Zadnje dni se v ZDA veliko ukvarjajo z zdravstvenimi kartotekami – na Hillary Clinton, ki se je pred dnevi v javnosti zaradi pljučnice skoraj zgrudila, republikanci pritiskajo, naj javno objavi čim več informacij o svojem zdravstvenem stanju, njen politični nasprotnik Donald Trump pa naj bi jutri opravil veliki intervju na to temo z zvezdniškim zdravnikom dr. Ozom.

Medtem je skupina ruskih hekerjev, ki si je nadela ime »Fancy Bears« z objavo zasebnih zdravstvenih podatkov na naslovnice svetovnih medijev tokrat postavila sestri Williams in najstniško gimnastičarko Simone Biles. Zdravila, omenjena v objavljeni dokumentaciji, so sicer povsem običajna, med njimi so tudi protibolečinske tablete in antialergeni.

Vse tri zdravila jemale z dovoljenjem

Prva se je na obtožbe odzvala Bilesova, ki je v izjavi za javnost razložila, da so ji že v otroštvu postavili diagnozo ADHD, motnjo pozornosti in hiperaktivnosti. »Verjemite mi, da se zavzemam za čist šport, vedno sem spoštovala pravila in vedno jih bom. 'Fair play' je v športu ključen, tudi zame pa je izjemno pomemben,« je zapisala najstniška gimnastična zvezdnica, ki si je v Riu prislužila štiri zlate medalje. Ameriška gimnastična zveza je že potrdila, da Bilesova zdravila (šlo naj bi za ritalin) jemlje z dovoljenjem. Tudi sestri Williams sta v preteklih letih določena zdravila jemali z dovoljenjem mednarodne teniške federacije. To pomeni, da so vse tri vložile potrebno dokumentacijo, krovne organizacije pa so njihove prošnje odobrile. »Neverjetno je, da so hekerji nezakonito pridobili zaupno zdravstveno dokumentacijo, da bi z njo omadeževali atlete,« je objavo podatkov komentiral predsednik ameriške protidopinške agencije Usade Travis T. Tygart.

»Borili so se dobro, a ne pošteno«

Hekerji so na svoji spletni strani zapisali, da so se »ZDA v Riu borile dobro, a ne pošteno«, objavljeni dokumenti pa naj bi dokazovali razširjenost dopinga med ameriškimi športniki in dvojna merila mednarodnih protidopinških nadzornikov. »Naj se ve, da ta kriminalna dejanja rušijo prizadevanja protidopinške skupnosti, da bi znova zaupala Rusiji,« je bil oster direktor Wade Oliver Niggli in se navezal na velik dopinški škandal, zaradi katerega je veliko ruskih športnikov dobilo prepoved nastopa na OI v Riu. Dodal je še, da so z napadom hekerji skušali zamajati temelje globalnega protidopinškega sistema. Ruska vlada je medtem že sporočila, da Kremelj in ruske tajne službe niso sodelovali pri vdoru v sistem Wade.

Wada seznam prepovedanih substanc, med katerimi so na primer tudi kanabis, zdravila za ADHD in anabolični steroidi, posodobi vsako leto. Žrtev takšne posodobitve je postala tudi Marija Šarapova, ki je jemala od prvega januarja dalje prepovedani meldonij.