Prva od treh preizkušenj ženskega svetovnega pokala v alpskem smučanju, ki naj bi bile ta konec tedna v Cortini d'Ampezzo, za športno panogo ni pomenila reklame. Organizatorji so v dopoldanskem času izpeljali tekmo v eni uri, smuk pa je bil zaradi megle v zgornjem delu proge skrajšan. Italijani so se veselili domače zmage Elene Fanchini.

Na smuku, ki je sicer najbolj pri srcu najboljši slovenski alpski smučarki Tini Maze, vse tekmovalke niso imele enakih pogojev. Precej boljše so imele prve startne številke, saj se je v nadaljevanju megla spustila proti dolini, ki je bila občasno obsijana s soncem. Posledično so bile na najvišjih mestih tekmovalke s prvimi startnimi številkami. Prvič se je na zmagovalke stopničke z drugim mestom uvrstila Kanadčanka Larisa Yurkiw (startna številka 3), tretje mesto Viktorie Rebensburg (številka 5) ni bilo presenečenje, bolj pa je bilo četrto Američanke Laurenne Ross (številka 1). Tina Maze je s 13. mestom plačala davek slabih razmer. Podobno kot Lindsey Vonn (deseta) in Elisabeth Görgl (enajsta). Izmed elitne sedmerice se je najbolj znašla Anna Fenninger, ki je zasedla peto mesto. Dve točki svetovnega pokala si je za 29. mesto priborila Ilka Štuhec, Vanja Brodnik je bila vnovič prepočasna za kakšno točko.

»Vreme je odigralo svoje, nekaj je pripomogel tudi sneg. Vsi smo šokirani nad rezultatom in zaostankom. Dejstvo je, da vidljivost ni bila najboljša. Žal mi je, ker nisem mogla doživeti smuka v Cortini v najlepši luči. S skrajšano različico najlepši del smuka, na katerem dosegamo maksimalne hitrosti, ni pravi. Če pa je slabša še vidljivost, je vse skupaj še slabše. Lahko si le želim, da bo današnji smuk lepši. Pričakovanja so visoka in upam, da jih bom upravičila,« je včerajšnji nastop ocenila Tina Maze.

Junakinja dneva je bila Elena Fanchini, ki je že desetletje v svetovnem smukaškem vrhu ali blizu njega. Italijanka je svojo edino smukaško zmago pred včerajšnjo dosegla daljnega leta 2005 v Lake Louise. Istega leta je na domačem svetovnem prvenstvu v Bormiu postala tudi svetovna smukaška podprvakinja. »Težko opišem, kako srečna sem. Veliko let sem garala, se vračala po težkih poškodbah. Včeraj je bil poplačan ves trud. Ker sem zmagala v domači Cortini, pa lahko rečem, da so se mi izpolnile sanje,« je svoj nastop opisala Elena Fanchini.

Napovedi za današnji smuk (začel naj bi se ob 10.30) niso najboljše. Čez noč naj bi v italijanskih Dolomitih zapadlo meter snega, tako da bo priprava tekme zelo težka. Jutri je v Cortini na sporedu superveleslalom.

Moški so se včeraj merili na superkombinaciji v Wengnu, kjer je bil razred zase na navdušenje švicarske javnosti domačin Carlo Janka. Sprva je kazalo, da bo Klemen Kosi z enajstim mestom dosegel uvrstitev kariere, a se je izkazalo, da je imel nepravilno opremo (po besedah trenerja Petra Pena je imel previsoke slalomske smuči), tako da je bil trud in dosežek Mariborčana jalov. Martin Čater ni blestel, kljub temu pa je z 22. mestom dosegel najboljši rezultat v karieri. 19-letni Štefan Hadalin je bil po slalomski napaki 39.

»Škoda za Klemna, saj je smučal dobro. Prišlo je do napake serviserja, a vsi kdaj delamo napake. Česar mu ni uspelo narediti tehnično in taktično, je nadoknadil z voljo in borbenostjo. Pohvaliti moram Hadalina. Na slalomu je celo padel pred drugim vmesnim časom, drugače bi bil nekje na robu trideseterice. Zelo mlad in neizkušen je odsmučal na nivoju svetovnega pokala. Čater zna bolje nastopiti na slalomu, kot je pokazal na tekmi,« je povedal glavni trener za hitre discipline v slovenski reprezentanci Peter Pen.

Danes se bodo alpski smučarji v Wengnu pomerili v slalomu (prva proga ob 10. uri, druga tri ure kasneje), na katerem je daljnega leta 1980 Bojan Križaj dosegel prvo slovensko zmago svetovnega pokala. Za Slovenijo bosta tekmovala Matic Skube in Štefan Hadalin. Jutri bo še smuk (ob 12.30), na katerem so na drugem treningu nase opozorili trije slovenski smučarji, ki so se uvrstili do 16. mesta. A so imele njihove uvrstitve lepotno napako, saj so tekmovali v boljših razmerah kot njihovi tekmeci.