Medtem ko so rokometaši Celja Pivovarne Laško v Sehi odigrali že pet tekem (tri zmage proti Gorenju, Tatranu in Izviđaču, dva poraza proti Veszpremu in Vardarju), so Velenjčani doslej le dve. Na premiernem slovenskem derbiju v regionalni ligi so doma klonili proti Celjanom (26:27), nato pa v Rdeči dvorani dosegli prvo zmago proti Nexeju s 24:20. Zdaj Gorenje čaka prvo gostovanje, nasprotnik pa bo Zagreb, ki je prav tako odigral le dve tekmi in ima enak izkupiček kot slovenski podprvaki: domačo zmago v hrvaškem derbiju z Nexejem (28:22) in poraz proti Vardarju v Skopju (31:32).

A današnja tekma med hrvaškim in slovenskim klubom ne bo v Areni Zagreb v glavnem mestu, ampak v dvorani Sutinska Vrela v Podsusedu. »Ne bežimo od tega, da je Zagreb proti nam absolutni favorit. A to ne pomeni, da smo se že vnaprej vdali. Naredili bomo vse, da pokažemo tako individualno kot ekipno kakovost, da pustimo čim boljši vtis na igrišču in da bomo gostiteljem resen tekmec,« pravi Gorenjev trener Marko Šibila, ki je lahko zadovoljen predvsem s tem, da bo imel na razpolago celoten igralski kader, saj nihče ni poškodovan ali ima kakšne druge zdravstvene težave.

V velenjski ekipi je po dveh tekmah najučinkovitejši Alem Toskić z desetimi zadetki, vratar Rok Zaponšek pa je proti Celju in Nexeju skupno zbral 20 obramb (7+13). »Zavedamo se, da je Zagreb kakovostna in profesionalna ekipa. A domača zmaga proti Nexeju je dvignila našo samozavest, zato optimistično odhajamo v Zagreb. Upam, da bomo tudi v gosteh pokazali dobro igro in morda tudi zmagali,« se nadeja Rok Zaponšek pred obračunom s klubom, ki je v petih letih lige Seha enkrat stal na vrhu (v Skopju 2013 je v finalu premagal domači Vardar po podaljških s 25:24), v vseh petih sezonah je igral na sklepnem turnirju četverice in z izjemo slavja leta 2013 vedno osvojil končno tretje mesto.

Trener Zagreba je Veselin Vujović, Črnogorec na klopi reprezentance Slovenije, ki bo v petih dneh dvakrat »grozil« najboljšima slovenskima kluboma: Gorenju danes v Sehi, Celju v soboto v Zlatorogu na uvodni tekmi evropske lige prvakov. »Velenjčani so doživeli veliko igralskih sprememb, zato potrebujejo čas za uigravanje. Ko se bodo Toskić, Brumen in Mitrović uigrali z ekipo, predvsem v obrambi, bo to drugačna zgodba in bodo samo še rasli v igri. Proti Gorenju smo favoriti, a moramo biti previdni,« opozarja Veselin Vujović, ki je pred sezono v klub pripeljal tudi slovenski trojček David Miklavčič, Darko Cingesar in Matevž Skok. Na dveh tekmah regionalne lige slovenski prispevek ni bil posebno velik: Miklavčič štirje zadetki, Cingesar tri, Skok štiri obrambe.

David Miklavčič, ki je nekoč nosil tudi dres Gorenja, je zaradi dolgotrajne poškodbe Luka Šebetića (pred dnevi je začel trenirati) ostal edini desni zunanji igralec, zato mora igrati na vseh tekmah. »Smo še v fazi gradnje ekipe, igralci nismo dolgo skupaj, tako da še nismo povsem uigrani. A napredujemo in igramo vedno bolje in na igrišču delujemo vedno bolj suvereni. Klubski cilji so visoki, v Sehi pa je minimalni uvrstitev na sklepni turnir četverice. Gorenje? Zmaga mora ostati doma,« pravi 33-letni Grosupeljčan David Miklavčič, za katerega je bil včerajšnji dan zelo pomemben: z družino se je vselil v stanovanje v zagrebškem predelu Jarun.