Odeje

Namesto blazin in odejic raje uporabite spalno vrečo za dojenčka oziroma posebna topla oblačila, namenjena za spanje. Dojenčku bo ponoči toplo tudi brez težke odeje, ki lahko predstavlja tveganje za zadušitev. Če že morate uporabljati odejico, raje izberite tanjšo. Ameriška zveza za varnost izdelkov staršem priporoča, da dojenčka namestite čisto pri dnu posteljice, tako da se njegova stopala dotikajo ograje na spodnjem delu. Odejo zataknite za žimnico tako pri dnu kot na obeh straneh, sega pa naj le do dojenčkovega prsnega koša.

Prava velikost

Vrhnja rjuha naj ima elastične vogale, ki se lepo prilegajo žimnici, tako da bo rjuha dobro pritrjena. Izdelana naj bo iz tankega materiala ter primerne velikosti, da se ne bo gubala. Sledi naj obliki posteljice – za ovalno posteljico torej potrebujete rjuho ovalne oblike, za pravokotno posteljico pravokotno rjuho in tako naprej.

breathablemeshcribliner_2011breathablebaby_llc.jpg

Zaščitne blazine

O zaščitnih obrobah, ki se pritrdijo na ograjo posteljice, se krešejo mnenja. Nekatere prešite in napihljive blazine so namreč lahko nevarne, saj se dojenček preobrne in zagozdi z obrazom v materialu ter se zaduši. Če že uporabljate zaščitno obrobo, uporabite takšno iz mrežastega materiala, ki omogoča dihanje. Ameriška pediatrična akademija poudarja, da morate takoj, ko vaš otrok začne raziskovati okolico, odstraniti zaščitne blazine, saj se lahko malček čez njih skobaca iz posteljice. Izogibajte se torej posteljnini in blazinam, pa tudi igrač in stekleničke ne puščajte v posteljici. Dojenček ne potrebuje blazine, da bi mu bilo udobno.

4281583092_0dc729295d_z.jpg

Varno okolje

Posteljnina pa ne predstavlja le nevarnosti zadušitve. Dojenček se lahko pod težkimi odejami tudi pregreje, kar je prav tako izjemno nevarno. Posteljnina naj bo iz lahkotnega materiala, ki omogoča dihanje, na njej pa naj ne bo raznih čipk, vrvic ali drugih okraskov, ki bi lahko zaustavili pretok krvi ali pa predstavljajo nevarnost zadušitve. V posteljici naj bodo le osnovne, nujno potrebne stvari, da bo lahko vaš dojenček varno spal.