V bolj ali manj težkih časih, pa tudi v onih povsem dobrih, moramo kdaj pogoltniti kakšen cmok, kadar ne teče vse tako kot po maslu, ampak bolj tako kot po suhih drobtinah. Če vam že dolgo ni bilo treba pogoltniti nobenega, pa lahko kakšen slasten cmok pojeste celo z največjim užitkom in zadovoljstvom. Morda celo v visokem slogu avstro-ogrske kuhinje – slivov, češpljev ali marelični cmok iz skutnega testa, ki ga po enem od današnjih receptov sploh ni težko pripraviti. Cmok je v takšni ali drugačni obliki razširjen po vsej zemeljski obli, v vseh svojih različicah bi utegnil biti celo najbolj razširjena jed na svetu! Testene vrečice z mesnim ali zelenjavnim nadevom že tisočletja pripravljajo ljudstva z Daljnega vzhoda, naši sosedje Italijani so mojstri za torteline in raviole, celo naši najbolj znameniti idrijski žlikrofi ali koroški kločevi nudeljni niso nič drugega kot vrsta cmokov. Poleg nadevanih obstaja cela kopica navadnih cmokov – naši sosedje Italijani svaljkajo njoke, pri nas je njihov sorodnik krompirjev svaljek, Čehi pa prisegajo, da v tem vidijo dunajske cmočke. Z obarami in golaži se lepo ujemajo kruhovi oziroma žemeljni cmoki, za katere so že stoletja največji mojstri prav Čehi, od katerih so to specialiteto prevzeli tudi Nemci in Avstrijci. Slovaki iz krompirjevega testa kuhajo haluške, nekaj med cmočki in vlivanci, jed pa zabelijo z zorjenim smetanastim sirom, medtem ko Madžari kuhajo nokedle, po imenu jed med njoki in knedli… V naših krajih so zagotovo najbolj razširjeni cmoki iz krompirjevega testa, polnjeni z marelicami in češpljami, ljubitelji juh pa prisegajo na zdrobove in jetrne cmoke. Pripravite takšne ali drugačne in z njimi razveselite svoje bližnje, pazite le, da pri jedi ne boste preveč cmokali!

Sirovi cmoki z zelenjavo

Potrebujemo: 35 dag žemelj, 1,25 dl mleka, 3 šalotke, 15 dag sira, 7 dag masla, 2 jajci, 3 dag bučnih semen, 40 dag korenčka, 30 dag kolerabe, 10 dag drobtin, 3 žlice oljčnega olja, 1 žličko sladkorja, morsko sol, muškatni orešček, črni poper, peteršilj, majaron.

Priprava: Žemlje narežemo na centimeter debele kocke. Mleko segrejemo, ga pomešamo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom, z njim prelijemo žemlje in premešamo. Šalotke narežemo na drobne kocke, ki jih steklasto opražimo na maslu, pomešamo z zelišči, sirom, jajcema in žemljino maso; pustimo počivati nekaj časa. Iz mase oblikujemo osem enako velikih cmokov, ki jih nekoliko sploščimo. Bučna semena opražimo v ponvi brez maščobe. Korenček in kolerabo očistimo in olupimo. Kolerabo narežemo na debelejše rezine, mladega korenčka ne razrežemo. Zelenjavo skuhamo v soljeni vodi in odcedimo, 1,25 dl prevretka pa prihranimo. Cmoke povaljamo v drobtinah in pečemo v ponvi na olju pri blagem ognju približno 15 minut – vsako stran do zlatorjave barve. Zelenjavo segrejemo v prihranjenem prevretku, začinimo s soljo, poprom, sladkorjem in muškatnim oreščkom. Dodamo bučna semena in vmešamo koščke preostalega masla. Omako nadevamo na krožnike skupaj s cmoki.

Češki žemeljni cmoki

Potrebujemo: 300 g starih žemelj, 100 g masla, 1 čebulo, 125 g moke, 2 rumenjaka, 0,75 l mleka, 0,5 dl sladke smetane, 0,5 dl kisle smetane, morsko sol, beli poper v zrnu, muškatni orešček, 2 vejici peteršilja, šopek drobnjaka.

Priprava: Žemlje narežemo na kockice ali na tanke rezine. Čebulo in peteršilj drobno sesekljamo, drobnjak pa drobno narežemo. V velikem loncu zavremo slano vodo. V ponvi segrejemo polovico masla, na katerem svetlo rumeno popražimo čebulo. V kozici zavremo mleko s sladko smetano. V globlji ponvi segrejemo preostalo olje, na katerem med nenehnim mešanjem blago opražimo žemlje. V skledi zmešamo žemlje, čebulo, moko, rumenjaka, kislo smetano, sol, sveže zmlet beli poper, nariban muškatni orešček, drobnjak in peteršilj. Mešanico prelijemo z vročim mlekom, dobro premešamo in pustimo 20 minut. Nato z mokrimi dlanmi oblikujemo cmoke, ki jih pomokamo in za 12 do 15 minut položimo v krop. Kuhane s penovko poberemo iz kropa in odcedimo ter postrežemo kot prilogo.

Češpljevi cmoki iz skutnega testa

Potrebujemo: Za skutno testo 300 g skute, 60 g masla, 100 g pšeničnega zdroba, 100 g moke, 2 jajci, morsko sol. Za nadev še 12 češpelj, sliv ali marelic (lahko uporabimo zamrznjeno sadje), 12 kock sladkorja. Za zabelo še 50 g masla, 2 žlici drobtin, 1 žlico sladkorja.

Priprava: V skledo damo skuto, moko, pšenični zdrob, jajci, staljeno maslo in ščepec soli ter ugnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v hlebec, zavijemo v prozorno folijo in pustimo na hladnem počivati vsaj pol ure, še bolje pa čez noč. Medtem češplje, slive ali marelice očistimo in izkoščičimo ter v vsako potisnemo kocko sladkorja. Spočito testo stresemo na pomokano delovno površino, oblikujemo ga v debel svaljek in ga narežemo na 12 enako velikih kosov. Sploščimo jih, na vsakega položimo po en sadež s sladkorjem in oblikujemo lepo zatesnjene cmoke. Povaljamo jih v moki, nadevamo v osoljen krop in pokrite počasi kuhamo osem minut. Medtem pripravimo zabelo tako, da na maslu zarumenimo drobtine s sladkorjem. Dodamo kuhane cmoke, jih povaljamo in malo popečemo, nato pa še vroče postrežemo. Morda po kakšni krepki zelenjavni juhi kot samostojni jedi.

Češpljevi cmoki iz krompirjevega testa

Potrebujemo: 500 g krompirja, 180 g moke, 20 češpelj, 30 g margarine, 1 jajce, 40 g masla, 40 g drobtin, 40 g rjavega sladkorja, cimet, morsko sol.

Priprava: Krompir dobro operemo in ga z olupom vred skuhamo v slani vodi. Nato ga olupimo in pretlačimo, dodamo margarino, moko in jajce. Dobro pregnetemo, da nastane lepo gladko testo. Testo nato razvaljamo na pol centimetra debelo in ga narežemo na kvadrate. Na vsak kvadrat položimo eno češpljo in dodamo malo sladkorja. Testo lepo oblikujemo v kroglico in dobro zatisnemo skupaj. Zavremo slano vodo in vanjo polagamo cmoke. Ko priplavajo na površino, so kuhani. Poberemo jih iz vode in dobro odcedimo. V ponvi segrejmo maslo in mu dodamo drobtine, sladkor in cimet. Cmoke povaljamo po ponvi in postrežemo na primer s kompotom.