Pred nakupom posteljnih rjuh najprej preverite tkanino. Če izbirate med bombažnimi rjuhami, preverite dolžino vlaken, saj lahko po tem ločite različne vrste bombaža – daljša ko je tkanina, trpežnejši in bolj luksuzen je material. Med kakovostnejše spadajo tudi kombinacije dveh materialov. Če se odločite za mešanico bombaža in poliestra, se posteljnina ne bo gubala, poleg tega je cenejša od bombažne.

Različne vrste bombaža

Če na prvo mesto postavljate mehkobo rjuh in posteljnine, so najboljša izbira tiste iz bombaža. Izbirate lahko med različnimi vrstami bombaža, od organskega in egiptovskega do pima in supima bombaža. Vsaka vrsta ponuja drugačno raven razkošja, vendar pa je število niti tisto, ki določa njegovo kakovost. Višje ko je število niti, mehkejša je tkanina.

Posteljnina iz mešanega bombaža se ne bo zgubala oziroma zmečkala, a obenem ne bo absorbirala vlage, in ne bo dihala enako kot bombažne tkanine. Takšna posteljnina je cenejša od bombažne in namenjena dolgoročni uporabi, saj lahko prenese ponavljajoče se pranje v pralnem stroju.

Vezave in tehnike izdelave

Želite določiti trajnost rjuh ali posteljnine? Preverite značilnosti vezave tkanine. Če si omislite bombažni perkal (saten) z drobnimi potiski in gostega tkanja, bo mehkejši, a manj trpežen. Najbolj zračna in trajna izbira so rjuhe iz navadno tkanega materiala, ki je tkan čim bolj na gosto.

Proizvajalci posteljnih rjuh in posteljnine uporabljajo različne tehnike izdelave, vsaka tehnika pa daje materialu drugačen občutek. Najpogostejše tehnike so česani bombaž, flanela in kompaktna tehnika. Če boste razumeli tehnike, se boste lažje odločili, za kateri letni čas je določena tehnika najprimernejša. Ste nagnjeni k alergijam? Kupite antialergijsko posteljnino, ki preprečuje alergije in vam omogoči boljši spanec.