Hlapne organske spojine so topila, ki v zrak začnejo izhlapevati potem, ko se barva na stenah posuši. To lahko povzroči akutne simptome, kot sta glavobol in zamegljen vid. O dolgoročnih učinkih stroka še razpravlja, vendar pa naj bi po nekaterih domnevah hlapne organske spojine povzročale raka.

barve.jpg

Zato je treba dobro razmisliti o uporabi barv, ki naj ne vsebujejo škodljivih hlapnih spojin in so izdelane na vodni osnovi. Previdni bodimo tudi pri izbiri lepil za  predelne stene in preproge, čistil ter nekaterega pohištva – škodljive organske spojine so mnogokrat prisotne tudi pri le-teh.

Posteljnina

Naravni materiali so za spanje so boljši od sintetičnih. Investirajte v volnene odeje in bombažne rjuhe namesto v umetne materiale. Posteljnina iz organskega bombaža je sicer dražja že zaradi načina proizvodnje. Organski bombaž raste brez kemičnih gnojil in pesticidov.

posteljnina.jpg

V običajni predelavi bombaža uporabljajo kemikalije, ki jih je še posebno veliko; ostanki kemikalij, uporabljenih pri proizvodnji in predelavi lahko dražijo kožo. Proizvodnja bombaža  temeljili na izkoriščanju otroške delovne sile v državah tretjega sveta, zato pri izbiri upoštevajte tudi ta element.

Talne obloge

Lepila za lepljenje talnih oblog lahko vsebujejo škodljive hlapne spojine. Čeprav je industrija talnih oblog storila mnogo za promocijo in izdelavo okolju prijaznih produktov, pa ekološko osveščeni  za spalnice izbirajo talne obloge iz naravnih materialov. Med te spadajo: juta, sisal in preproge iz morskih trav, les, bombažne proproge, itison ter parket iz bambusa in drugega trdega lesa, ki je lakiran z okolju prijaznim lakom.

talne.jpg

Žimnice

V preteklosti je bila izdelava žimnic povezana z uporabo umetnih produktov in kemikalj, danes pa okolju prijazna proizvodnja promovira materiale, kot so volna, bombaž, lateks...

zimnica.jpg

Izbira ekoloških materialov v spalnicah je ta hip najbolj popularen trend. Ljudje z občutljivo kožo, alergijami ali dihalnimi obolenji bodo imeli manj zdravstvenih težav, če bodo spanju namenjen kotiček opremili s kar najbolj naravnimi materiali.