Najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze je včeraj pred okoli 150 novinarji, snemalci, fotografi in nekaj najbližjimi v Söldnu na avstrijskem Tirolskem oznanila, da končuje svojo športno pot. Slovo je bilo čustveno. Tudi zato, ker se je Črnjanka kljub enoletnemu premoru in odsotnosti s tekmovalnih strmin še enkrat prepričala, kako priljubljena je. Glede na včerajšnje celodnevno dogajanje v Söldnu so si ob odločitvi Korošice oddahnile njene največje tekmice. Z njimi se bo zadnjič pomerila »dobro pripravljena«, kot se je izrazila, na domači tekmi na začetku januarja prihodnje leto v Mariboru.

Po 19 mesecih, natančneje od lanskega 22. marca, se je potrdilo, da je bil veleslalom Tine Maze na finalu svetovnega pokala v Meribelu zadnji nastop v njeni bogati karieri. Do zadnjega atoma moči sta se v poolimpijski sezoni 2014/15 z Anno Fenninger borili za veliki kristalni globus, druga drugo potiskali do skrajnih meja zmogljivosti, se menjavali v vodstvu kot skupina ubežnih kolesarjev. Črnjanka je na sončno nedeljo v francoskih Alpah končala sezono in kariero s tretjim mestom, Avstrijka z zmago in ubranitvijo velikega kristalnega globusa. Nobena od njiju odtlej še ni stopila v startno hišico, Slovenka ne bo z izjemo slovesa na domači tekmi nikoli več.

Tina Maze: zgodba za Hollywood

»Nimam več ne časa, ne energije, ne motivacije, da bi se še enkrat podala na trnovo pot. Po nekaj mesecih lahko povem, da sem ponosna tako na zadnjo tekmo v Meribelu kot na celotno zadnjo sezono, v kateri sem se do zadnjega atoma moči borila z Anno Fenninger,« je v uvodu povedala Tina Maze, ki si je pripravila govor v angleškem jeziku in se zahvalila le peščici ljudi. Med njimi je izpostavila mamo Sonjo, očeta Ferda, sestro Majo, serviserja Andreja Perovška in Andrea Vianella, trenerja Livia Magonija, Maura Pinija in Valeria Ghirardija, večnega vodjo ekipe Andreo Massija ter se zahvalila za podporo Smučarski zvezi Slovenije, ki sta jo v Söldnu zastopala predsednik Enzo Smrekar in direktor Jožko Križan. Kot prvega pa je posebej izpostavila slovenskega alpskega smučarskega ekonoma Poldeta Flisarja, ki je s slovensko alpsko smučarsko šampionko sodeloval od njenih začetkov reprezentančne poti.

»Ko sem bila majhna, sem bila zelo sramežljiva. Imela sem precej težav s samopodobo. Zato sem bila posebej ponosna, ko sem lahko po letih truda in uspehov končno v časopisih prebrala zgodbe o sebi, s katerimi sem se poistovetila. Branje teh je bilo kot pravljica,« je priznala zvezdnica večera. Spomnila se je svojih začetkov in najtežjih trenutkov, ko je kot najstnica zapustila družino. »Nastaja moja biografija, napisana je pravljica. Nekoč bi rada videla tudi dokumentarec o naši ekipi. Verjamem, da bo nekega dne nekdo iz Hollywooda poklical Andreo Massija,« je sklenila Tina Maze.

Massi pokazal slovensko srce

Izjemno čustven je bil tudi Andrea Massi, tvorec uspehov Tine Maze. Spomnil se je številnih lepih in težkih trenutkov, od prvega snidenja do časov, ko so ga na začetku sezone 2008/09 najprej mnogi zmerjali, da je norec, kasneje pa so mu ti isti rekli, da morda le ni takšen norec. »Čeprav govorim v angleškem jeziku, bi rad, da me dobro poslušate. Prosim vas, da prenesete zgodbo Tine Maze v takšnem duhu, kot sem jo doživel sam. Da lahko punca iz Črne na Koroškem v eni sezoni zbere 2414 točk svetovnega pokala s celimi vezmi in kostmi ter se prehranjuje z zrezki, testeninami in golažem, je najpomembnejše v vsej zgodbi o uspehu Tine Maze! V takšen scenarij morajo verjeti vsi mladi športniki, ki imajo svoje sanje,« se je glasilo Massijevo posvetilo.

Italijan se je svoji partnerici zahvalil s posebnim darilom. Iz anoraka, ki ga je nosil na tekmah, je iz zadnjega žepa potegnil slovensko zastavo in ji jo izročil. Zatrdil je, da je bila zastava zanj vselej največja motivacija, da je od Tine Maze zahteval, da na vsaki tekmi posebej Sloveniji pokaže vse, kar zna, ter spoštuje naklonjenost državljanov. »Upam si trditi, da je bila naša ekipa Team to amaze edina stoodstotno samostojna v vsej zgodovini alpskega smučanja. Pokazali smo, kaj je mogoče narediti s trdim in povsem predanim delom, namenjenim le športnici. Prepričan sem, da smo bili najboljša ekipa vseh časov,« je sklenil Massi.

Kako prestrašene so bile tekmice ob morebitni vrnitvi Tine Maze na tekmovalne proge, smo se lahko včeraj prepričali na prizorišču v Söldnu. Avstrijka Elisabeth Görgl je celo tri ure pred tiskovno konferenco Tine Maze dejala, da ima informacije, da se bo Slovenka vrnila na tekme svetovnega pokala. Američanka Mikaela Shiffrin je bila pol ure pred začetkom previdnejša in je dejala, da se veseli vseh tekem, na katerih se bo pomerila z izjemno borko.