Kot za olive, ki jih sicer obiramo pozimi, pa tudi za njihove tesne kulinarične kolegice kapre velja, da sveže in surove niso ravno najokusnejše. Sveže obrani cvetni popki so pravzaprav neužitni. Še zaprte, olivno zelene, ki jih poleti najdemo tudi ob Jadranu, moramo najprej pustiti oveneti, torej počakati dan ali dva, potem pa jih je najbolje vložiti v slanico, kis ali suho sol. Prav takšne je mogoče kupiti v trgovini in uporabiti za številne okusne poletne sredozemske jedi. To velja vzeti na znanje zlasti v primeru, da se nam kje ob morju ponuja kaprovec, poln cvetnih popkov, iz katerih se najprej razvijejo čudoviti cvetovi, iz njih pa plodovi. Ti so užitni napol zreli, poleg njih pa tudi mladi listi kaprovca, ki pa jih v kuhinji uporabljajo predvsem Grki, ki jih dodajajo solatam ali ribjim jedem. Če niste prepričani, ali imate na razpolago cvetne popke ali plodove, bo pomagala preprosta razlaga: če je to nekaj majhnega in brez pecljev ter se da ločiti na posamezne listke, so to popki. Če je pa debelejše, ima precej dolge peclje in se ne da ločiti na listke, so to plodovi (na fotografiji). Plodove se pri nas tudi sicer veliko redkeje dobi kot popke. V trgovini najpogosteje naletimo na kapre, torej cvetne popke, vložene v slanici. Njihov okus spominja na mešanico gorčice in črnega popra. Nekateri pravijo, da imajo takšen poseben okus, da ga lahko obožuješ ali sovražiš. Kakor koli že, brez njih si sredozemsko kuhinjo le težko zamislimo, saj so nepogrešljive v številnih receptih za testenine, testeninske in riževe solate, pice, različne mesne jedi in prigrizke. Najpogosteje pa jih najdemo v omakah k ribam, jagnjetini in perutnini. Njihove zveste spremljevalke na bolje obloženih mizah, zlasti ko je govor o hladnih ribjih jedeh, so olive, zanimivo pa je tudi, da lahko s kaprami olive celo nadomestimo, tudi v pijačah, kot je denimo martini. Kaj bi na to porekel najslavnejši filmski tajni agent na svetu, za zdaj ni znano. Glede kaper velja še opozoriti, da jih jedem dodajamo na koncu, ob tem pa prilagodimo količino soli, saj so vložene kapre pogosto izredno slane. Načinov uporabe kaper je vsaj toliko kot pri olivah, če ne verjamete, vprašajte kakšnega znanca s Sicilije, če ga imate. Zato pustite domišljijo prosto pot, če pa ste naravnani povsem počitniško in ste možgane naravnali na minimum, vam bo morda prišla ideja za okusne testenine, kakršne vem priporočamo tokrat.

Špageti s kaprami in paradižnikom

Potrebujemo: 500 g špagetov, 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja, 50 g parmezana, četrtino ekološko pridelane limone, 4 žlice kaper (popkov), 3 žlice pinjol, 4 sardelne fileje (ali ustrezno količino filejev inčuna), morsko sol, sveže zmlet mešani poper ali zdrobljen čili, 5 strokov česna, šopek bazilike, sveže nastrgan parmezan. Za pečen paradižnik še 10 srednje velikih zrelih paradižnikov, 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja, morsko sol, sveže zmlet poper, nekaj vejic timijana.

Priprava: Pečico segrejemo na 80 stopinj Celzija. Paradižnike očistimo in razpolovimo. S prerezano stranjo navzgor jih položimo v plitev pekač. Pokapljamo jih z oljem ter potresemo s soljo in poprom. Pekač za sedem (7) ur položimo v segreto pečico. Približno uro pred koncem pečenja oziroma sušenja paradižnike potresemo z osmukanim timijanom. Tik pred koncem postopka pristavimo in zavremo osoljeno vodo za kuhanje testenin. Pinjole v suhi ponvi rahlo popečemo. Kapre odcedimo. Parmezan drobno naribamo. Špagete skuhamo nekoliko manj kot na zob, nekaj vode od kuhanja prihranimo. Limonovo lupinico drobno naribamo, limono pa ožamemo. Nekaj minut pred koncem kuhanja testenin v veliko ponev vlijemo olje, ki ga le rahlo segrejemo. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Stresemo ga na segreto olje, dodamo sardelne fileje, jih pretlačimo z vilicami in mešamo pol minute. Odcejene testenine stresemo v ponev in prilijemo malo prihranjene vode. Začinimo s poprom, potem pa jih premešamo in počasi, v približno dveh minutah do konca skuhamo na zob. Ponev odstavimo. Špagetom primešamo pečene paradižnike, kapre, popečene pinjole, limonov sok in naribano limonovo lupinico ter osmukano baziliko. Po okusu dosolimo, nazadnje pa primešamo še malo čim bolj kakovostnega hladno stisnjenega oljčnega olja in nastrgan parmezan. Ponudimo s svežo listnato solato.