Med drugim se je začela sezona raznovrstnih pisanih buč, zelja in podobnega, v bolj razgibanih vrtovih pa zorijo tudi čajote – južnoameriške bodičaste buče hruškaste oblike, ki jih lahko jemo surove, narezane pečemo na žaru, kuhamo namesto krompirja ali v kombinaciji z njim, cvremo, paniramo ali pripravimo na sladke načine. Ljubiteljem bučk, ki so za svojo priljubljeno zelenjavo ob koncu poletja pogosto že precej prikrajšani, se tako skoraj milo stori, ko beseda nanese na čajote – na prvi pogled nekakšne bodičaste hruške, ki bingljajo z nekakšne trte. Pravijo jim tudi brazilske kumare, bodeče buče, zelenjavne hruške in še bi lahko naštevali. Čajota je plezalka, ki vso jesen (ob morju tudi že prej) rodi številne bodičaste plodove, na eni rastlini jih je lahko tudi 250. V kuhinji lahko uporabimo vse dele rastline – odebeljene dele korenin, liste, mlade poganjke in plodove; v naših krajih uporabljamo predvsem slednje. V nasprotju z drugimi bučami ima čajota le eno koščico, ki pa je mehka in ima pečena okus po kostanju. Okus ploda je nežen kot pri poletnih bučkah, a je meso trše – kot pri krompirju. Ker je sadež bodičast (obstajajo tudi gole sorte), ga najlaže olupimo tako, da ga držimo nabodenega na vilice, sicer bomo potrebovali rokavice. V Kostariki in Mehiki jih pridelajo toliko, da jih izvažajo po vsem svetu, tu in tam jih najdemo tudi v kakšni trgovini, marsikdo pa ima tudi pri nas posajene na vrtu. Rastlina je namreč sila nezahtevna – v Mehiki denimo raste kot plevel, ne potrebuje gnojenja in nima naravnih sovražnikov. Čajote lahko naribamo v zelenjavno juho, iz naribanih pripravimo polpete, narezane na kolobarje pečemo na žaru ali v ponvi, jih kuhamo, cvremo, po dunajsko paniramo ali iz njih napravimo celo sladek zavitek. Okusne, a precej trde pa so tudi surove, ki jih lahko, narezane povsem na tenko, spremenimo v okusen karpačo, denimo skupaj z rezinami črne redkve, oljčnim oljem, česnom, soljo in poprom. V skoraj vseh receptih jih lahko uporabimo namesto bučk, krompirja, buč in podobnih sadežev, upoštevati je treba le, da zaradi čvrstejšega mesa zahtevajo nekoliko daljši čas priprave in zato morda niso primerne za jedi »na hitro«, kakršne si lahko privoščimo denimo s poletnimi bučkami. Med najbolj priljubljene jedi iz čajot spada dobrota, pripravljena po tokratnem receptu.

Čajote s piščančjim mesom in pršutom

Potrebujemo: 4 čajote, 2 sveža zelena čilija, lonček kisle smetane, 4 stroke česna, polovico večje rdeče čebule, 100 g rezin kraškega pršuta, 200 g piščančjega fileja, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 1 žlico ostre mlete rdeče paprike, pol žličke zdrobljenega čilija, pol žličke morske soli, 100 g mocarele, šopek svežega peteršilja.

Priprava: Čajotam odstranimo bodice, jih operemo in damo v lonec z osoljeno vodo. Pristavimo in počakamo, da voda zavre. Zmanjšamo temperaturo in kuhamo 45 minut. Čajote odcedimo in ohladimo, nato pa prerežemo po dolgem in jim odstranimo seme. Meso izdolbemo, da nastane čolniček s pol centimetra debelo lupino. Izdolbeno meso pretlačimo. Čilija operemo, očistimo (če odstranimo semenje, bo jed bistveno manj pekoča) in nasekljamo. Česen olupimo in nasekljamo. Smetano zmešamo s čilijem, česnom, izdolbenim mesom čajot, čilijem in soljo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Rezine pršuta drobno nasekljamo, še bolje pa je, če ga narežemo na trakove, piščančje meso pa narežemo na manjše kocke. V ponvi segrejemo olje in na njem med stalnim mešanjem postopoma pražimo najprej čebulo, nato še pršut in piščančje meso. Ko je meso pečeno, primešamo začinjeno smetano z mesom čajot in ponev odstavimo. Pečico segrejemo na 180 °C. Medtem pekač obložimo s papirjem za peko in obrizgamo z oljem. V izdolbene čajote nadevamo zmes z mesom. Mocarelo narežemo na trakove in z njo obložimo čolničke ter posujemo z mleto papriko. Čajote zložimo v pekač in pečemo v ogreti pečici 25 minut. Pečene čajote nekoliko ohladimo, posujemo s svežim peteršiljem in postrežemo s krompirjevim pirejem ali drugo prilogo.