potem ko je kot 18-letna najstnica v Mariboru zaostala le za Švicarko Sonjo Nef.

Smučarka, ki slabo prenaša velika tekmovanja

Do marca leta 2008, ko je Črnjanka smučala pod vodstvom trenerjev, ki so jih postavljali vodje panoge na Smučarski zvezi Slovenije, se je na tekmah svetovnega pokala dvanajstkrat uvrstila na zmagovalni oder. S šestimi zmagami svetovnega pokala, tudi prvo slovensko žensko smukaško v St. Moritzu, je po uspešnosti zaostajala le za svojo vzornico Matejo Svet. Na velikem tekmovanju ni osvojila nobene kolajne, saj je veljala za alpsko smučarko, ki slabo prenaša breme velikih tekmovanj, medtem ko je na njih postavljala mejnike njena velika otroška tekmica Janica Kostelić. Zagrebčanka je postavila smuči v kot že pri 25 letih.

V sezoni 2008/09 je sledila nasvetom partnerja in ideologa Andree Massija, s katerim sta se spoznala leta 2002. Tedaj je Italijana na trening slovenske alpske smučarske reprezentance v Ljubljano povabil Rasto Ažnoh. Massi je postal kondicijski trener reprezentance, Tina Maze pa je leta 2002 zmagala že na prvi tekmi skupnega sodelovanja v Söldnu. Sezona 2008/09 se je za ekipo Tine Maze, v kateri je bil še serviser Andrej Perovšek, začela katastrofalno, saj se novopečena alpska smučarska samotarka na uvodnem veleslalomu v Söldnu ni uvrstila med najboljših 30 veleslalomistk. Pojavljala so se vprašanja in namigovanja o njeni športni upokojitvi. Tina Maze je odgovorila na edinstven način; sezono je namreč končala med najboljšimi sedmimi veleslalomistkami, z zmago svetovnega pokala v Mariboru in s svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih, veleslalomskim srebrom na svetovnem prvenstvu v Val d'Iseru.

Postavljanje mejnikov

Od uvodne sezone naprej se je začela pisati rezultatska pravljica tako na velikih tekmovanjih kot tekmah svetovnega pokala. Tina Maze je postavljala mejnike in zrinila s prestola skupne zmagovalke svetovnega pokala serijsko prvakinjo, Američanko Lindsey Vonn. O njej je poročal ves svet. V ekipi Tine Maze je bilo vselej burno. Andrea Massi je opravljal garaško delo v dogovorih za Tinin šampionski status na Smučarski zvezi in menjaval trenerje v nogometnem slogu. Vselej je z izjemo Walterja Ronconija našel velemojstra, ki je v Slovenki spoznal šampionko, s katero se dela drugače kot s povprečnimi športniki. V sedmih sezonah samostojne ekipe je bil trener Tine Maze le en Slovenec. Z Juretom Hafnerjem je sodelovala v času olimpijskih iger leta 2010 v Vancouvru. Na naslednjih olimpijskih igrah v Sočiju je kratek čas poslušala nasvete Švicarja Maura Pinija, prej in kasneje pa so bili njeni trenerji Italijani – Livio Magoni, Walter Ronconi in Valerio Ghirardi.

Korošica ni nikoli priznavala povprečnosti. Vselej jo je zanimala zgolj popolnost. Do tega jo je vodilo Massijevo načelo, da v svetu športnega profesionalizma ni prostora za čustva. Ta je vsaj na tekmah tlačila v ozadje, kar je bilo večkrat težje kot zmagovati. V iskanju popolnosti ni skrivala svojih čustev niti ob uspehih.

Črnjanka je trinajstkrat startala na olimpijskih igrah, osvojila štiri kolajne, dve zlati, od tega prvo žensko zimsko predlani v Sočiju. Na svetovnih prvenstvih je startala 32-krat, osvojila devet kolajn, od tega štiri zlate. V svetovnem pokalu je nanizala točno 400 startov, na zmagovalni oder se je uvrstila 81-krat, od tega je dosegla 26 zmag. Na lestvici najuspešnejših alpskih smučark vseh časov se je z uspehi uvrstila na sedmo mesto (pred njo so le Lindsey Vonn, Avstrijka Annemarie Moser Pröll, Švicarka Vreni Schneider, Švedinja Anja Pärson, Janica Kostelić in Nemka Katja Seizinger). V svoji paradni disciplini je tretja najboljša veleslalomistka vseh časov (pred njo sta le Vreni Schneider in Italijanka Deborah Compagnoni).

Tina Maze je postavljala številne mejnike. Bila je najuspešnejša alpska smučarka svetovnega prvenstva leta 2013 v Schladmingu in predlanskih olimpijskih iger v Sočiju. Najbolj pa bo ostala v spominu najboljša alpska smučarska sezona vseh časov, ki jo je Tina Maze sklenila z osvojenimi 2414 točkami pred tremi leti in pol na finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju. Kat 71 odstotkov vseh točk vsake posamične preizkušnje je končalo na njenem računu, kar je v svetu alpskega smučanja nepredstavljivo. Uspehi Tine Brzine, kot so jo klicali številni hrvaški navijači, so v rekordni sezoni pokazali njen drugačen značaj. Ko je imela sestavljen mozaik, je bila nepremagljiva. Bila je umetnica popolnih smučarskih zavojev na belih strminah. Težava je nastala že, ko je manjkal le en kamenček v mozaiku. Tedaj Tina Maze ni bila druga ali tretja, temveč večkrat potolčena nekje v ozadju.

Družinska ženska 100-letnica

Nacionalna alpska smučarska junakinja je bila vselej močno navezana na družino. Mama Sonja, oče Ferdo in mlajša sestra Maja so ji venomer stali ob strani in bili njeni zvesti navijači na številnih prizoriščih. Ženski del družine Maze je imel redko priložnost, da je pred tremi leti praznoval 100-letnico: mama se je srečala z abrahamom, najstarejša hčerka Tina je praznovala 30-letnico, najmlajša Maja pa je dopolnila jubilej dveh življenjskih desetletij. Zvesto je Tini Maze stal ob strani tudi švicarski menedžer Ralph Krieger. Bil je zaslužen za številne odmevne mednarodne sponzorske pogodbe. Krieger je pred leti v intervjuju za Dnevnik dejal, da ima Tina Maze vse atribute za odličen zaslužek: »Je prava poliglotka, je lepa in zelo uspešna, kar je bila formula odličnih sponzorskih pogodb.« Težavo je imela le v tem, da je v primerjavi z velikima tekmicama Američanko Lindsey Vonn in Nemko Mario Riesch prihajala iz majhnega okolja.

V zadnjem letu je bila komentatorka alpskega smučanja na televizijski postaji Eurosport, polne roke dela pa je imela tudi s sponzorji, saj ima z večino veljavno pogodbo do olimpijskih iger leta 2018 v Pjongčangu. Letos je diplomirala na mariborski pedagoški fakulteti in postala profesorica razrednega pouka.