Kako pogosto naj bi bilo torej po splošnih pravilih priporočljivo prati posteljno perilo? Rjuhe naj bi prali dvakrat na teden, vzglavnike in blazine dvakrat na leto, zaščitne prevleke za blazine enkrat na mesec, zaščitno prevleko za vzmetnico enkrat na mesec, prevleke za blazine enkrat na teden, vzmetnice oziroma žimnice pa naj bi čistili vsake tri mesece. Seveda morate pri pranju upoštevati predvsem napotke na etiketi, urnik pa prilagodite svojim individualnim potrebam.

pillowcases1.jpg

Rjuhe in posteljnina

Temperatura pri pranju naj ne bo previsoka, saj vroča voda skrči vlakna v rjuhah in jih poškoduje. Pisane prevleke za blazine pri pranju obrnite navzven, da zaščitite njihovo barvo. Če uporabljate nočne kreme, ki bi lahko pustile madeže na tkanini, raje uporabljajte bele rjuhe in posteljnino.

Vzglavniki in blazine

Ko perete vzglavnike, perite dva naenkrat, da ostane pralni stroj v ravnovesju. Če jih sušite v sušilnem stroju, izberite nižjo temperaturo, poleg pa dajte še dve teniški žogici, zaviti v nogavice, ki bosta pomagali blazinam, da ostanejo puhaste. Vzglavnike in blazine lahko po sušenju za nekaj časa pustite na soncu, saj bodo tako bolj sveži in prijetni.

august_064.jpg

Žimnice

Žimnice vsake tri mesece preobrnite, tako po dolgem kot počez. Vsake tri mesece jih tudi očistite s sesalnikom. Ko greste na dopust, slecite rjuhe in vso posteljnino, da se lahko žimnica osveži.