Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je na tradicionalni prireditvi Športnik leta v Cankarjevem domu podelilo zlate kipce za najodmevnejše športne dosežke v letu 2015. Po oceni 131 domačih športnih novinarjev so najbolj izstopali alpska smučarka Tina Maze, smučarski skakalec Peter Prevc in slovenska odbojkarska reprezentanca.

Tina Maze podrla rekord kot prva športna dama Slovenije

Tina Maze, ki je po minuli sezoni zapustila smučarsko karavano in dopustila možnost vrnitve med profesionalno aktivne športnice, je že šestič postala najboljša slovenska športnica, kar v ženski konkurenci doslej ni uspelo še nikomur. Atletinja Brigita Bukovec je med letoma 1993 in 1998 petkrat stala na najvišji stopnički. To je že tretje zaporedno priznanje za Tino Maze, ki si ga je prislužila za osvojeno drugo mesto v skupni razvrstitvi svetovnega pokala v sezoni 2014/15. Njena zmaga je bila prepričljiva, saj je v glasovanju zbrala 376 točk, drugouvrščena svetovna prvakinja v judu Tina Trstenjak pa je dosegla 177 točk. Na tretje mesto se je uvrstila športna plezalka Mina Markovič (150 točk), ki se lahko pohvali z naslovom evropske prvakinje in skupno zmago v svetovnem pokalu.

Peter Prevc tretjič na vrhu

V moški konkurenci je bil znova prepričljiv smučarski skakalec Peter Prevc, ki je na sklepnem dejanju minule zime v Planici za las zgrešil veliki kristalni globus. Prevc je nagrado DŠNS prejel tretje leto zapored, kar je doslej uspelo le metalcu kladivca Primožu Kozmusu, ki je bil najboljši na vrhuncu kariere med letoma 2007 in 2009. Prevc je v tokratnem glasovanju športnih novinarjev zbral 236 točk, njegov prvi zasledovalec in svetovni prvak v biatlonu Jakov Fak se lahko pohvali s 177 točkami. Svetovni podprvak v paralelnem veleslalomu in zmagovalec svetovnega pokala v deskanju na snegu Žan Košir se je uvrstil na tretje mesto (133 točk).

Odbojkarji nasledili hokejiste

Med ekipnimi uspehi je društvo športnih novinarjev izpostavilo srebrno kolajno odbojkarske reprezentance na evropskem prvenstvu v Bolgariji. Odbojkarji so na prvem mestu med moštvenimi športi nasledili hokejiste, ki so priznanje prejeli v letih 2013 in 2014. V športih z žogo so odbojkarji z nedavnim uspehom na evropskem prvenstvu za rokometaši postali druga slovenska reprezentanca z osvojenim odličjem na velikem tekmovanju.

Društvo športnih novinarjev Slovenije je drugo leto zapored podelilo nagrado za izstopajočo mlado športno osebnost leta. Lani jo je premierno dobila atletinja Maruša Mišmaš, sinoči pa motokrosist Tim Gajser, ki je v minuli sezoni postal zmagovalec v skupni razvrstitvi svetovnega prvenstva v razredu MX2. Priznanja najboljšim športnikom za leto 2015 so tokrat podelili v tem koledarskem letu upokojeni športniki boksar Dejan Zavec, telovadec Mitja Petkovšek, hokejist Tomaž Razingar, paraolimpijka v namiznem tenisu Mateja Pintar in kotalkarica Lucija Mlinarič.