Ob jubilejih, alpska smučarska sezona 2015/16 bo namreč že 50., ne gre vselej po načrtih. V tej sezoni bodo izmed alpskih narodov najbolj podhranjeni Slovenci in Avstrijci. Slovencem se bo kolcalo po uspehih, ki so bili zadnjih sedem sezon nekaj povsem normalnega, ko je bila na startu Tina Maze. Avstrijci so sprva žalovali za na novo upokojenimi legendami, med katere sodijo Mario Matt, Benjamin Raich, Nicole Hosp in Kathrin Zettel. Ko so jih preboleli, pa so po padcu Anne Fenninger v Söldnu doživeli šok. Smučarski narod številka ena je ostal brez najboljše avstrijske športnice, skupne zmagovalke zadnjih dveh sezon.

Tina Maze se v Söldnu kaže v novi podobi. Sponzorji, s katerimi ima podpisane pogodbe, je v prehodni sezoni odločanja o prihodnosti ne bodo pustili pri miru. Redno se bo namreč udeleževala tekem svetovnega pokala, na katerih bo imela razne zadolžitve. Navzven Črnjanka deluje sproščeno in samozavestno. Pogovor z njo pa je pokazal, da ima težave, s kakršnimi se soočajo številni športniki, ko njihov dan ni več zapolnjen zgolj z obveznostmi. Tina Maze je pokazala izjemno čustven obraz, ko na vprašanje, ali ji gre po prekinitvi kariere življenje po načrtih, ni mogla zadržati solz.

Pričakovala je, da Anna Fenninger pozna svoje meje

»Spet sem na istem kraju z istimi ljudmi. Navzven morda deluje vse po starem, navznoter pa je zgodba drugačna. Do polnoči imam čas, da počnem, kar si želim. Prej sem bila osredotočena zgolj na svoje obveznosti, zato so bile zelo omejene vse dejavnosti, ki so se pojavile na poti,« pravi Tina Maze. Črnjanka ni ostala ravnodušna ob hudi poškodbi desnega kolena v zadnjih letih največje tekmice Anne Fenninger. Znova se je prepričala, kako je lahko ponosna, da v svoji karieri ni imela večjih poškodb. Kar 16 sezon je namreč vztrajala v svetovnem pokalu, postavljala mejnike alpskega smučanja, ob tem pa ni niti enkrat ležala na operacijski mizi.

»V ženskem in moškem alpskem smučanju ni veliko tekmovalcev, ki niso bili poškodovani. Mislim, da sem po poškodbi Didierja Defaga ostala edina, ki ni okusila grenkobe poškodb,« pravi Korošica, ki se zaveda, na ta račun njena kariera ni bila še uspešnejša. Vselej je bila znana kot športnica, ki je raje izgubila kakšno desetinko, kot da bi se problemov pri visokih hitrostih lotevala prek svojih meja sposobnosti. Takšni pristopi sicer prinašajo zmage, a se prej ali slej končajo na operacijski mizi ter posledično dolgih rehabilitacijah. »Verjela sem, da se je Anna kot vrhunska alpska smučarka zavedala, kje so njeni limiti. A me je v tem smislu razočarala. Menim, da se bo vrnila še močnejša. Verjamem, da je bil padec v Söldnu posledica izjemno burnega in stresnega življenja, ki ga je imela v preteklosti. Spomnite se le vseh težav z avstrijsko smučarsko zvezo, boja za vsako točko svetovnega pokala... To so stvari, ki puščajo posledice. In telo vseh teh pritiskov očitno ni zdržalo,« je odkrita najboljša slovenska športnica vseh časov.

Besede Lindsey Vonn ji laskajo

Korošica priznava, da jo najbližji večkrat vprašajo, kako bi se odrezala, če bi šla danes na veleslalomski start. Pravi, da vsakomur odgovori, da bi končala v bolnišnici. »Moja glava bi želela zmagati. Progo imam v malem prstu, v Söldnu sem v preteklosti že trikrat zmagala. Toda telo brez treninga ne bi sledilo mislim. In končala bi ob progi. V življenju je treba poslušati svoje telo in svoje misli. Če bi se želela vrniti na start, bi potrebovala kratek čas. Vem, kako se streže tem stvarem,« odgovarja olimpijska prvakinja v smuku in veleslalomu. Pravi, da zaradi dejstva, ker v tej sezoni ne bo na startu niti nje niti Anne Fenninger, svetovni pokal ne bo prikrajšan, čeprav bo morda nekoliko nižja kakovost. Meni, da je vsak vrhunski športnik na neki način vesel, ko se konkurenca umakne, po drugi strani pa mora še bolj paziti, da se njegova kariera ne zasuka v drugo smer.

»Izrečene besede lahko podkrepim na svojem primeru. Ko se je poškodovala Lindsey Vonn, sem mislila, da bom lažje dosegala vrhunske rezultate. Toda zgodilo se je ravno nasprotno. Pogrešala sem jo na tekmah, saj brez nje nisem bila tako motivirana, kot bi morala biti. Izkazalo se je, da sem premalo gradila na sebi, kar so tekmice izkoristile,« se spominja Tina Maze, ki se je odkrito nasmejala, ko smo ji povedali, da je Lindsey Vonn v intervjuju dejala, da si želi, da se Tina čim prej vrne v tekmovalno areno. Besede Američanke so ji laskale, kakšna bo njena odločitev, pa bo še nekaj časa ostalo skrivnost.

»To življenje ni lahko«

Ob koncu druženja je Tina Maze pokazala občutljivejši obraz. Podoživela je najbolj stresne čase svoje športne poti, ko sta v minuli sezoni z Anno Fenninger bili boj za vsako točko svetovnega pokala. Pravi, da še danes ne more verjeti, kako je bilo vse skupaj naporno, ter doda, da se še vedno ni povsem spočila od omenjenega boja. Priznala je, da potrebuje pozornost. Težko ji je živeti brez tesnejšega stika z ljudmi, do katerih čuti pozitivno energijo, s katerimi je preživela velik del svojega življenja. Ve, koliko truda in energije so vložili, da so sestavili super ekipo, ki je sedaj ni več.

»Nekaj časa sem bila zelo zaprta, potem pa sem videla, da tako ne gre več. Zavedam se, da moram biti to, kar sem. Da se ne smem bati svojih čustev. To življenje ni lahko. Hud udarec je, ko padeš s stoodstotne obremenitve na ničlo. Bili so dnevi, ko bi lahko le spala. Tudi teden dni. Potrebovala sem veliko počitka. Mislim, da so te stvari normalne. Nekateri o njih govorijo, drugi ne, jaz s tem nimam težav. Skozi to preprosto moraš iti.«